0

Секрети успішного вирощування цибулі

Цибуля-сіянка купитиНайдивнішою рослиною, яку можна зустріти в природі, є цибуля. Вона популярна, в першу чергу, завдяки своєму пікантному смаку і корисними властивостями. Історія вживання цього дивного продукту налічує понад 4 тисячоліття з того часу, як цибуля ґрунтовно увійшла в побут людини. Вона не тільки використовується в кулінарії і включена в національні страви всіх народів, але і широко застосовується в народній медицині. Адже її користь для організму перевірена тисячоліттями.

Одним із основних способів культивування цибулі є посадка у відкритий ґрунт, а також широко застосовується вирощування на підвіконні будинку або квартири. Власноруч посаджена на городі - гарантія постійної наявності незамінного овоча на кухні, ціла комора вітамінів і впевненість в екологічності врожаю.

Особливості посадки і догляду

Цибуля-сіянкаДля успішного вирощування цибулі і отримання високого врожаю, слід дотримуватися правил посадки і догляду за цією рослиною. Попередньо розрахуйте час посадки. Це є одним із ключових факторів, що впливають на якість майбутнього врожаю. Якщо посадити занадто рано, то весь посадковий матеріал може загинути або ж буде в’ялим і слабо рости.

Перший крок в посадці цибулі - вибір і підготовка місця. Майбутня грядка цибулі повинна розміщуватися на ґрунті, який максимально освітлюється сонячним світлом. Крім того, оптимальним варіантом буде земля з покладами ґрунтових вод, які розташовані на чималій глибині. Незважаючи на те, що цибуля вологолюбна рослина, надмірна волога для неї згубна.
Обране місце готують до зими. До приходу морозів ґрунт ретельно скопуються (рекомендована глибина 16-20 см) і вносяться добрива (Суперфосфат, Екоплант).

Другий крок - ретельний огляд посадкового матеріалу. Пошкоджені, слабкі цибулинки видаляються.

цибуля-сіянка купити в УкраїніТретій крок - дезінфекція та стимуляція зростання. Для того, щоб цибуля була максимально стійкою до захворювань, не піддавався потраплянню бактеріальної і грибкової мікрофлори, а також - гнилі, - весь посадковий матеріал обробляється спеціальними засобами: найбільш підходять для цих цілей Епін і Циркон. Перед самою обробкою цибуля промивається по черзі теплою, а потім холодною водою. Потім цибулини занурюються в розчин мінімум на двы години. Правильно проведені підготовчі маніпуляції дозволять отримати здоровий посадковий матеріал, який дозволить отримати максимально великий і якісний урожай.

Четвертий крок - висадка цибулі. Посадка проводиться навесні, однак за тиждень до самої посадки в ґрунт вноситься добриво. Для цих цілей рекомендуємо використовувати добриво Агролайф (для весняної посадки) або Екоплант (осіння посадка). Це значно прискорить процес вкорінення цибулинки і сприятиме формуванню гарного і якісного врожаю.

На відміну від весняної, при осінній посадці категорично не рекомендується обрізати верхівку цибулини, адже це стимулює зростання зеленої маси, що при осінніх похолоданнях загрожує вимерзанням всієї цибулини. З настанням заморозків, цибулю накривають агроволокном 50 щільності.

Догляд за посадженою цибулею

Купити цибулю-сіянку в інтернет-магазиніТакож варто відзначити, що цибуля потребує ретельного догляду. В першу чергу - це правильний полив. Щоб не перезволожити ґрунт і суттєво економити воду - можна використовувати систему крапельного поливу

Уважно оглядайте грядку: щойно цибуля проростає, вона стає вразливою для комах - цибулинних мух. Якщо помітите шкідника - відразу обробіть цибулю захисними засобами. 

При дотриманні цих простих правил при вирощуванні цибулі, врожайність цього дійсно дивовижного овоча буде набагато вище.





Ерудитам на замітку: 

  • Цибуля вважається одним з найбільш вітамінізованих продуктів, адже у ньому містяться вітаміни груп А, В, С, кальцій і ефірні масла. Крім того, сік цибулі вважається природним антибіотиком;

  • Розрізана цибуля змушує плакати - таким чином вона здійснює прочищення очних каналів, які схильні до закупорки;

  • Городнику варто пам'ятати, що захистити цибулю від хвороб допоможуть огірки, капуста та томати. Їхній запах відлякає цибулевих шкідників;
  • При термічній обробці цибуля втрачає свій гіркий смак, але, в той же час, і більшість корисних речовин;
  • Цибуля також допомагає боротися з ожирінням, адже вона допомагає спалювати жири.







22.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.