0

Камедетеча кісточкових: причина появи та лікування

Камедетечение косточковых: причина появления и лечение

Поява клею на стовбурах плодових дерев може здаватись цілком природною, клей проступає на пошкоджених частинах кори і виникає оманливе уявлення, що так відбувається процес відновлення кори. Але це серйозний симптом, якими не можна нехтувати, камедетеча послаблює рослин, знижує врожайність, та може стати причиною відмирання дерева.

Чому на дереві з'являється клей

чому на дереві з'являється клей.jpg

Гомоз (камедетеча) – неінфекційне захворювання, яке виникає на пошкоджених ділянках кори дерев, найчастіше вражає кісточкові – абрикоси, сливи, вишні, черешні та персики. Розпізнати гомоз просто – точково на корі утворюються нарости прозорого янтарного кольору, спочатку м’які, які з часом твердіють.

Виділення клею – це реакція дерева на механічні пошкодження камбію – тонкого шару клітин між корою і деревиною. В пошкодженому камбії формуються деформовані клітини з потовщеною оболонкою, саме вони формують камедь.

Причини появи камеді на дереві:

  • механічні пошкодження кори після обрізки дерев;

  • камедетеча може бути наслідком захворювання на клястероспоріоз – гриб-збудник цього захворювання утворює плями на молодих пагонах – це місце може стати джерелом камедетечі;

  • наслідок життєдіяльності комах або гризунів;

  • невідповідні кліматичні умови для вашого саджанця;

  • морозобоїни та сонячні опіки - через різкі коливання температури кора тріскається;

  • надмірна волога;

  • нестача поживних елементів.

Активна камедетеча значно послаблює плодові дерева та може призвести до загибелі дерева.

Що робити при камедетечі

Лікування гомозу :

  1. зачистити рану гострим інструментом від кори, що відшарувалась до здорової тканини;

  2. продезинфікувати 3% (300 г 10 л води) розчином мідного купоросу і замазати садовим варом;

  3. тонкі або дуже вражені гілки краще обрізати.

Локальне лікування камедетечі не вбереже від появи камеді в інших місцях стовбура, оскільки причини виникнення можуть бути різними.

Попередити легше, ніж лікувати - профілактика камедетечі

Хворобу завжи легше попередити, ніж лікувати. Проведення профілактичних заходів допоможе мінімізувати ризики виникнення камедетечі:

  1. проводити санітарну обрізку дерев у відповідні терміни, місця зрізів обробляти 3% розчином мідного купоросу та садовим варом;

  2. проводити обробки плодових від клястероспоріозу Хорусом, Скором, Міравісом, Фіталом;

  3. вчасно проводити обробки дерев від гризучих шікдників;

  4. при виборі саджанців плодових для вашого саду краще віддати перевагу районованим сортам, адаптованим для вирощування у ваших кліматичних умовах;

  5. для запобігання пошкожень кори, викликаних коливаннями температури, важливо восени білити стовбур та скелетні гілки – дерева садовою фарбою, вона захистить кору від утвореня тріщин тим самим мінімізуючи появу гомозу;

  6. важливо вчасно вносити поживні речовини в рекомендованих дозах, восени вносити калійно-фосфорні добрива;

  7. опале листя прибирають, та обробляють біологічними препаратами Байкал, Органік Баланс, Триходерма – вони знищують збудників клястероспоріозу , млоніліозу та інших хвороб.

Профілактикою гомозу та грибкових захворювань може стати внесення препарату Мікофренд – симбіоз міцелію та кореневої системи збільшує площу поглинання поживних речовин коріннями рослин, забезпечує культури харчуванням, рівномірно дозує корисні елементи, такі як калій та фосфор та пригнічує збудників хвороб.

При систематичній боротьбі з інфекційними хворобами кісточкових, оперативному лікуванню пошкоджень кори, профілактичних обробках від шкідників і правильному підживленню — камедетеча цілком переможна!


13.10.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.