0

Як доглядати за трояндами влітку

Как ухаживать за розами летом

Літо не втомлюється щороку купати нас в красі запашних квітів. Серед безлічі видів квітучих красунь почесне місце в усі часи займали троянди. Над їх удосконаленням постійно працюють селекціонери, створюючи нові бездоганно красиві сорти і види. Плетисті, поліантові, ґрунтопокривні, дрібноквіткові - сорти різних кольорів можуть вписатися в будь-який сад і прикрасити своєю присутністю навіть непривабливі ділянки. Щоб троянди не втрачали своєї краси протягом сезону цвітіння їх потрібно підтримати, забезпечуючи правильний догляд.

    Літній догляд за трояндами полягає в дотриманні декількох простих правил:
  • cвоєчасна обрізка;
  • правильний полив, розпушування та видалення бур'янів;
  • удобрення і підкормка;
  • захист від хвороб та шкідників.
Троянди
Троянди
Троянди

Як проводити літню обрізку троянд:


Якщо ви хочете, щоб троянди радували вас пишним здоровим цвітінням весь сезон, не варто зупинятися на весняній обрізці. Звичайно, влітку обрізка носить менш радикальний характер, в основному вона виконує формуючі функції. Однак зайва жалість до куща може привести до того, що «непотрібні» пагони будуть відбирати сили у рослини.

    Щоб троянда мала привабливий декоративний вигляд і давала все нові бутони слід:
  • обрізати зів'ялі і відцвілі бутони, щоб вони не забирали сили у куща;
  • зламані, засохлі, занадто тонкі і хворі гілки слід видаляти відразу після виявлення;
  • гілки обрізати потрібно трохи нижче планованої висоти куща - молоді пагони досить швидко досягнуть потрібної висоти;
  • саме на молодих пагонах будуть формуватися нові бутони, тому не варто їх видаляти (це правило не стосується гілок, які ростуть в середину куща);
  • проводити обрізку краще спеціальним інструментом (секатором з косим зрізом), щоб не травмувати кущ і спростити собі роботу.
Літня обрізка троянд
Літня обрізка троянд
Літня обрізка троянд

Літній полив троянд. У чому його особливості?


У спекотну, посушливу погоду будь-яка рослина вимагає своєчасного і правильного поливу. Як же варто поливати цих примхливих красунь, щоб забезпечити їм достатній рівень вологи?

  • вода не повинна бути холодною. Добре, якщо перед поливом вона трохи прогрілася на сонці;
  • вносити воду краще під сам кущ, уникаючи попадання на листя і бутони, так як це може спровокувати розвиток хвороб. Для поливу куща під корінь ідеально підійде економна система крапельного поливу. Полити троянди вручну допоможуть шланги, лійки, відра;
  • в середньому троянди поливають один-три рази на тиждень. Частоту і кількість вологи, що вноситься варто розраховувати виходячи з віку рослини і типу ґрунту. Так як коренева система куща йде в глибину, то з віком він вимагає більшої кількості води. А якщо рослина росте на важкому ґрунті, то поливи можуть бути менш частими;
  • не варто забувати про розпушування ґрунту біля куща, так як застій води і надмірна вологість може привести до грибкових захворювань;
  • якщо ви хочете зберегти вологу потрібно замульчувати ґрунт біля куща, наприклад, сосновою корою.
Літній полив
Мульчування троянд
Троянди літній догляд

Чим краще підгодувати троянди влітку:


Внесення добрив в літній період сприяє зав'язуванню бутонів і продовженню цвітіння, позитивно позначається на забарвленні і загальному зовнішньому вигляді рослин. Добрива можна вносити як у рідкому, так і в сухому вигляді. Землю біля куща попередньо необхідно рясно полити, а саму підгодівлю розсипати на відстані 10-15 см від стебел.

У цю пору трояндам необхідно отримувати фосфор, калій, магній, залізо. Всі необхідні речовини міститися в спеціалізованих добривах Agrekol для троянд, Master для троянд і квітучих рослин, Ізабіон. Крім того, що ці добрива наситять квіти необхідними макро і мікроелементами для красивого виду, вони здатні поліпшити стан ґрунту і стійкість рослин до захворювань.

Добриво троянд влітку
Добриво троянд влітку
Добриво троянд влітку

Як захистити троянди від хвороб і шкідників в літній період:


Садівники, які вирощують троянди не один рік, напевно стикалися з такими поширеними захворюваннями як борошниста роса, несправжня борошниста роса, чорна плямистість, та шкідниками павутинний кліщ, попелиця і т.д.

Якщо ви помітили ознаки хвороб - плямистості на листках, їх скручування, в'янення і опадання, слід скористатися спеціальними препаратами - протигрибковими фунгіцидами. Для лікування і профілактики можна проводити обприскування фунгіцидами Топаз, Скор, Ридоміл Голд. Більш ефективним буде вечірнє обприскування в безвітряну погоду.

Хвороби троянд
Хвороби троянд
Хвороби троянд

Спекотна літня погода є сприятливою для поширення павутинного кліща. Нові покоління кліща здатні з'являтися кожні 10-15 днів. Кліщі висмоктують сік з листя, внаслідок чого на ньому з'являються дрібні проколи, вони жовтіють, засихають і опадають. Однак, не тільки листя є привабливим ласощами для комах. Бутони троянд дуже любить пожирати бронзовка золотиста. Особливо їй до вподоби квіти світлих відтінків.

Непоправної шкоди кущам троянд може завдати тля. Незліченна армія попелиці може шкодити кущам протягом усього літа. Вона поселяється на кінцях молодих пагонів і бутонів. Уражені пагони викривляються, а бутони можуть так і не розкритися.

Шкідники троянд
Шкідники троянд
Шкідники троянд

Робота цих та інших шкідників призводить до втрати декоративності рослини, неправильного розвитку і в'янення. Для ефективної боротьби з комахами найкраще підійдуть інсектициди Актара, Енжіо, Проклейм. Завдяки діючим речовинам, що входять до їх складу, препарати швидко проникати в тканини рослин, а комахи, які ними харчуються гинуть. Обробку троянд від шкідників найкраще проводити в ранкові або вечірні години в не дощову і безвітряну погоду. Щоб збільшити стійкість засобів захисту можна скористатися прилипачами.

Побутує думка, що троянди - дуже вибагливі у догляді рослини. З цієї причини початківці садівники побоюються їх купувати. Але посадити троянди на своїй ділянці - значить поринути в атмосферу чарівної краси і п'янких ароматів. Дотримуючись простих правил догляду, досить легко зберегти їхнє здоров'я і декоративну привабливість. Тому не варто відмовляти собі в естетичному задоволенні та занятті улюбленою справою.


Купить розы
Купить розы
Купить розы
12.07.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.