Як правильно садити газонну траву

Как правильно сажать газонную траву

Гарний здоровий газон допоможе надати доглянутого вигляду прибудинковим територіям, облагородити сади та парки, а також покращує структуру ґрунту, поглинає міський пил. Однак, перш ніж вирушити в магазин за покупкою насіння газонних трав, слід визначитися, який Вам потрібен газон, і як його вибрати.

Види газонної трави

ГазонЗалежно від призначення газонні трави поділяються на такі види:

  1. Декоративна — рослини виконують виключно естетичну функцію, вони дуже м'які, але схильні до швидкого витоптування.

  2. Спортивна — призначена для озеленення спортивних майданчиків, стадіонів та інших місць активного відпочинку. Газон має темно-зелений відтінок та витримує великі навантаження.

  3. Класична — суміш, яка застосовується для більшості газонів, має гарне смарагдове забарвлення та середню стійкість до витоптування.

  4. Ліліпут — травосуміш для лінивих. Рослини відрізняються повільним зростанням, тому стригти газон доведеться набагато рідше.

  5. Тіневитривала — застосовується для озеленення затінених ділянок. Травосуміш зберігає свій декоративний вигляд і при дефіциті сонячного світла.

  6. Світлолюбна — відрізняється стійкістю до вигоряння, тому використовується для вирощування на відкритих яскравих ділянках.

  7. Посухостійка — травосуміш, яка спокійно переносить відсутність регулярного поливу. Підходить для вирощування на важких ґрунтах.

Який сорт газонної трави краще

При виборі газонної трави насамперед необхідно оцінити умови для вирощування на ділянці, а також визначитися з якою метою вирощуватиметься газон. Для домашнього вирощування все ж таки краще підбирати невибагливі багаторічні рослини, серед яких найбільшою популярністю користуються такі сорти:

  1. Пам'ятник лучний — універсальний варіант для озеленення будь-яких ділянок. Газон має високі як декоративні, і технічні характеристики. Трава має насичений зелений відтінок. Характерною особливістю є щільний дерен, що забезпечує ріст міцного кореневого сплетення, завдяки чому трава росте густим покривом.

  2. Вівсяниця червона — багаторічна злакова культура, яка невибаглива до ґрунтів, має високу стійкість до морозів та посухи, а також до витоптування. Листя довге і вузьке, світло-зеленого відтінку. Відрізняється швидким проростанням, але повільним зростанням.  

  3. Вівсяниця лучна — невибаглива газонна трава, яка при правильному догляді здатна прослужити до 15 років. Формує потужний дерен, який має високу стійкість до заморозків, посушливості.

  4. Райграс багаторічний — трава має яскравий соковитий зелений відтінок та гарну стійкість до навколишніх умов. Листя відрізняється соковитим кольором і блиском. Завдяки швидкому зростанню щільний густий покрив утворюється вже в перший рік життя.

  5. Конюшина біла повзуча — користується великою популярністю завдяки швидким сходам, повільному приросту і невисокому зросту. Мініатюрні білі квіточки надають зеленому лужку свіжості і залучають на ділянку плечей і метеликів. Конюшина добре росте і на бідних ґрунтах.

Як підготувати газонну траву до посадки

Основна підготовка до вирощування газону включає вибір відповідних трав для ділянки, збирання території та обробку ґрунту. Насамперед слід звільнити ділянку від сміття, непотрібних пнів та чагарників. Провести висадку дерев також необхідно до посіву газону. Наступним етапом розрівнюють рельєф: вирівнюються горби і засипаються ями. Далі йде перекопування ґрунту, під час якого знімається дерен і видаляється коріння. Ділянку необхідно залишити на 2 тижні, чекаючи на проростання бур'янів, які потім пропалюють вручну або видаляють за допомогою гербіцидів. Ґрунт розпушують, вносять добрива і прикочують, після чого можна приступати до посіву.

Як сіяти газонну траву

Коли краще сіяти газонну траву

Проростання газонних трав швидше проходить при підвищеній вологості, тому посіви рекомендується проводити у весняний або осінній час. При цьому температура ґрунту має перевищувати +8-10 градусів. Найбільш виграшним часом для посіву стане початок вересня. У цей період ґрунт ще зберігає накопичене за літо тепло і часто йдуть дощі, що зрошують посіви.

Як посіяти газонну траву на стару

Підсів газону

Засівати старі лисини в газоні рекомендується в тих випадках, коли пошкоджено не більше 40% галявини. Інакше доводиться робити засів з нуля. Перед засіванням необхідно встановити причину появи лисин на газоні і усунути її, щоб Ваша праця не пропала даремно.

Ділянку необхідно підстригти, прополоти бур'яни, зібрати сміття граблями. Газон слід добре полити, щоб ґрунт рівномірно зволожився. Після поливу рекомендується внести азотні добрива, що стимулюють зростання зеленої маси та прискорять появу сходів.

