Що таке мінеральні добрива

Что такое минеральные удобрения

Мінеральні добрива є запорукою успішного росту та розвитку овочевих, плодово-ягідних чи декоративних культур. До їх складу входять такі життєво важливі компоненти як вуглець, азот, фосфор, калій, мідь, кальцій, залізо та ін. Завдяки своєчасній підгодівлі городні рослини зможуть порадувати гарним урожаєм з високими смаковими та товарними характеристиками, а квітники наповнити ділянку широкою гамою фарб та ароматів. У нашій статті можете дізнатися про те, як вибрати добрива для Ваших рослин, ознайомитися з термінами та особливостями мінеральних підживлень.

Опис мінеральних добрив

Мінеральні добрива є штучно синтезованими хімічними сумішами, які застосовуються для підтримки оптимального рівня мікро- та макроелементів у ґрунті. Мінеральні підгодівлі використовуються під час посадки культур, а також вносяться у вегетаційний період, що дозволяє підвищити родючість ґрунту та врожайність культур. Вплив на рослини залежить від складу підгодівлі, серед яких розрізняють прості та комплексні. Перші є однокомпонентними, можуть містити фосфор, азот чи калій. Другі поєднують у собі два і більше елементи.

Також класифікують непрямі добрива: доломіт, вапняк, гідросульфат натрію, що застосовуються для зміни кислотно-лужного балансу ґрунту. Вони можуть нейтралізувати або підкислити ґрунт за потреби.

Види мінеральних добрив

Минеральні добрива

Азотні підгодівлі вносяться для нарощування зеленої маси у рослин, формування та стимулювання зростання пагонів, підвищення якості плодів. Деякі суміші змінюють характеристики ґрунту, підвищуючи його кислотність. Особливо чутливими до цього елементу є помідори, картопля, яблуня та суниця. Азот представлений у таких добривах у таких формах:

  1. Нітратна форма застосовується восени чи ранньою весною. До таких добрив відносяться натрієва та кальцієва селітра. Азот міститься у вигляді кислоти та легко розчиняється у воді. Такі підживлення слід правильно дозувати, оскільки надлишок призводить до накопичення нітратів.

  2. Амонійна форма підійде для осіннього внесення, але при цьому слід розкислювати ґрунт за допомогою вапна. Ця форма представлена ​​в сульфаті амонію. Підійде для підживлення цибулі, помідорів, огірків та інших культур із довгою вегетацією.

  3. Амідна форма є найбільш концентрованою і міститься у сечовині. Застосовується для внесення під чагарники та дерева. Може вноситися в ґрунт при розпушуванні або при поливі у розчиненому вигляді також разом із вапном.

Фосфорні добрива позитивно впливають на збільшення кількості зав'язей, продовжують цвітіння, сприяють накопиченню сахаридів у плодах, підвищуючи їх смакові характеристики. Підходить для будь-яких типів ґрунтів. Фосфор найбільш затребуваний під час цвітіння та формування плодів. До найбільш популярних фосфорних добрив відносять суперсфосфат (19 % фосфорної кислоти), подвійний суперфосфат ( 36-52 % фосфорної кислоти) та фосфоритне борошно (19–25 % фосфору).   

Калієві підгодівлі сприяють ефективному фотосинтезу, підвищують стійкість до несприятливого клімату, грибкових захворювань. Калій покращує якість плодів, продовжує термін зберігання. Калієві добрива зазвичай застосовуються в осінній період під час перекопування ґрунту. Калій вносять і навесні майже під усі види ягідних чагарників. Серед популярних добрив виділяють:

  1. Хлористий калій рекомендується вносити восени, оскільки навесні хлор, який небажаний для деяких культур, вже вимиється.

  2. Калійна сіль також застосовується восени, оскільки містить у складі хлористий калій, сильвініт та каїніт.

  3. Сірчанокислий калій відрізняється відсутністю хлору у формулі, завдяки чому придатний для більшості культур. Може використовуватися як для внесення в ґрунт восени, так і під рослини протягом сезону.

Які мінеральні добрива потрібні рослинам

При виборі добрива враховується час підживлення, тип ґрунту, вид культури та її стан, щоб отримати якісний врожай. Перед покупкою добрив слід враховувати, що глинисті ґрунти зазвичай бідні на марганець та залізо, місцями на мідь та цинк, а в піщаному ґрунті часто вимивається азот та калій.

