0

Вдале городнє сусідство - запорука високого врожаю

Для того щоб отримати гарний і здоровий врожай, потрібно не тільки правильно обробляти ґрунт і своєчасно вносити добрива, але і стежити за сусідством овочевих культур на городі. Адже за багатовікову історію городництва вдалося довести, що у величезній різноманітності городніх культур є як друзі, так і недруги. І, відповідно, вплив подібних культур може носити як цілком позитивне (швидше росте, смак і аромат більш насичений), так і негативне, коли овочі-сусіди не просто уповільнюють зростання, але і призводять до того, що рослина гине.

Тому перед тим, як зайнятися посадкою грядок, в першу чергу слід ретельно розпланувати її, щоб виключити найменшу можливість сусідства несумісних культур. Якщо це зробити правильно, то врожай з грядки буде не тільки великим і якісним, але і самі овочі будуть смачніше і ароматніше. А для того, щоб домогтися максимально величезного врожаю, варто на городі організувати «змішані посадки». Переваги подібного типу посадки безсумнівно зацікавлять усіх городників без винятку.

Переваги «змішаних посадок»:

1 – це підсилює дію спеціальних препаратів, оскільки правильне сусідство на грядці взаємостимулює зростання овочевих культур на грядці. Як результат, отриманий врожай буде багатим і здоровим;

2 – використання площі городу з максимальною вигодою. При грамотному поєднанні овочевих культур (з огляду на терміни дозрівання і вимоги до харчування) можна домогтися високої врожайності. Так, при деяких комбінаціях можна отримати до 20 кг врожаю з 1 м. кв. городу;

3 – поєднання різних овочевих культур на одній грядці дозволить отримувати врожай, починаючи з ранньої весни і закінчуючи пізньою осінню;

4 – при правильному сполученні овочевих культур можна поліпшити якість врожаю (смак і аромат стане більш насиченим, підвищиться поживна цінність овочів, а також помітно покращиться їх загальний стан);

5 – комбінована посадка на городі дозволить уникнути виснаження ґрунту. Оскільки у всіх овочевих культурах вимоги до харчування різні, то при правильному поєднанні можна утримати баланс поживних речовин в ґрунті.

Як бачимо, при раціональному використанні городу і правильному підборі сусідства овочевих культур можна підвищити рівень врожаю та його якість, а також зберегти баланс поживних речовин у ґрунті.

Насіння квітів

Хто ж кращий сусід?

Існує досить багато різних комбінацій на грядці. Овочеві культури можуть бути сусідами не тільки один з одним, але і з різними ароматичними травами і квітами. Однак тут ми зупинимося на найбільш популярних рослинах з їх нерозлучними друзями і заклятими ворогами.

Томати де висаджувати Томати

Існує думка, що томат - це егоїстична рослина, яка вважає за краще рости на самоті, вимагає рясного поливу і освітлення. А також не терпить ніяких сусідів. Однак це не зовсім так, у цього, безсумнівно, гідного овоча є друзі (морква, селера, редис, редька), які складуть йому компанію на грядці і благодійно вплинуть на розвиток помідора. Варто відзначити, що існує і найкращий друг, який надає томату більш насичений смак, збільшує час зберігання плодів, а також захищає від різних шкідників - базилік.

До ворогів помідора належать такі овочі, як: квасоля, кріп, капуста кольрабі. Огірки, картопля.

Буряк

Буряк - незамінний овоч на грядці. До його друзів можна віднести такі рослини, як: кущова квасоля, капуста, шпинат, картопля. Вони не просто дружать між собою, але і допомагають один одному. У гарних відносинах буряк знаходиться і з огірками, часником, полуницею, морквою і цибулею.

До опонентів цього овоча належать такі культури, як: кукурудза і мангольд.

Перець купити насіння Перець

Це дуже доброзичлива рослина і добре росте з багатьма овочами. Також поруч з ним можна посадити томати, проте підійдуть тільки не високорослі сорти. Ідеальним же сусідом буде петрушка або базилік. А кріп і фенхаль - погані сусіди для настільки чудесного овоча.

Насіння огірків Огірки

Для отримання високого і якісного врожаю, грядку з огірками варто обсадити кущовою і кучерявою квасолею, адже саме бобові впливають на цей незамінний овоч. Також поруч можна садити капусту, цибулю, часник, фенхель, редис, шпинат. Варто відзначити, що овочеві культури можна замінити і такими травами: кріп, огіркова трава, ромашка лікарська. Крім того, біля огірків можна посадити і кукурудзу. Однак вплив може бути вельми неоднозначним. Безсумнівно, позитивним він буде тільки для кукурудзи, а огірка - як пощастить.

Морква

При підборі сусіда для цього овоча варто враховувати один важливий факт - морквяна муха. Ця комаха є найбільшим шкідником моркви. Тому поруч варто садити трави, які відлякують цю комаху - шавлію, цибулю, тютюн, розмарин. До ворожих трав належить кріп і аніс.

Цибуля поряд з чим сіяти Цибуля

Ідеальним напарником для цибулі є морква. Адже саме морква відлякує цибулеву муху, а цибуля - морквяну. Це ідеальна пара будь-якої грядки. Також цибуля ще дружить з полуницею, огірками, буряками. У той же час з шавлією, квасолею, бобами і горохом краще не перетинатися.

Картопля де висаджувати Картопля

Безперечними помічниками для цієї культури будуть кущова квасоля, боби і шпинат. Вони не тільки збагачують землю азотом, але і відлякують колорадського жука. До ворогів належать соняшник і селера.

Капуста де висаджувати Капуста

Відносно овочевих культур різні сорти капусти проявляють різну реакцію. Але практично всі в гарних відносинах з селерою і кущовою квасолею. У той же час, кріп допоможе відлякати гусениць і попелиць, а розмарин, м'ята і шавлія відлякають від овоча метеликів, які на його листі відкладають яйця. Так само ще можна комбінувати капусту з огірками, картоплею, шпинатом. А петрушка і виноград мають згубний вплив на овоч.

14.05.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.