0

Які роботи в саду не можуть почекати до весни?

Кінець жовтня – ідеальний час для посадки плодово-ягідних культур, саджанців троянд і цибулі-сіянки. Клімат останнім часом злегка вніс свої корективи в погодний календар. І зима тепер приходить до нас із запізненням майже на місяць! А це означає, що осінні посадки саджанців троянд і цибулі-сіянки можна перенести на першу половину листопада. Головне правило осінньої посадки рослини, і будь-то саджанець троянди або цибуля-сіянка: Рослина до настання заморозків (постійних!) має встигнути вкоренитися, але не рушити в зростання! 

Посадка цибулі-сіянки під зиму 

Цибуля-сіянка

Оптимальним температурним режимом для посадки сіянки є період коли температура повітря вдень коливається від 0 ͦ С до +5 ͦ С, а вночі опускається до -3 ͦ С. Це свідчить про те, що температура ґрунту приблизно +3, +4 ͦ С. Значить, саме час. 

Які сорти підходять для озимої посадки цибулі? 

Власне кажучи, будь-які, просто правила посадки трохи відрізняються. Сорти для осінньої посадки Ви можете знайти в нашому каталозі. А ось розмір має значення. Для осінньої посадки обирайте сіянку середньої фракції (діаметр цибулини від 0,8 см до 1,2 см в діаметрі). Така сіянка не утворює стрілок і це її колосальний плюс! 

Підготовка місця під посадку 

Місце оберіть сонячне. Перед висадкою обов'язково внесіть добриво. Ідеально під цибулю-сіянку підійде добриво Екоплант, воно не містить азоту, який не потрібен рослинам восени, а ось фосфору і калію містить достатню кількість, для того щоб допомогти цибулинці вкорениться і добре перезимувати, але не прорости. 

Посадка 

  1. Перед посадкою не замочуйте (якщо Ви раптом не вгадали з погодою, сухій сіянці в ґрунті нічого не буде, а ось мокра сіянка, якщо заморозки – загине, тому страхуємося!) 

  2. Висадіть цибулинки на глибину 3-4 см. 

  3. Дотримуйтесь відстань між рядами 10-15 см. 

  4. Грядку обов'язково замульчуйте ялиновим гіллям або торфом, накрийте зверху агроволокном 50 щільності

Осіння посадка саджанців троянд 

Саджанці трояндПро те, що осіння посадка троянд краще весняної, знають багато садівників. А ось думка, коли висаджувати троянди восени, розходяться. Для вкорінення саджанця троянди необхідно 2-3 тижні. Однак цей термін можна скоротити у 2 рази, якщо замочити саджанець на добу в розчині стимулятора коренеутворення (Корневін, Гетерауксін). Оптимальна температура для осінньої посадки саджанців троянд від 0 до +7°С. І навіть якщо прогноз погоди говорить про короткочасні заморозки (від -1°С до -2°С) садити троянди можна. Адже ймовірність того, що від такої температури, яка протрималася одну ніч, земля замерзне і працювати в ній буде неможливо, дуже маленька. Є ще один нюанс, який гарантує гарну приживлюваність саджанця. Це правильна посадка

А полягає вона в наступному: 

Підготовка посадкової ями 

  1. Викопайте яму розміром 60 на 60 см. 

  2. Заправте яму добривами. Для цього добре підійдуть добрива – Екоплант або Суперфосфат. Великий вміст фосфору в цих добривах, допоможуть молодій рослині швидко адаптуватися в умовах зниженої температури повітря. Рослини будуть підготовлені до тривалих морозів. Підготовка саджанця до висадки: Акуратно зніміть упаковку і «напоїть» саджанець перед висадкою. Для цього замочіть кореневу систему троянди в 10 л води мінімум на 12 годин в розчині коренеутворювача. Рекомендуємо Корневін, Циркон або Епін

  3. Обріжте пошкоджені корінці, якщо такі є, і обірвіть листочки на пагонах, вони тільки забирають силу у куща. 

Посадка 

  1. Акуратно розправте коріння саджанця. 

  2. Зробіть всередині посадкової ями невеликий горбок, і на нього розправте коріння саджанця. 

  3. Місце щеплення заглибте на 3-4 см нижче рівня ґрунту. Дуже важливо, щоб з поливом це місце не стало вище рівня ґрунту, інакше може почати відростати дика поросль шипшини, на який щеплені майже всі сучасні троянди. 

  4. На дно посадкової ями покладіть таблетку Ініціатора – це унікальний препарат, він протягом усього сезону захистить молодий саджанець троянди від шкідників. 

  5. Засипте посадкову яму ґрунтом і дуже акуратно утрамбуйте. 

  6. Рясно полийте, близько 10 л води під кущ. 

  7. Замульчуйте землю навколо куща сухою дерновою землею. 

Укриття на зиму 

При настанні постійних заморозків троянди потрібно вкрити. Робити це потрібно в кілька етапів: 

  • Зробіть навколо саджанця невеликий горбок з сухої дернової землі (її потрібно підготувати заздалегідь, і ні в якому разі не можна згрібати з клумби, щоб не оголити коріння!). Обов'язково обірвіть все листя. 

  • Накрийте саджанець землею до половини. 

  • Якщо прогноз погоди говорить про стійкий «мінус», троянди потрібно вкрити агроволокном 50 щільності


Дотримуйтесь наших порад. І вже ранньою весною Ви зможете насолодитися ароматною зеленню цибулі і чудовим цвітінням улюблених сортів троянд!

27.10.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.