Насамперед необхідно з'ясувати, яких саме елементів не вистачає рослинам, що можна визначити за їх зовнішнім станом. Ознаки дефіциту основних елементів представлені у таблиці нижче.

Дефіцит азоту

Дефіцит калію

Дефіцит фосфору

Уповільнюється зростання бічних пагонів, листя та стебел. Зменшується об'єм зеленої маси. Рослини стають блідо-зеленими, втрачають блиск. При сильному дефіциті листя стає жовтуватим, воно передчасно висихає і опадає.

Бідне цвітіння або його відсутність, тонкі стебл. Молоде листя дрібне і має темніший відтінок, його верхівки набувають жовто-рудого відтінку, часто піддаються вигорянню. Нижнє листя стає тьмяним, з'являються хлоротичні плями.

Стебла і листя набувають темно-зеленого забарвлення з фіолетовим або синім відтінком, на краях з'являються жовті або бурі смуги. Зростання сповільнюється, з'являється затримка фаз розвитку, особливо цвітіння та дозрівання. Коренева система довга з невеликою кількістю бічних корінців.

Яке мінеральне добриво найкраще підходить для картоплі

Фосфорні добрива

Як і у випадку з іншими культурами універсального добрива для картоплі не існує. Склад підгодівлі залежить від типу ґрунту, різних термінів дозрівання сортів. Для гарного розвитку необхідний натрій, фосфор, калій, марганець, бор, оксид магнію, оксид кальцію, які краще застосовувати комплексно. Однак слід бути обережним із внесенням хлору, оскільки у великій кількості він перешкоджає накопиченню в бульбах крохмалю.

Проводити підживлення картоплі рекомендується у кілька етапів. Найкращим добривом для підживлення картоплі стане нітроамофоска, яка має комплексний склад, економічну витрату і не містить хлору. Таке підживлення сприяє збільшенню кількості великих бульб, знижує сприйнятливість до фітофторозу, підвищує стійкість до захворювань та несприятливих погодних умов. Додатково можна внести сульфат калію, що сприяє нагромадженню крохмалю. Обидві суміші слід вносити восени під час оранки. Навесні перед посадкою можна додатково внести нітрофоску та азотсульфат.

Які мінеральні добрива вносити навесні

Азотні підгодівліПоживний весняний ґрунт є запорукою гарного росту та багатого врожаю, проте застосовуючи добрива потрібно з розумом, адже надлишок елементів не менш шкідливий, ніж дефіцит.

Підгодовувати дерева навесні слід починаючи з азоту, оскільки він першим вимивається разом із талими водами. Цей елемент вкрай необхідний для нарощування зеленої маси, тому з нього починається догляд за садом. Підживлення проводять за 2-3 тижні до початку цвітіння, для цього застосовують сечовину або аміачну селітру.

Для чагарників також навесні застосовується азот. Перше підживлення проводиться після відтаювання ґрунту та набухання бруньок. Плодово-ягідні рослини наприкінці травня підгодовують сірчанокислим калієм або суперфосфатом. Підвищений рівень фосфору особливо необхідний полуниці.

Важливим добривом для городніх культур є азот. Однак, також не слід упускати підживлення калієм та фосфором. Поєднання цих елементів сприяє рівномірному нарощуванню кореневої системи та листя. Вносяться безпосередньо перед посадкою або перекопуванням землі і на 1 кв.м розраховують:

  • 30-35 г азотних добрив (аміачна селітра, карбамід, сечовина);

  • 25 г фосфорних підживлень (суперфосфат, амофос);

  • 20 г калійних добрив (сірчанокислий калій, калімагнезія).

Що таке комплексні мінеральні добрива

Комплексні мінеральні добрива – це суміші, які поєднують в собі два та більше елементів. До найбільш популярних добрив відносяться амофос, діамофоска і нітроамофоска, останнє має комплексну дію. Перевагою таких складів є зниження фінансових витрат та економія часу, адже за один раз поповнюється рівень азоту, фосфору та калію.

Мінеральні та органічні добрива допомагають у вирощуванні міцних та здорових рослин, але слід пам'ятати, що підживлення ефективне, лише у сприятливих навколишніх умовах. Купити добрива для саду та городу, а також інші товари для догляду за рослинами можна в інтернет-магазині «Світ рослин», де в каталозі представлений широкий асортимент продукції з фото та описом. Поділитися своєю думкою та залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.

27.10.2021

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.