0

Рейтинг невибагливих кімнатних рослин, які можна вирощувати на кухні взимку

Комнатные растения на кухне

 

Кухня - одне з найважливіших місць в житті будь-якої сім'ї. Крім того, що це місце де готувається їжа, тут ще зустрічаються зі старими друзями, сусідами, родичами.

На кухні не тільки обговорюються і вирішуються якісь важливі проблеми, але це місце, де можна просто посидіти з келихом вина, послухати музику або подивитися свій улюблений фільм. Це ще зона комфорту і затишку. Але комфорт і затишок створюють не тільки стильні меблі, дизайнерські шпалери, а ще й грамотно підібрані рослини, які допомагають «одушевити», освіжити, і прикрасити вашу кухню.

При декоруванні кухні квітами необхідно дотримуватися кількох правил:

  • не слід розміщувати вазони занадто близько до раковини - жири, пінка з миючих засобів можуть потрапити на рослину, і нанести непоправної шкоди;
  • теж стосується і газової плити - висока температура і пар, негативно позначаться на вашій рослині;
  • в зимовий період часу, при провітрюванні кімнати, рослини потрібно прибрати і захистити від попадання потоку холодного, морозного повітря;
  • якщо ви вирішили поставити вазон на верхню полицю, не забувайте частіше поливати - нагорі повітря сухіше;
  • дуже ароматні квіти можна висаджувати на кухні за умови, що в сім'ї немає алергіків.

Хлорофітум чубатий

Чудово очищає і зволожує повітря. Ця квітка частий гість навіть на космічних кораблях, де провітрювання взагалі неможливо. Одна рослина на кухні може знищити до 80% патогенних (шкідливих) речовин (сигаретний дим, аерозолі, вихлопи газової плити).

Хлорофітум дуже невибагливий в догляді, а якщо його висадити в красивий вазон , або в підвісне кашпо - він ще прекрасно декорує вашу кухню.


Еухарис (Амазонська лілія)

Зовні схожий на нарцис, любить розсіяне світло. При прямому попаданні сонця листя можуть обгоріти, любить «тропічну» вологість. Славиться тим, що «забирає» всі шкідливі кухонні домішки повітря. Володіє приємним, свіжим запахом, але в спальному приміщенні розміщувати не рекомендується.

Хлорофітум
Еухаріс (Амазонська лілія)

Алое

Багаторічний сукулент, який цінується не лише за декоративні якості, а й лікувальні властивості, завдяки чому культура застосовується у народній та традиційній медицині, косметології. Алое служить джерелом фітонцидів, що знезаражують повітря.

Алое відрізняється простотою у вирощуванні. Товсте листя накопичує достатньо вологи, завдяки чому рослина зберігає привабливий вигляд навіть за відсутності регулярного поливу.

Про те, що алое квітне, знають не всі, адже для появи квітконосів необхідні спеціальні умови, які не завжди вдасться створити на кухні. Для цвітіння потрібен тривалий світловий день і холодна температура в межах +14-16оС. Тоді з'являються кистевидні або суцвіття-володь червоного, жовтого або помаранчевого відтінку.

Каланхое

Батьківщиною каланхое є Мадагаскар, завдяки чому рослина добре росте в умовах сухого гарячого повітря, перепадів температури, тому стане гарним варіантом для озеленення кухні. Каланхое славиться не тільки м'ясистим зеленим листям, але й барвистим цвітінням, яке розбавляє інтер'єр жовтими, рожевими, помаранчевими або червоними фарбами.

Сучасні сорти відрізняються компактними розмірами, тому підійдуть навіть для найменших кухонь. Їх можна розмістити на підвіконні, кухонних полицях або використовувати для сервірування як живих букетів.

Товстянка, або крассула

Товстянку часто вибирають як домашню рослину завдяки її невибагливості у вирощуванні, привабливості, а також повір'ю, що рослина приносить у будинок удачу та фінансове благополуччя. Найчастіше можна чути другу назву культури — «грошове дерево», яке з'явилося через круглі листочки, що нагадують монети.

Товстянка дуже легко розмножується. Щоб виростити таку рослину достатньо одного листочка, який поміщається у воду або ґрунт і за кілька років виростає у велике деревце з насиченим, темно-зеленим листям.

Сенполія (Узамбарська фіалка)

Позитивно впливає на стан здоров'я сім'ї, покращує загальну енергетику приміщення. Не терпить прямих сонячних променів - листя почнуть жовтіти і закручуватися. Не виносить протягів, рослина під час провітрювання необхідно перенести в захищене місце.


Сциндапсус (епіпремнум)

Чудово очищає кухню від загазованості і шкідливих домішок в повітрі. У стародавні часи мудреці говорили, що рослина поглинає негативну енергетику, знімає напругу, і позитивно впливає на атмосферу в сім'ї.

Дуже невибаглива рослина, може рости практично в будь-якому місці. Крім своєї «корисності», прекрасно виглядає в інтер'єрі. А якщо сциндапсус ще й поселите в підвісному кашпо, то сміливо можете вважати, що кухня у вас оформлена в стилі прованс.

Сенполія (Узамбарська фіалка)
Сциндапсус (епіпремнум)

Хавортія, або гаворція

Карликовий сукулент, який не займе багато місця на кухні. Характеризується невибагливістю до освітлення, вологості та дотримання всіх правил догляду, тому добре підійде для лінивих або дуже зайнятих господарів. Корисні властивості хавортії виявляються не лише бактерицидними, а й магічними властивостями. Якщо вірити прикметами, хавортія вбирає та нейтралізує негативну енергетику, електромагнітні випромінювання побутових приладів.

