Правила вирощування здорової розсади

Вирощування рослин на розсаду має ряд переваг перед висівом насіння відразу у відкритий грунт. Квіти і овочі, вирощені розсадою, більш здорові і сильні, вони легше приживаються. Щороку перед підготовкою до дачного сезону, виникає ряд питань: Куди висівати насіння, в якій субстрат? Які вибрати ємності? Давайте по порядку:

 

В якій субстрат висівати насіння?

 

Це дуже важливий момент, напевно, один з ключових. Для висіву розсади підійде спеціалізований грунт для розсади, він містить дернову землю, перліт, кокосове волокно в пропорціях оптимальних для проростання насіння овочів та квітів. Все більшу популярність серед садівників набирає кокосовий субстрат. Розсада, вирощена на кокосі, має міцну і здорову кореневу систему, відрізняється швидким ростом і високою якістю.

 

Які ємності підійдуть для висіву насіння?

Торф'яні таблетки 

Торф'яні таблетки, горщики, касети і стаканчики для розсади. На сьогоднішній день існує величезна кількість ємностей длявирощування розсади. І кожна має ряд переваг. Торф'яні таблетки - ідеальний варіант, якщо Ви хочете виростити, наприклад, розсаду томатів без пікіровки. Для томатів цілком достатньо торф'яних таблеток, діаметром 33-41 мм. Для петуній 25 мм. Коли розсада підросте, її разом з торф'яної таблеткою потрібно пересадити в горщик для розсади, діаметром 10-15 см (пластиковий або торф'яний).

 

Висів насіння в пластикові або торф'яні касети також має величезний ряд переваг:

1. Для всіх сіянців створюються однакові умови, завдяки цьому розсада поступово розвивається;

2. У рослини формується хороша коренева система, що пронизує весь субстрат;

3. Коренева система кожної рослини розвивається в окремій клітинці;

4. Вирощена в касетах розсада не вимагають пікіровки;

5. Касети для розсади дуже компактні, це заощадить місце;

6. Розсаду, вирощену в касетах можна транспортувати, не боячись пошкодити корінь.

 

І нарешті, традиційний спосіб, вирощування в горщикахдля розсади. Горщики для розсади, бувають пластикові і торф'яні. Які вибрати? Пластикові ємності можна використовувати кілька разів, це величезний плюс. Торф'яні горщики одноразові, але в них можна висаджувати розсаду в грунт прямо з горщиком, під впливом вологи стаканчик розпадається і розчиняється протягом місяця, тим самим готуючи грунт. У горщиках добре вирощувати огірочки.

 

І ще одна цікава порада для вирощування здорової міцної розсади. Від Вас не вимагається ніяких матеріальних вкладень. Це механічний вплив на надземну частину рослин - ніжний дотик, погладжування. З фізичної точки зору, при механічному впливі на наземну частину рослини з листя виділяється етилен (ehtene, ethylene, C2H4), який є фітогормоном і регулятором росту рослин. Етилен дуже необхідний рослинам для нормального розвитку і зростання. Тому гладьте і плекайте молоденькі паростки розсади і вона віддячить Вам щедрим урожаєм!

 

Здорової та міцної Вам розсади!


Розсада

20.12.2015

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.