0

Осінні роботи в саду

Осенние работы в саду

Дні коротшають і холоднішають.  Дерева скидають листя і готуються до зимового спокою.  Найголовніше зараз - правильно підготувати сад до зими.  Від цього безпосередньо залежить урожай наступного року.  Пам'ятка про роботи в саду стане зараз до речі.


Санітарна обрізка дерев

Санітарна обрізка деревФормуючу обрізку саду залиште на весну. А от прибрати хворі гілки і ті, які заважають - саме час.

  • Проводьте обрізку саду якомога пізніше - коли середньодобова температура опуститься нижче 5 С. Нехай дерева міцніше заснуть.

  • Обрізуйте з запасом здорової тканини в 2 - 3 см.

Важливо! Зрізи, діаметром більше 2 см, обов'язково обробіть садовим варом або бальзамом за 3 - 4 години після видалення гілок. За цей час зріз підсохне і препарат ляже краще.

Прибирання рослинних залишків

Комахи і хвороботворні організми ховаються від холодів в опалому листі, сухій корі. Тому дуже важливо прибрати рослинні залишки з-під кущів і дерев.  Закладіть їх в компост, пролив розчином сечовини 50-60 м на 10 л води.

Важливо! Якщо сад хворів, краще такі залишки вивезти з ділянки або спалити.


Викорінююча обробка від хвороб і шкідників

Останню обробку саду проводьте при температурі від 1 до 5 - 7 С. У цей час всі шкідники вже зайняли теплі містечка і сплять. Сокорух в деревах припинивя - тому можливе максимальне дозування робочих розчинів без шкоди рослинам. Використовуйте засоби індивідуального захисту!

Основні рецепти для викорінюючої обробки саду:

Від хвороб і шкідників:

1. «Хорус» 3 г + «Енжіо» 3,6 мл на 10 л води.

Прекрасно справляється з основними хворобами та комахами. Безпечний для рослин. Має системно-проникаючу і контактну дію. Працює більше трьох тижнів.

2. Препарат «Брунька». 30 мл на 10 л води.

Найпростіший спосіб обробки саду.  Ефективно справляється з основними хворобами та шкідниками.  Має маслянисту основу - захищає сад до 1 місяця.  Підходить як для осінньої, так і весняної обробки рослин.

3. Розчин сечовини.  500 - 700 м карбаміду на 10 л води. Можливе додавання 50 мг мідного купоросу.

Ефективний проти шкідників і хвороб. Ударна доза азоту обпікає яйця, личинки, мікроорганізми. Використовується, коли сокорух в рослинах повністю припинився. Інакше можливі опіки рослини і відновлення вегетації.

Від хвороб:

4. «Фітал» 20 мл на 10 л води.

5. «Блу Голд» 30 мл на 5 л води.

Сучасний препарат міді. Добре розчиняється у воді. Безпечний для навколишнього середовища. Утворює захисну плівку, яка блокує проростання спор грибкових інфекцій.

6. Бордоська суміш або блакитне обприскування. З'єднання мідного купоросу і свіжегашеного вапна. Дідівський метод, який прекрасно справляється з більшістю хвороб саду. Використовують 3% розчин. Для цього 300 г мідного купоросу розводять в 5 л води. Окремо розводять вапно в тій же пропорції.  

Важливо! Тонкою цівкою блакитний розчин міді вливають у вапняне молочко, постійно помішуючи. Після цього проціджують і відразу ж використовують.

7. Мідний купорос. 300 м на 10 л води. Обов'язково процідить перед обприскуванням.

8. Залізний купорос. 500 м на 10 л води.

Ефективний для боротьби з грибковими інфекціями і мохами. Малоефективний проти бактеріозів. Малотоксичний для людини.

Важливо! Перед застосуванням обов'язково процідіть і відразу ж використовуйте.


Захист від морозобоїн і пошкоджень гризунами

  • Захист від морозобоїн і пошкоджень гризунамиФарбування дерев акриловою дисперсією захистить дерева від лютневих морозобоїн. Не рекомендується використовувати вапно, яке до кінця зими змиється, витягнувши перед цим н-ну кількість вологи з рослини.

  • Обмотка стовбурів білим агроволокном врятує кору від лютневого мінливого сонця і гризунів.

  • Сітка від гризунів надійно захистить молоді дерева.


Посадка молодих саджанців

Висадивши дерева восени, ми забезпечимо їх необхідною кількістю осінньо-весняної вологи, що збільшує відсоток приживлюваності.

  • Готуйте посадкову яму заздалегідь, щоб земля осіла, а внесені добрива почали працювати.

  • Замочіть саджанці перед висадкою на кілька годин - нехай коріння прокинуться.

  • Обов'язково зафіксуйте саджанці за допомогою кілочка.

  • Ретельно замульчуйте молоді деревця та чагарники торфом, сіном або агроволокном.


Вологозарядний полив.

Обов'язково пролийте дерева і чагарники. Це захистить коріння від промерзання і забезпечить більш успішний спокій рослинам. Земляний ком повинен промокнути на глибину 40 - 60 см. Тому вологозарядний полив необхідний, навіть якщо йдуть дощі.  Для чагарників і молодих дерев досить 30 - 40 літрів води. Для дорослих дерев внесіть 90 - 120 літрів. Полив можна проводити в кілька етапів - так земля краще насититься. Доцільно поєднати полив з осінньої підгодівлею.

Важливо! Використовуйте добрива з низьким вмістом азоту або зовсім без нього:

 • Fertis NPK 5:15:25 + МЕ;

 • Екоплант;

 • Нітроамофоска 8:19:29;

 • Суперфосфат + калійна сіль або калій-маг, або сульфат калію.

Важливо! Рослинам, які погано переносять хлористий калій (вишня, черешня, малина, більшість чагарників) вносити калійну сіль і нітроамофоску не слід.

І нехай ваш сад буде здоровим і радує рясним врожаєм!

20.10.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.