0

Розсада в теплиці: коли сіяти та як доглядати

Рассада в теплице: когда сеять и как ухаживать

Вирощування овочів в теплиці дозволяє отримати ранній та рясний урожай. Тут створюється кліматичний режим, при якому розсада почувається комфортно і має можливість м’яко адаптуватися до умов навколишнього середовища. При пересадці у відкритий ґрунт такі рослини вже достатньо сильні, щоб витримати перепади температур і протистояти хворобам.

Які овочі та коли вирощують в теплицях

коли висівати розсаду в теплицю.jpg

В теплиці можна вирощувати практично все. Але варто враховувати:

  • сумісність окремих овочів — різні культури нерідко мають різну потребу в зволоженості ґрунту, рівні температури, освітленості тощо;

  • терміни зростання — щоб одна рослина не затіняла іншу.

Першими в теплицю висівають холодостійкі культури, що добре почувають себе при нічних температурах +5–7°C. За наявності опалення це можливо в кінці лютого–першій половині березня. Зазвичай одразу в теплицю висіваються:

Переносимо розсаду в теплицю

які овочі вирощують в теплиці.jpg

Зелень поступово з’їдається, капуста пересаджується у відкритий ґрунт… А в теплицю на вільні місця переселяють зміцнілу розсаду основних овочів:

  • томати переїжджають в середині квітня–на початку травня (коли температура повітря в теплиці буде стабільно не менше +14–16°C, а земля прогріється);

    Поки томати маленькі, поряд з ними висівають базилік або ранній буряк. Міцні високі стебла помідорів залишають достатньо місця для менших культур. Враховують, що томати «не дружать» з перцем та баклажанами.

  • огірки переміщають в теплицю з середини березня (якщо є можливість досвічувати або з другої половини квітня (земля має прогрітися хоча б до +15°C).

    Огірки небажано садити поруч з томатами через різний «характер». Огіркам потрібен рясний полив, спека, певна задуха та мінімальне підживлення — тоді як томати вимагають стриманого поливу під корінь, помірної температури, провітрювань та щедрого внесення добрив.

  • перець та баклажани пересаджують в середині травня–на початку червня (їм необхідна температура повітря +22–25°C).

    Перець, баклажани, листовий салат, редис варто садити по бокам теплиці в безпосередній близькості до огірків — так рослинам буде комфортно.

Якщо теплиця не опалюється, то терміни пересадки розсади зміщуються на 1–2 тижні залежно від погоди (тепла чи холодна весна).

Після збору урожаю можна висівати в теплицю сидерати, які покращать якість ґрунту. Восени сіють редьку, суріпицю, бобові, гречку; під саму зиму — рапс, гірчицю, люпин, конюшину, фацелію, озимі.

Як поливати розсаду в теплиці

Розсаду в теплиці поливають під корінь теплою водою. Уникають потрапляння вологи на листя, щоб не спровокувати фітофтороз.

Частота залежить від погоди та культури. Наприклад, огірки влітку доводиться поливати ледве не щодня, тоді як помідорам достатньо двох раз на тиждень. Проте прохолодною весною може вистачити і одного разу на тиждень — оцінюють стан землі (суха чи ні) та листків (в’ялі чи ні).

Поливають рослини рано вранці або ввечері, бо при палючому сонці корні не насичуються вологою.

Три–шість днів не поливають розсаду одразу після пікіровки та перед висадкою у відкритий ґрунт.

Хвороби та шкідники тепличних овочів

профілактика шкідників в теплиці.jpg

Захворювання та шкідники в теплиці практично неминучі. Основні причини цьому:

  • обмежена площа, через яку рослини ростуть занадто близько одна від одної (обмінюючись комахами та патогенними мікроорганізмами);

  • невдале сусідство, коли різні культури мають схильність до однакових хвороб та шкідників - пасльонові (баклажан, помідор, перець), опинившись поряд, значно збільшують концентрацію комах, грибків, бактерій;

  • особливості мікроклімату теплиці - безвітряне м’яке тепло дуже подобається білокрилці та павутинному кліщу, а підвищена вологість провокує гнилі;

  • відсутність сівозміни та заражений ґрунт.

Як правило, ті самі шкідники й хвороби проявляють себе щосезону. Теплиці населені павутинними кліщами, попелицями, білокрилками, трипсами, огірковими комариками, пасльоновими мінуючими мухами, слимаками, личинками хрущів. Шкідники харчуються рослинами, через що ті втрачають сили, починають в’янути, жовтіти, покриватися плямами.

Основні тепличні хвороби — антракноз, гниль (сіра, біла, коренева), звичайна мозаїка, борошниста роса, пероноспороз, фузаріоз, фітофтороз, бура плямистість.

Препарати — інсектициди й фунгіциди — призупиняють розвиток проблеми. Але повністю оздоровити теплицю можна лише за кілька сезонів. Треба оновити або знезаразити землю, переосмислити схему розсаджування рослин, витратити три–чотири роки на повне знищення личинок у різних стадіях розвитку тощо.

Як зберегти тепличну розсаду від хвороб та шкідників

Основні способи профілактики хвороб та шкідників у теплицях направлені на зменшення збитків. Варто:

  • висівати сидерати — редька, віка, люпин відлякують шкідників, а чорнобривці не любить білокрилка;

  • розсаджувати на різних ділянках культури, які приваблюють ідентичних комах та схильні до однакових хвороб;

  • своєчасно вносити добрива, біофунгіциди та біоінсектициди, щоб підвищити імунітет рослин;

  • провітрювати теплицю та не переливати землю (але враховуючи потреби культури);

  • прополювати грядки, прибирати вирвану траву (в ній можуть ховатися комахи);

  • регулярно обстежувати рослини та видаляти пошкоджені/хворі екземпляри, аби не допустити розповсюдження захворювання або шкідника.

Коли пересаджувати розсаду з теплиці у відкритий ґрунт

Першою у відкритий ґрунт переходить холодостійка капуста — як правило, в середині–кінці квітня, поки земля зберігає зимову вологу.

Томати переселяють у середині травня, коли температура повітря сягає +18–20°C вдень та не опускається нижче +14°C вночі. Через тиждень після цього пересаджують перець та баклажани.

Огірки або все життя вирощуються у теплиці під плівкою, або ж у травні–червні їх пересаджують із стаканчика у відкритий ґрунт. Денна температура має складати +20–25°C.

Кабачки, гарбузи, кавуни, диня переносяться на постійне місце з кінця травня по середину червня. Орієнтовна денна температура — +25–28°C.

Догляд за теплицею не буває простим, адже це — окремий світ, де панує людина. В закритому приміщенні яскравіше проступають всі помилки. Але й зусилля приносять значний результат, про який на звичайному городі не можна і мріяти.

02.02.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.