0

Садові роботи в першій половині весни

саджанці деревПрихід весни - це початок календарного року садівника. Природа поступово починає прокидатися від зимової сплячки, а це означає, що приходить пора весняних робіт в саду. Адже саме від своєчасної садової роботи буде залежати як зовнішній вигляд саду, так і майбутній урожай.  

Однак варто враховувати і такі два важливі чинники, як: кліматична зона і погодні умови. Адже саме від них залежить, коли приступати до роботи в саду.  

Секатор купитиІ перше, що варто зробити в саду, як тільки почалася активна відлига - вивільнити тонкі гілки від снігу. Адже талий сніг може завдати непоправної шкоди молодим деревам. Наступним кроком в садовій роботі буде перевірка зимових укриттів тих рослин, які є теплолюбними. Ні в якому разі укриття не знімати, потрібно тільки поправити, при необхідності. Адже березень (а в цьому році, можливо і квітень) - це той місяць, коли досить часті заморозки і різкі перепади температури. А відсутність укриття на теплолюбних рослинах може стати причиною їх загибелі.  

Подальше, що слід зробити в саду - провести обрізання і формування крон дерев. Однак, подібним видом діяльності в саду варто займатися тільки тоді, коли температура повітря стабільно тримається вище нуля. Окремо варто відзначити, що тонкі гілки молодих дерев краще не обрізати. Їх потрібно пригинати в горизонтальне положення, це дозволить вже через 2-3 роки побачити перші плоди.  

У той же час варто ретельно перевірити кору на предмет наявності ран. При знаходженні подібних ушкоджень, їх потрібно покрити садовим варом (категорично забороняється проводити зачистку) і обмотати чорною плівкою. Це допоможе уникнути висушування ран і збереже камбій. Можна використовувати і звичайну плівку, але вона повинна бути потім покрита темним папером, або використовувати чорне агроволокно.

засоби захисту рослин купитиЩе одним видом весняних робіт, який досить часто недооцінюється садівниками, є побілка дерев. Багато хто проводить побілку, не розуміючи навіщо це, і сумніваються в ефективності. Однак це дуже корисно, адже весняне сонце дуже активне і може «розбудити» садові дерева раніше покладеного терміну, а якщо трапиться раптове похолодання, то сильно постраждають бруньки. Це може привести як до часткової, так і повної втрати майбутнього врожаю. Побілка на деревах запобігає сильному нагріванню і, відповідно, не дає деревам рано «прокинутися». Важливий факт, побілка повинна проводиться на максимально можливу висоту. плодово-ягідні саджанці купити

При встановленні плюсової температури, в саду варто провести прибирання. Згребти торішнє листя, зняти укриття з теплолюбних рослин. Не зайвим буде провести підживлення садових дерев. Для підживлення варто використовувати добрива як з підвищеним вмістом калію, так і мінеральні. Ще можна використовувати сухий курячий послід. Наступний етап після підгодівлі - розташування органічної мульчі. Вона допоможе не тільки зберегти мікро- і макроелементи, а і вологу в ґрунті. Не варто забувати про те, що добрива і мульча вносяться в добре зволожений ґрунт. 

Не зайвим буде і обприскування по сплячих бруньках. Це дозволить вберегти дерева від ряду захворювань і шкідників, таких як парша, коккомікоз, моніліоз. Обприскування проводиться розчином 1-2% бордоської рідини, коли температурний режим встановився в +3-4°С. Повторна обробка здійснюється через 10 днів. 

У той же час березень є тим місяцем, коли потрібно думати про заміну дерев, посадку саджанців, підготовку прищепного і підщепного матеріалу. 

Як бачимо, підготовчі роботи в саду - фундамент майбутнього квітучого саду і рясного врожаю.



29.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.