Садові роботи в вересні

Огородные работы в сентябре

Літо проскакало непомітно, спекотні дні і теплі ночі залишають нас, на жаль, вже до наступного року. Все виразніше чутні і проступають нотки золотої осені. Дні стали коротшими, сонечко вже не таке ласкаве і тепле, температура поступово знижується. І ось уже настав вересень.

Здавалося б, збиральні роботи йдуть повним ходом, земля порожніє, і начебто весь урожай зібраний. Але рано опускати натруджені руки, потрібно ще напружитися і зробити останній ривок. Виявляється, в цьому першому осінньому місяці можна ще встигнути посадити і навіть виростити не одну культуру.

Озимий часник

Висаджується за п'ять-шість тижнів до приходу холодів. Якщо ґрунт сухий, то потрібно перед посадкою добре полити, після - поливати не потрібно! Зубчики часнику перед висаджуванням замочують в марганцівці (однопроцентному розчині), на дві-три години. Щоб на підготовленій грядці ґрунт добре осів, за тиждень до посадки його необхідно скопати. Нагадуємо про мульчування. Необхідно розкласти в ямки тирсу, перегній, або торф на два-п'ять сантиметрів. Навесні мульча з грядок забирається.

Салат-латук

Легко зносить зниження температури до чотирьох-п'яти градусів морозу. Якщо вирощувати цей салат в спекотну пору - швидко стрілкується і гірчить. Ідеальні смакові якості досягаються при десяти-сімнадцяти градусах тепла.

Готовий до вживання листовий салат (латук) - через тридцять п'ять-сорок днів. Якщо заморозки прийшли раніше терміну, просто накрийте плівкою (захисною).

Озимий часник
Чеснок посадка

Китайська (не пекінська) капуста

Зростає і розвивається від чотирнадцяти до вісімнадцяти градусів тепла. Якщо ж температура значно вище - буде в'янути. Не любителька повного світлового дня. Вегетативний період - від сорока до шістдесяти днів.

Рукола

Чудова культура для висадки в перший місяць осені. Добре зносить заморозки. Має чудовий горіхово-гірчичний присмак. Віддає перевагу незатемненій площі і полив. Інакше рослина стане гірчити і втратить свої унікальні якості. Листя зрізають на двадцять п'ятий-тридцятий день.

Китайская капуста
Рукола

Шпинат

У літню пору його навмисно «затіняють», а вересень - ідеальний місяць для його зростання. Подавати до столу - через тридцять-п'ятдесят днів (у залежності від сорту).

Редис (скоростиглий)

Коренеплід восени навіть смачніше ніж навесні. У ньому вже менше вологи і гостроти. Його можна висмикувати вже на п'ятнадцятий-двадцятий день.

Редис скоростиглий
Шпинат осінь

Пряні трави

Петрушка, укроп, базилик, зеленый лук, и другие... Петрушка, кріп, базилік, зелена цибуля та інші... Швидкозростаючі трави, що не бояться заморозків, прикрасять ваші грядки через двадцять-сорок днів.


Ну а тепер, що потрібно встигнути прибрати з грядок у вересні.

Картопля

Для прибирання обирають теплий, не дощовий день. Викопану картоплю залишають на грядках на цілий день для просушування. Увечері зібрану картоплю сортують (хворі і надрізані плоди, звичайно, видаляються) і закладають в льох або будь-яке інше зимове сховище.

Морква

Коренеплід можна залишати на городі до заморозків (перших). Тільки в першу чергу потрібно зрізати бадилля, якщо затримати збір врожаю - морква зів'яне. Зберігається коренеплід в підвалах, в ящиках з сухим піском.

Картопля збір урожаю
Морква врожай

Буряк

Викопувати потрібно до настання перших заморозків. Збираючи врожай буряка, і обрізаючи листя, намагайтеся не пошкодити у коренеплоду верхівку. Інакше деформований овоч втратить свої смакові якості, і деякий відсоток соку просто витече. Добре зберігається буряк в закритих (щільно) поліетиленових пакетах і мішках.

Також фахівці рекомендують у льохах для зберігання буряк укладати у два-три шари на картоплю. У цьому випадку, коренеплоди будуть вбирати в себе зайву вологу картоплі, тим самим підвищуючи її збереження.

Помідори

Щойно градусник вночі опустився до позначки +8, недостиглі помідори відразу ж потрібно зібрати. Сорти з дрібними плодами можна виривати разом з кущем, і підвішувати в добре провітрюваному приміщенні, великі плоди - скласти в ящики і відправити на дозаривання (ідеальна температура - від двадцяти до двадцяти п'яти градусів тепла).

Перці

Теплолюбна культура, як тільки температура знижується нижче п'ятнадцяти градусів - потрібно збирати, оскільки рости і дозрівати плоди більше не будуть. Зірваний перець потрібно обкласти папером і відправити на зберігання в прохолодне і сухе приміщення.

Буряк
Перець осінь

Капуста білокачанна (середньостигла)

Перед закладанням на зберігання, на качані залишають три-чотири листи (які криють) і качан близько двох-трьох сантиметрів (для запобігання загниванню і забрудненню). Потім капусту викладають на стелажі в один-два шари, качани повинні бути вгорі.

Брюссельська капуста

Щойно кочанчики досягли розмірів волоських горіхів і затверділи, теж необхідно зрізати і відправити на зимове місце зберігання.

Гарбуз

До заморозків потрібно прибрати. Бажано в суху, гарну погоду. Якщо все-таки пішов дощ - підсушити під навісом. Плоди з ушкодженнями вжити у їжу в першу чергу.


05.09.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.