Рослина має гарну тіневитривалість, тому добре підійде для зимового вирощування на кухні, коли світловий день короткий.

Молочай, еуфорбія

При виборі молочая як кухонної рослини необхідно пам'ятати, що рослина має отруйний білий сік усередині м'ясистого стебла, завдяки чому квітка і отримала свою назву. Тому слід бути обережним, щоб сік молочая не потрапив у їжу або воду. Але, незважаючи на отруйність, молочай часто вирощують вдома, в офісах та державних установах. Рослина не потребує трепетного догляду, дезінфікує і очищає повітря від неприємних запахів, а також має потужну енергетику.

Плющ

Довгі, звисаючі пагони плюща мають не тільки декоративні, але й корисні властивості. Рослина відноситься до природних сорбентів, поглинаючи з повітря солі важких металів, токсини та різні алергени. Добре росте в тіні та в слабко освітлених місцях, у тому числі і на кухні. Найкращим місцем для розміщення вазону стане висока полиця або підвісний кошик, що дозволить озеленити кімнату та не займе зайвого простору.

Аглаонема

Дуже відома рослина, особливо після його участі в зйомках фільму «Леон». Крім того, що аглаонема - зірка екрану, вона ще чудово освіжає, чистить (знищує стафілококи) повітря.

Часті пересадки делать НЕ рекомендується, так як рослина розвівається Досить Повільно. Если у квітки зелене листя, то краще вазон поставити вглиб кухні, а если літіся строкаті - Ближче до віконця, но бажано НЕ під Прямі Промені сонця. Листочки рослини та патенти часто протіраті від пилу.


Орхідея фаленопсис

Підвищена вологість і тепло - головні складові для прекрасного росту рослини. Тобто кухня, якраз відмінне місце для її зростання і розвитку. Крім того, що вона буде прекрасним декором для вашої кухні, але ще і знищить толуол і ксилол (шкідливі речовини). Ніжний аромат перекриє всі неприємні запахи, що позитивно позначиться на вашому настрої.

Аглаонема
Орхідея фаленопсис

Сансевієрія, щучий хвіст

Сансевієрія також відома як «тещин язик» або «щучий хвіст» завдяки довгим вертикальним листям. Великі листові пластини забезпечують активне очищення повітря та запасають вологу, тому нерегулярний полив не стане проблемою. Рослина стійка до перепадів температури і може розміщуватись навіть у робочій зоні кухні біля плити.

Яскраве забарвлення та витягнута форма листя виглядають дуже ефектно, тому сансевієрія використовується в оформленні таких стилів як мінімалізм, хай-тек, модерн, лофт, підтримуючи стриманість ліній та форм.

Традесканція

Багаторічник прикрасить кімнату, навіть коли не цвіте. Повзучі прямі стебла з яскравим листям не тільки звернуть на себе увагу, але й допоможуть очистити повітря та нейтралізувати електромагнітне випромінювання. Широкий різновид сортів дозволяє підібрати рослину залежно від рівня освітлення кімнати. Традесканція зі строкатим листям надає перевагу розсіяному світлу, але є і тіньовитривалі сорти.

Фікус

Фікус стане чудовим вибором для озеленення кухні, адже він є гарною рослиною-фільтром. Листя очищає повітря від шкідливих речовин, неприємних запахів, мікроорганізмів. Універсальна форма рослини та насичене зелене забарвлення підійде під будь-який дизайн кухні. До того ж рослина добре переносить умови підвищеної вологості та нерегулярний полив.

Хойя

Хойя, або "восковий плющ" — вічнозелена ліана з незвичайними квітками, які виглядають так, ніби виліплені з воску. Під час цвітіння хойя наповнює кухню ніжним ароматом. Вазон з рослиною рекомендується ставити на високу полицю або підвісне кашпо. По-перше, хойя має довгі пагони. По-друге, восковий плющ отруйний для домашніх вихованців.

Герань

Традиційний мешканець підвіконь. І не дарма! Листя квітки містять багато летючих (ефірних) масел, які знищують патогенні мікроорганізми, і до того ж масла благотворно діють і на нервову систему людини. Рослина не примхливе, якщо за ним добре доглядати - буде цвісти практично цілий рік.

Герань
Герань на кухні
 

Чим підгодувати кімнатні рослини взимку

Взимку для добрива кімнатних рослин рекомендується використовувати готові комплексні суміші, які підбираються залежно від різновиду культури. Такі підживлення містять усі необхідні компоненти для зростання та розвитку рослин у правильному співвідношенні.

Для підживлення сукулентів та листяних рослин, які не цвітуть, можна використовувати Agrecol для декоративно листяних. Для кімнатних рослин, у яких очікується цвітіння, вибирають суміш з високим вмістом калію та фософра. На нашому сайті можна підібрати готові суміші для квітучих рослин від Agrecol, Майстер-Агро, Майстер колір, Чистий Лист та інших виробників.

Підживлення також проводять у тому випадку, коли у рослини з'являються ознаки дефіциту елементів. У такому разі використовуються одно- або двокомпонентні мінеральні підгодівлі.

Не забувайте доглядати за Вашими кухонними рослинами.

Навіть самі невибагливі квіти за увагу і догляд дякують феєричним цвітінням і насиченою смарагдовою зеленню листя.


12.12.2022

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.