0

Самі ростуть, самі розпушують і удобрюють землю

Всі ми знаємо, що здатність ґрунту давати добрі плоди з часом зникає. Вона, просто кажучи, виснажується. Потрібні добрива. Існує багато різновидів: мінеральні, органо-мінеральні, органічні добрива. Але сьогодні ми поговоримо про так звані «зелені» добрива, сидерати. 

Сидерати – це технічні культури, які вирощують без отримання від них врожаю, але використовуючи зелену і кореневу масу в якості добрива. Розкладаючись, вони збагачують ґрунт азотом, калієм, фосфором і мікроелементами. Вони також виконують дуже важливу роль в сівозміні. Одним словом, посіявши гірчицю на грядках після збору, наприклад, цибулі або моркви, Ви знову збагатите її поживними компонентами! 

Давайте розберемося з поняттям сівозміни. 

Сівозміна – це свого роду ротація овочевих культур або овочевих з технічними на Вашій ділянці. Справа в тому, що якщо одна й та сама культура (або, наприклад, культури з одного сімейства картопля – томати або редис-капуста) сидить на одному місці, вона забирає з ґрунту одні й ті самі поживні елементи і, звичайно, починає гірше плодоносити через їх нестачу. Тому ретельно плануйте, які культури будете висаджувати на майбутній рік і на яких місцях. 

Найпопулярніші принципи сівозміни – це: 

  • чергування сімейств; 

  • чергування груп культур (листова, плодова або коренеплід). 

Ну а якщо до бажаного врожаю дуже далеко і овочі ростуть зовсім погано, потрібно відновити ґрунт. 

А допоможуть у цьому сидерати. 

Де купити сидерати? 

Сьогодні в нашому інтернет-магазині представлені такі технічні культури: редька олійна, гірчиця, рапс, фацелія, суданка. 

Коли висівати сидерати? 

  1. Навесні перед посадкою основної культури. 

  2. Влітку, після збору врожаю. 

  3. Восени, за 2-3 тижні до настання заморозків. 

Найпоширеніший спосіб – це коли молоденькі рослини (до 10 см заввишки) закладають в ґрунт на глибину 10-15 см. І дають можливість перегнити під дією ґрунтових мікроорганізмів. Якщо сидерати висіяні влітку або восени і потрібно закласти в землю і залишити до весни, то висіяним ранньою весною потрібно дати можливість відрости і закласти в ґрунт за 2-3 тижні до посадки основної культури. 

Які сидерати обрати? 

Ріпак – технічна культура сімейства капустяні, захищає ґрунт від шкідників і хвороб, збагачує фосфором і сіркою, пригнічує ріст бур'янів. Ідеальний попередник для баклажанів, перців і томатів. Висаджується не пізніше серпня, не любить сирі глинисті або заболочені ґрунти. Якщо Ви любитель вирощування на своїй ділянці томатів і перців, обирайте рапс.  

Фацелія – ​​є найціннішим медоносом. Головна перевага – зростає на будь-яких типах ґрунтів, холодостійка і невибаглива до висвітлення культура. Має добре розвинену кореневу систему і потужну надземну частину. Крім цього – фацелія покращує структуру і підвищує повітропроникність ґрунту. Якщо дача у Вас знаходиться в межах міста, як правило, земля на таких ділянках дуже сильно ущільнена, фацелія буде ідеальним вибором! 

Насіння фацелії

Гірчиця біла – один з найпопулярніших сидератів серед городників. Посіявши на своїй ділянці гірчицю, Ви збагатите ґрунт органічними кислотами, які звільняють важкорозчинні фосфати, поповнюють запас калію і перетворюють недоступні для засвоєння рослинами поживні елементи в легко засвоювані. І як результат, Ви скоротите застосування добрив при вирощуванні основної культури! До ґрунтів не вимоглива, оскільки має кореневу систему з високою здатністю до засвоювання. Культура холодостійка, проростає при температурі +1-2°С. Ідеальний попередник для вирощування картоплі, томатів, баклажанів, зернових культур. Гірчиця сидерат купити Ви можете в нашому інтернет-магазині за дуже вигідною ціною. Важливо! Не можна висівати на ділянках, на яких плануєте вирощувати культури одного з гірчицею сімейства: капусти, редьки, редиски, ріпи

Редька масляна

Редька олійна – однорічна рослина. Якщо у Вас піщаний ґрунт зробіть свій вибір на користь редьки олійної! Має цінну здатність зв'язувати азот (як відомо, він дуже швидко випаровується, хоча є основним будівельним компонентом для клітин рослини) і рятувати ділянку від нематод! Сіють з квітня і до середини вересня. Гарний попередник для всіх культур, крім сімейства капустяних (редис, капуста). 


Сидерати – чудова зброя в боротьбі за урожай. Грамотне їх використання збереже родючість ґрунту на Вашій ділянці на довгі роки. Земля завжди вдячно відгукується на турботу про неї і Ви завжди будете з гарним урожаєм!

20.07.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.