З «голої» ділянки газону слід зняти верхній шар ґрунту завтовшки 5 сантиметрів, а потім розпушити ґрунт на глибину 15-20 сантиметрів. Підсів насіння проводиться внапуск на живий газон, таким чином, не залишиться видимих ​​меж. Зверху насіння присипають верхнім шаром ґрунту, який знімався на початку і все добре поливають. Надалі поливи проводять щодня протягом 1-2 тижнів, доки з'являться сходи і трава не укоріниться. 

Посів вручну

Найпростішим і найзручнішим способом є посів насіння за допомогою сівалки, яка рівномірно розподілить посівний матеріал по ділянці. Проте посадити гарний газон можна і за відсутності такого апарату. Для посіву вручну насіння газонних трав змішують із піском у співвідношенні 1:1. Посів розпочинають по краях території. Потім половину матеріалу висівають вздовж, а решту — поперек ділянки. Проводити посів рекомендується у безвітряну погоду. Витрата насіння в середньому має становити 30-40 г на 1 кв. м. 

Далі необхідно утрамбувати посіви. Ґрунт обережно розпушують граблями і прикочують катком. Рекомендується використовувати віялові граблі, адже пластмасові та металеві інструменти можуть надто заглибити насіння, що призведе до нерівномірного зростання. 

Посів навесні

При весняному посіві газон розвивається протягом весни та літа. За цей час можна розібратися з усіма нюансами вирощування та забезпечити зеленій галявині тривале і здорове зростання. Однак такий час передбачає більш тривалу та трудомістку підготовку території. Крім того, що ділянку очищають від каміння, коріння, гілок та іншого сміття, після зими необхідно розрівняти рельєф, а також провести обробку гербіцидами для усунення зростання бур'янів, які активно проростають у весняний період. 

Головною перевагою весняного посіву стане той факт, що до приходу зими на ділянці буде вже гарний, стійкий до несприятливих умов газон.

Посів восени

Сіяти газонну траву восени варто вже в трохи підмерзлий ґрунт. Приблизно наприкінці вересня – на початку жовтня. Оскільки теплий час уже минув, сходи не з'являться і проблема в стрижці газону відпаде. За час зими насіння пройде природну стратифікацію, загартується, стане стійким до захворювань, а на весну дружно піде в ріст.

При осінній посадці важливо підгодувати майбутній газон мінеральними добривами на основі фосфору та калію. Такий варіант вирощування підійде для тих, хто хоче отримати зелену галявину вже наступного року.

Як доглядати за газоном

Частота поливу

Полив газонуКількість поливів газону залежить від швидкості висихання ґрунту. Проте, щодня стежити за рівнем вологості ґрунту проблематично, тому легше орієнтуватися на зовнішній вигляд трав'янистого покриву. Втрата насиченості та зниження пружності вказує на нестачу вологи.

Поливати газон можна як вручну, так і використовуючи автоматизовані системи поливу. Якщо на ділянці є водогін, найпростішим і найзручнішим способом стане полив за допомогою газонних розбризкувачів, які спростять процес і забезпечать рівномірний полив усієї трави. Залежно від механічного складу ґрунту на один квадратний метр може витрачатися від 10 до 20 літрів води.      

Для розумного поливу газону необхідно звернути увагу на такі моменти:

  • полив не може проводитися під яскравим сонцем, найкращим часом стане ранній ранок або вечір;

  • краще поливати траву рідше, але рясніше, ніж часто потроху;

  • не слід використовувати прямі струмені, що розмивають землю;

  • поливи після посіву слід проводити за допомогою дощівників;

  • проміжок між поливами повинен бути достатнім для вбирання води та обсихання рослин;

  • якщо показник денної температури опустився нижче +10 градусів, полив слід припинити.

Підготовка до зими

Підготовка газону до зими включає низку процедур, що проводяться, починаючи з вересня. Восени рекомендується внести мінеральні підгодівлі, які забезпечать зростання міцної кореневої системи та гарну зимостійкість. Для цього слід вибирати суміші з високим вмістом фосфору, калію, кальцію. Підживлення вносять за 30-40 днів до останнього косіння.

В цей же час рекомендується провести аерацію газону, яка посилює ріст рослин, омолоджує їх, сприяє покращенню структури ґрунту.

Зі зниженням температури трава росте набагато повільніше, але косіння все одно потрібне. Основним завданням останнього косіння є регулювання висоти рослин, яке має становити 5-8 сантиметрів. Високий газон ризикує випріти за зиму, а за низького косіння коренева система трав може вимерзати під дуже тонким шаром снігу.

