0

Весняна обробка саду

Весенняя обработка сада

Для того, щоб отримати великий і якісний урожай влітку і восени, подбайте про сад навесні. Щоб дерева залишалися здоровими, а урожай не з'їв шкідник, проведіть ряд весняних обробок.

Перша обробка саду весною

Перша обробка саду весною Не варто чекати, коли дерева прокинуться. Коли вдень температура підіймається до 4 - 6 С°, проведіть перше викорінююче обприскування. Це друга половина лютого - кінець березня. Дерева сплять, тому концентрація розчинів може бути високою. Підійдуть карбамід, препарати міді, залізний купорос.

Варіанти обробок:

  • на 10 л води розчиніть 700 г карбаміду, до цього розчину можна додати 50 г мідного купоросу, який розвести окремо, а потім змішайте; ретельно обробіть крону і стовбур; розчин сечовини ефективно працює проти шкідників та збудників хвороб; до того ж, така концентрація відтерміновує на кілька днів цвітіння, що дає можливість уникнути наслідків повторних заморозків;

  • обробка препаратами міді захищає дерева від хвороб: кокомікозу, моніліозу, плодових гнилей; для блакитного обприскування підійдуть мідний купорос чи Бордоська суміш, зручно працювати із сучасними препаратами міді, такими як Блу Голд, вони повністю розчиняються у воді та не забивають форсунки обприскувача;

  • 300 г мідного купоросу розчиніть у 10 л води, процідіть і можна починати обприскування;

  • Бордоська суміш знищує не тільки хвороби, але й має репелентну дію - стримує шкідників; має високу обволікаючу властивість – утримується на поверхні рослини до місяця; суміш Бордо використовують із кінця IXX століття, і досі вона займає лідируючі позиції в осінньо-весняних обробках саду;

  • розчиніть 300 г мідного купоросу на 5 л води, в іншій ємності приготуйте розчин негашеного вапна – від 100 до 300 г на 5 л води, тонкою цівкою влийте блакитний розчин у біле вапняне молоко.

Важливо! Використовуйте пластиковий або емальваний посуд.

  • розчиніть 30 мл Блу Голд на 5 л води, проціджувати непорібно;

  • залізний купорос бореться з основними захворюваннями плодово-ягідних культур, а також ефективний проти моху на стовбурах дерев;

  • 500 г залізного купоросу розчиніть в 1 – 2 л води, після розчинення доведіть об'єм води до 10 л.

Міф! Вважають, що залізний купорос підходить для останньої обробки саду, а мідний – для першої. Насправді такий підхід не є принциповим. Обробку як залізним, так і мідним купоросами можна проводити восени та напровесні. А можна чергувати.

Важливо! Проводьте перше обприскування вранці. Вночі можливі заморозки, тому дерева повинні просохнути. Перед обприскуванням приберіть опале листя. Щоб захистити дерева від морозобоїн, поновіть побілку стовбурів або обгорніть їх агроволокном. Біла поверхня відбиватиме сонячні промені і захистить від раннього сокоруху. Це вбереже кору від розтріскування при заморозках. Обробляйте не тільки крону дерев, а й пристовбурні кола.

Пам'ятайте! Кущі смородини та жимолості прокидаються рано. Якщо бруньки на них вже набрякли, використовуйте препарати для другого обприскування або пропустіть обробку.

Друге обприскування

Друге обприскування Проводьте, коли бруньки дерев набухнуть і стануть схожі на висунуті зелені конуси. Як правило, це друга половина березня - середина квітня.

Варіанти бакових сумішей:

  • Хорус + Актара - обидва препарати добре працюють навіть при температурі 5 - 10 С°;

  • Хорус + Прованто Профі;

  • Брунька - комплексний препарат від хвороб і шкідників, має маслянисту основу і захищає сад протягом трьох тижнів.

Третя обробка

Проводиться по рожевому бутону - перед цвітінням. Вона захищає майбутні квіти від поїдання квіткоїдами - бронзівкою, оленкою волохатою, довгоносиком. При появі листочків і квіткових бруньок активізуються і грибки, які використовують найменші джерела живлення. І хоч зараження поки не видно, можуть стати причиною втрати значної частини врожаю.

Варіанти бакових сумішей:

При третій обробці саду

  1. Додавайте в бакову суміш стимулятори на основі амінокислот:

  2. Кендал - зміцнить стінки судин і дасть харчування рослинам для якісного цвітіння;

  3. Ізабіон або Мегафол - захистить дерева від несприятливих погодних умов і збільшить майбутній урожай;

  4. підійде і Епін - він активізує природні гормони і захистить від стресів;

  5. можна додати і добрива по листу, наприклад, Плантатор 30:10:10.

Отже, бакова суміш буде містити чотири компоненти: від шкідників, хвороб, стимулятор і добриво.

Під час цвітіння сад не обробляється. Це може нашкодити бджолам. Виняток становить препарат Прованто Вернал - він безпечний для комах-запилювачів і нещадний до квіткоїдів. І все ж, проводьте обприскування до сходу сонця або після заходу.

Після цвітіння починається плодоутворення

Після цвітіння починається плодоутворення.Плодожерки відкладають яйця в зав'язь. Якщо пропустити в цей час обробку, урожай буде зіпсований. Вже досить тепло для розвитку і спороношення грибкових мікроорганізмів. З'являються перші ознаки моніліозу і кокомікозу. Щоб отримати високий урожай, не ігноруйте цю важливу обробку.

Варіанти бакових сумішей:

Амінокислоти в цій обробці необхідні. Вони посилять дію препаратів і дадуть сили рослинам для зав'язі. Також можна додати Плантатор 0:25:50 або монофосфат калію 10-15 г на 10 л води. Це знизить обсипання зав'язі і збільшить урожай.

Міф! Достатньо одної обробки саду весною. Вся ця хімія залишиться в плодах та нашкодить організму.

Насправді на кожному етапі пробудження саду урожай наражається на небезпеку бути з'їденим не нами. Природа не ділить біосвіт на поганих і хороших. Її завдання нагодувати всіх - і комах, і мікрогриби. Якщо ми хочемо отримати урожай цілим, а дерева здоровими - важлива кожна обробка. Хімічні препарати вже через місяць не залишать і сліду, а урожай буде врятований. Вже з середини травня, коли середньодобова температура складе вище 15 С°, можна переходити на біологічні засоби захисту і боротися зі шкідниками при їх появі.



21.02.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.