Зелені добрива. Які сидерати сіяти на осінь

Зеленые удобрения. Какие сидераты сеять на осень

Як швидко біжить час. Здається, ще вчора ми ділилися з вами порадами про те, які садові роботи потрібно провести в перший весняний місяць, а ось вже і Яблучний Спас віддзвенів гучними дзвонами в церквах. Це час вже традиційно вважається початком метушливих садових і городніх робіт.

Земля працювала весь сезон, щоб до початку осені обдарувати людину багатим урожаєм. Ми ж, приймаючи плоди її роботи, повинні подбати про відновлення її сил і підготувати до наступного продуктивного сезону. Збагатити ґрунт в цей час найкраще за допомогою спеціальних культур - сидератів.

Які сидерати сіяти під осінь
Насіння сидератів купити

Чому варто вибрати сидерати для збагачення ґрунту


Сидеральні культури ще називають зеленими добривами. Посіяти сидерати під осінь - це найкраще рішення господарника, який піклується про стан ґрунту на своїй ділянці. Ці рослини немов висококваліфіковані лікарі здатні вилікувати ґрунт від хвороботворних бактерій, немов могутня армія, що проганяє з ділянки шкідників, подібні щільному килиму, який захистів тендітну землю від вимерзання в зимовий період. Сидерати мають сильну кореневу систему і швидкорослу надземну частину. Їх коріння розпушують ґрунт, покращуючи його склад, а зелену частину можна скосити і використовувати як мульчу або добриво.

Іншими словами, це екологічно чисті добрива, які допоможуть:

  • ефективно відновити структуру ґрунту;

  • збільшити родючість ґрунту, збагатити його корисними елементами, при малих витратах;

  • позбутися від збудників хвороб і шкідників на засіяній ділянці;

  • запобігти зростанню бур'янів, завдяки щільному покриттю.

Головна перевага вирощування цих рослин-санітарів - це природний процес, який допоможе безпечно відновити виснажену землю всього за кілька місяців. Вам потрібно дотриматися всього лише одного правила - потрібно скосити сидерати до або під час цвітіння, інакше вони можуть засмітити ділянку насінням.

Які сидерати сіяти під осінь
Насіння сидератів купити

Як правильно садити сидерати


Щоб в природному процесі збагачення землі все йшло за планом потрібно врахувати кілька правил при посадці сидератів:

  • вільні ділянки потрібно засадити протягом двох-трьох тижнів;

  • готуючи ґрунт до зими, потрібно позбутися від бур'янів на ньому;

  • сіють сидерати в розкид або в рядки, але обов'язково закладають в землю;

  • розкидають насіння з розрахунку 50 мг на 1 квадратний метр (або ж відповідно до інструкції, зазначеної на пакуванні);

  • сидерати не рекомендується заорювати або перекопувати, це знижує їх ефективність і порушує структуру ґрунту. Закласти ділянку, де росли сидерати, найкраще плоскорізною лопатою на глибину 5-8 см для важкого ґрунту і 10-12 для легкого.

Які сидерати сіяти під осінь
Насіння сидератів купити

Які сидерати потрібно посіяти на осінь


Крім всіх перерахованих переваг, осінній посів сидератів послужить органічним покривалом для відкритої землі і врятує від ерозії. Для осіннього посіву вибирають жито, гірчицю траву Віка, ріпак, фацелію, райграс. Посів сидератів після збору врожаю зручний ще і тим, що можна врахувати які сидерати після яких культур сіяти.

Так, на грядках після картоплі, томатів, огірків, кабачків, баклажанів і солодкого перцю найкраще посіяти жито. Посіявши жито на осінь, ви позбавляєте себе від необхідності обробітку ґрунту культиватором. Ця культура абсолютно спокійно дрімає під сніговим покривом, затримуючи вологу і захищаючи землю від промерзання. А по весні вона продовжить рости відразу після сходу снігу і її можна буде використовувати як корм для тварин.

Редька олійна невибаглива рослина - її виростити можна практично на будь-якому ґрунті. Вона досить швидко нарощує зелену масу і здатна рости навіть при заморозках. На зиму цю культуру не обов'язково скошувати, вона буде сприяти затриманню вологи і забезпечувати повітрообмін. Використання редьки як сидерата підвищить врожайність овочевих і садових рослин, знижуючи ймовірність захворювання культур.

Які сидерати сіяти під осінь
Насіння сидератів купити

На грядках після буряка, моркви, квасолі краще сіяти гірчицю, траву Віка і ріпак. Ці рослини захистять землю від вимивання і вивітрювання верхнього родючого шару ґрунту. Добре, коли поруч з ними ростуть озимі рослини. У цих культурах містяться ефірні масла, які допоможуть відігнати шкідників і запобігти хворобам рослин, які будуть рости в майбутньому на цій ділянці. Також восени ці рослини, одні з небагатьох, можуть стати відмінними медоносами для бджіл.

Які сидерати сіяти під осінь
Насіння сидератів купити

Якщо ви бажаєте не тільки поліпшити стан ґрунту, але ще і отримати відмінний медонос і насолодитися приємним декоративним видом - варто зупинити свій вибір на фацелії. Фацелія дуже швидко росте, там, де вона посіяна - бур'янам вже не пробити собі дорогу. Фацелію можна назвати універсальним сидератом, оскільки сіяти її можна після будь-яких і перед будь-якими культурами.

Для проведення профілактики і лікування ґрунту від вірусно-бактеріальних гнилей, рекомендують висівати райграс багаторічний. Цю багаторічну рослину, можна вирощувати протягом декількох років на одному місці - для цієї мети вибираються сади або низькородючі ділянки. При тривалому вирощуванні сидерата, його скошують кілька разів за вегетаційний період, а скошену траву можна використовувати як корм для тварин. В останній рік вирощування зелень зрізають, переробляють ґрунт і ретельно подрібнюють коріння.

Які сидерати сіяти під осінь
Насіння сидератів купити



Висів сидеральних культур - найшвидший, корисний і невитратний спосіб оздоровити і відновити ґрунт на своїй ділянці. Купити сидерати в Україні краще в спеціалізованих магазинах, це гарантує вашу впевненість у відповідності обраній культурі і виконанні нею сидеральних функцій. В каталозі "Світ Рослин" доступні до вибору сидерати від перевірених виробників. Замовити цей незамінний оздоровлювач ґрунту можна поштою недорого з доставкою в будь-яке місто.


07.09.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.