Після останнього косіння проводять скарифікацію, тобто вичісування соломинок, що накопичилися нижче за рівень газону. З цією метою використовують граблі, а на великих територіях можна скористатися спеціальною машиною для скарифікації та аерації. Крім соломинок під час процедури також вичищається сміття і опале листя.

Чим підгодувати газонну траву

Газонна трава відрізняється інтенсивним зростанням, тому потребує додаткового харчування. Перш ніж приступити до внесення добрива, слід пам'ятати, що :

  • перше підживлення проводиться тільки тоді, коли повністю зійде сніг, а територія буде очищена від рослинних решток та іншого сміття;

  • під час активного росту рослини підгодовують після кожної другої стрижки;

  • після кожного підживлення рослини необхідно поливати.

До весняної підгодівлі можна приступати з квітня. У цей час вже зійде сніг та встановиться тепла температура. Рослинам необхідний азот, який сприяє зростанню та відновленню трав'янистого покриву після зимових заморозків.

Зверніть увагу! Перше азотне підживлення слід вносити до початку відростання трави.

У травні рослини підгодовують після першої стрижки, використовуючи комплексні склади пролонгованої дії.

На початку літа слід внести сульфат амонію із розрахунку 20 г на 1 кв. м. Данне добриво покращить якість трави, надасть насиченого відтінку. В серпні у підживленнях мають переважати фосфор-калієві добрива. Можна використовувати суперфосфат (40-60 г на 1 кв.м), сульфат калію (25-30 г на 1 кв.м.).

Позапланові підживлення можуть проводитися за наявності видимих ​​ознак нестачі елементів, що описані нижче в таблиці.

Елемент у дефіциті

Ознаки

Азот

бліда трава, уповільнений зріст

Фосфор

бузковий відтінок і крихкість стебел

Калій

опіки трави

Відповіді на часті запитання

Чому жовтіє трава на газоні

Чому жовтіє газон

Першою основною причиною, через яку жовтіє газон, є нестача води. Здебільшого таке відбувається у літній період, коли йде мало дощів та припікає спекотне сонце, що може призвести і до повного випалювання трави. У такому разі вирішити проблему допоможе регулярний полив з дотриманням перерахованих вище рекомендацій.

Зверніть увагу! Якщо складно забезпечити регулярний полив газону, рекомендується сіяти посухостійкі рослини, такі як тонконіг лучний, костриця червона, райграс.

До другої причини належить невчасна стрижка газону. У високій траві часто затримується волога, що призводить до можливого розвитку грибків та інфекцій. Також відрослі рослини потребують більшої кількості поживних елементів, які вони не можуть отримати через густу посадку. Якщо трава почала жовтіти через нерегулярну стрижку, зрізати слід у кілька етапів. Вперше зістригають висоту на чверть, вдруге — наполовину, втретє — до необхідної висоти.

Третьою причиною є наявність залишків скошеної трави, які в міру накопичення забивають верхній шар ґрунту, зменшуючи доступ повітря до кореневої системи, що призводить до перезволоження ділянки та випрівання лужка. Тому після закінчення стрижки потрібно ретельно вичесати газон.

Недостатня аерація газону стане четвертою причиною. Через слабкий повітрообмін коренева система не може повною мірою забезпечити харчування рослин. Провести аерацію можна за допомогою садових вил або спеціальних сандалів. Проколи роблять у місцях найбільшого скупчення вологи та сильного усихання. 

П'ятою найпоширенішою причиною є часта механічна дія. Якщо ви часто проводите час на газоні, слід бути готовим, що в місцях з високим навантаженням з'являться лисиці та пожовтіння трави. Тому рекомендується вирощувати спортивний газон, якщо планується активне проведення часу. Щоб відновити газон, слід полити і перестати ходити по ньому, поки трава не відновиться.

Як довго сходить газонна трава

Швидкість проростання насіння залежить від:

  1. Часу посіву та погодних умов. Надто низька або висока температура, спека або зливи збільшують час появи сходів. 

  2. Різновиди трав. Наприклад, райграс дає швидкі сходи, які з'являються на 5-7 день, мятлику для сходу потрібно від 20 до 27 днів, костриця сходить від 10 до 14 днів. 

  3. Наявність тіні для одних рослин стане стимулюючим фактором, для інших уповільнює зростання.

  4. Регулярності поливу, що має залишатися помірним. Так газон поливають щодня після посадки протягом тижня.

  5. Терміни складання суміші, що вказані на упаковці. Давно скомпоновані набори мають менший ступінь схожості.

Газон стане чудовою прикрасою будь-якої ділянки, а після рекомендацій щодо вирощування від Світ рослин, виростити зелену галявину стане ще простіше. Купити насіння газонних трав можна у нашому каталозі, ознайомившись із цінами фото та описом кожного сорту. Задати питання чи залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.

 

 

23.12.2021

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.