Рятуємо персики від хвороб та шкідників

Спасаем персики от болезней и вредителей

Ви посадили персик, і чекаєте врожаю? А це примхливе дерево скине листя і стоїть з липня напівголе - який тут урожай, або плоди ще зеленими скине. А найприкріше - це коли майже стиглі персики покриваються гниллю. А як його любить попелиця - обліплює щільним килимом, ніби інших дерев в саду немає.

Насправді - виростити персик під силу кожному. Краплина дисципліни, уваги і своєчасні обробки допоможуть отримати здорове плодоносне дерево.

Основні хвороби персика

Кучерявість листя персика

persik_1.jpgПісля цвітіння персика на молодих листочках з'являються здуття від блідо-жовтого до червоного кольору. Коли температура повітря вище 5 градусів, грибки прокидаються і починають активно ділитися. Грибок виділяє рослинні гормони, це викликає неконтрольоване ділення клітин в листі, з'являються опуклості і здуття. Згодом заражене листя опадає, і, начебто, хвороба відступає. Нові гілочки і листочки ростуть здоровими. Хвороба вподобала бруньки, тріщинки, нарости камеді і готується до зими. Врожаю в наступному році чекати не варто. А в зиму персик піде ослабленим - з ослабленими пагонами і низькою морозостійкістю.

Лікування:

Моніліоз персика

persik_2.jpg

Існує дві форми прояву цієї хвороби: моніліальний опік і плодова гниль. Хвороба проявляється навесні. Молоді листочки і пагони поступово буріють і відмирають, але не опадають. Моніліальний опік плутають з симптомами нічного обмороження. При дозріванні плоди покриваються коричневими плямами, утворюючи пушок - це плодові тіла монілії. Навіть цілі, неушкоджені персики не зберігається. Урожай зіпсований.

Препарати, які успішно борються з моніліозом:

Борошниста роса


persik_3.jpg

Хвороба проявляється при високих денних температурах після дощів або ранкових рос. Грибок утворює на листках білий восковий наліт і сильно послаблює рослину. Уражені листки не можуть повноцінно функціонувати і готуватися до зими. Урожай знижується, морозостійкість дерева падає.

При борошнистій росі допоможуть:

Клястероспоріоз (дірчаста плямистість)

persik_4.jpg

На листках з'являються бурі плями, окреслені пурпуровою облямівкою. Через 7-10 днів уражена тканина випадає, залишаючи в листі отвір. Листок нагадує решето. На плодах утворюються нарости, смакові якості знижуються, персики дрібніють і виділяють камедь.

Розвитку хвороби сприяє помірно тепла (19...26°С) дощова погода в літній період. Основним джерелом інфекції клястероспоріозу є уражені рослинні рештки та пошкоджена хворобою деревина, де збудник зберігається у вигляді міцелію.

Лікування:


Гомоз


persik_5.jpg

Це захворювання визначити досить легко. В окремих місцях на гілках дерев з’являються прозорі або напівпрозорі густі напливи жовтого, медового, помаранчевого, коричневого кольору.

Морозобоїни, механічні пошкодження, перегодовування азотними добривами, пошкодження шкідниками - будь-які рани дерево латеє. Навіщо тоді гоммоз лікувати?

  • камедь накопичує бактеріальні та грибкові інфекції;

  • камедь приваблює шкідників.

Як лікувати гомоз?

Зачистіть гострим ножем місце ураження до живої тканини. Обробіть зріз вапном, розчином мідного купоросу, замажте садовим варом.

Шкідники персика

З першими весняними променями активізуються комахи і кліщі. Шкідники атакують цвіт, зав'язь, листя та плоди, в результаті сповільнюється розвиток персика і втрачається врожай. Найнадійніший шлях до порятунку дерева – виявлення шкідників і невтомна боротьба з ними. Але спочатку важливо знати ворога в обличчя.

Довгоносик

adult-broadnosed-weevil1.jpg

У період набухання бруньок при температурі +6 °С починає живитися бруньками, вигризаючи їхній вміст. Пізніше пошкоджує молоде листя, розетки бутонів і молоді пагони. Нищить яблуні, груші, кісточкові культури. Такі квітки не утворюють зав'язь і осипаються.

Шкідник піднімаються в крону дерев і живляться впродовж 20 – 30 діб тільки вдень. На ніч спускається на землю і ховається в різних укриттях.

Лікування:

Східна плодожерка


plodog.jpg

Маленький нічний метелик починає літ при температурі вище 15 С. Через три доби він відкладає яйця. Гусениці пошкоджують листя, плоди. За літо розвивається близько чотирьох поколінь.

Лікування:

Попелиці

Pop.jpg

Попелиця виснажує рослину , переносить бактерії, віруси і грибкові інфекції. Друге і третє покоління попелиці має крила, тому простіше не допустити зараження, ніж потім з ним боротися:


Кліщі

pK.jpg

Якщо край листка персика згортається всередину - можливо, дерево атакує фруктовий кліщ. Зазвичай, кліщі оселяються на зворотному боці листка і дуже швидко розмножуються. Викликають пошкодження рослин, проколюючи їх клітини для живлення. Живляться на кількох сотнях видів рослин.

Ознакою павутинного кліща є павутинка на листочках і гілках. Головна причина появи павутинних кліщів на рослинах – сухе повітря, тому найкращий профілактичний захід – обприскування рослин у посушливу погоду.

У боротьбі з кліщами використовуйте акарициди:

Профілактика хвороб персика


persik_7.jpg

Щоб дерево не хворіло, проводьте профілактичні обробки і дотримуйтеся правил:

  • обрізайте пошкоджені гілки і зачищайте камедь;

  • профарбовуйте восени стовбур персика вапном, фарбою або обгортайте білим агроволокном;

  • ретельно прибирайте опале листя, пошкоджені плоди, перекопуйте пізньої осені пристовбурні кола;

  • проводьте комплексі профілактичні обробки для боротьби зі шкідниками.

Орієнтовна схема обробки персика:

  1. при температурі + 5С - викорінююча обробка : 3% препарати міді або 7% розчин карбаміду;

  2. набухання бруньок, зелений конус - Хорус + Енжіо + Епін;

  3. рожевий бутон - Хорус + Скор + Енжіо + Ізабіон;

  4. після цвітіння - Магнікур Сенсейшн + Вертімек; + Кендал;

  5. формування зав'язі - Ампліго + Скор + Топаз;

  6. ріст плодів - Світч або Магнікур Гард + Проклейм + Матч;

  7. осіння викорінююча обробка - препарати міді, заліза, сечовина.

Біопрепарати для захисту персика

persik_8.jpg

Від хвороб:

Від шкідників:

Приділіть персику трохи уваги і урожай не змусить себе чекати.


профілактика персиків
Біопрепарати для захисту персика

21.02.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.