Цибуля — це не тільки «нудний» овоч, який так часто відмовляються їсти діти. Одна з найпопулярніших на українських городах рослин, вона має чимало різновидів і сортів. Деякі вражають гострим смаком, деякі цінуються за зелень, а деякі взагалі вирощуються у декоративних цілях. Тож, можливо, настав той самий час — нарешті познайомитись із цибулею ближче. Раптом ви знайдете нову цікавинку для свого городу?
При слові «цибуля» більшість людей уявляє саме ріпчасту: з соковитим зеленим пір’ям та кулястою цибулиною діаметром до 10 см. Її різкий аромат та гоструватий смак надають стравам характеру — ніби й нічого надзвичайного, але без цього важко уявити мистецтво кулінарії.
Переваги ріпчастої цибулі:
універсальність — і зелень, і м’якуш цибулин можна споживати сирими, додавати у салати, супи, маринади, смажені та тушковані страви (а лушпиння часто використовують для фарбування яєць на Паску);
різноманітність — ріпчаста цибуля представлена як звичними гострими сортами (Голіат, Центуріон), так і напівгострими (Сеншуй, Радар, Бамбергер) та солодкими (Ред Барон, Гледстоун);
витривалість та холодостійкість;
лежкість до 5–8 місяців.
Більшість ріпчастих сортів — дворічні. Тобто в перший сезон із насіння розвивається дрібна цибуля-сіянка, з якої потім вже вирощують повноцінні їстівні цибулини. Садять сіянку навесні (у квітні, коли ґрунт відтане), а озимі сорти — під зиму (у жовтні, за місяць до стійких заморозків).
Найкраща лежкість (6–8 місяців) — у гострих сортів: Голіат, Центуріон, Любчик, Глобус, Стригунівська, Халцедон, Штутгартер Різен, Сквирська, Агостана. Тривалий термін зберігання пояснюється значною кількістю цукрів і сухої речовини у складі, а також щільною лускою.
Серед напівгострих сортів лежкість на рівні 6–7 місяців мають Радар, Бамбергер, Сеттон, Шетана, Геркулес. Загалом напівгостра ріпчаста цибуля лежить лише 2–5 місяців — і, наприклад, сорт Сеншуй для тривалого зберігання не підходить.
Для споживання у сирому вигляді рекомендована цибуля із солодким смаком — Ред Барон, Сноубол, Гледстоун, Ламбруско, Ялтинська. Прихильникам солодкуватої гірчинки варто спробувати Універсо, Веселка, Стерлінг.
Найбільші цибулини (400–1000 г) — у солодких салатних сортів Глобо, Ексібішн, Келсо. Для порівняння: вага «нормальної» цибулі сягає приблизно 130–200 г.
Важливо! Гігантську цибулю вагою 0,4–1 кг краще вирощувати як однорічник — через розсаду.
Якщо посадити під зиму звичайні сорти, то весною вони швидко підуть у стрілку. Тоді як озима ріпчаста цибуля сформує їстівні цибулини та дасть зелене перо. Тож восени можна садити Радар, Сеншуй, Еллан, «Штуттгартер Різен», Шекспір, Коррадо, Купідо.
Цибуля шніт балансує між декоративністю та практичністю. З одного боку — «пухнасті» рожево-фіолетові квіти додають городу ошатності. Але призначення культури — нарощувати ніжну циліндричну зелень з солодко-гоструватим смаком (її додають в салати, паштети, бутерброди, супи).
Переваги цибулі шніт:
пікантно-свіжий смак;
витривалість та морозостійкість;
швидкий розвиток та довге «плодоношення» — зелень можна зрізати з весни до осені;
медоносна функція та декоративність — фіолетові «кульки» приваблюють комах-запилювачів і додають фактурності, тож шніт садять навіть в оточенні звичайних квітів.
Вирощують шніт із насіння або розмножують поділом. Найбільший урожай отримується на 2–3-й рік. Потім пагони дрібнішають, рослина стрілкується, продуктивність знижується — і на цьому етапі практикують поділ куща. Часто культуру вирощують на підвіконні як мікрозелень. Популярні сорти цибулі шніт: Богемія, Біггі, Ластівка, Старо.
Цибуля шалот нагадує ріпчасту і вирощується як заради цибулини, так і на перо (щоб отримати тонку трубчасту зелень). Але шалот — делікатніший у всіх сенсах.
По-перше, цибулинки маленькі: 20–50 г. По-друге, шалот відрізняється ніжним смаком, який балансує між солодкими відтінками та приємною гіркотою. Цибулю можна їсти сирою, запікати, маринувати, карамелізувати — тим, хто не любить ріпчасті сорти, має сподобатись.
Переваги цибулі шалот:
приємний тонкий смак з ледь помітною часниковою ноткою;
швидший розвиток, ніж у ріпчастих сортів;
хороша лежкість — до 6–7 місяців;
невибагливість у догляді.
Зазвичай культуру вирощують із сіянки, посадку проводять ранньою весною або восени. Особливість шалоту — те, що замість однієї великої цибулини утворюється багато маленьких (тому рослину ще називають кущівкою).
Популярні сорти: Ліра, Шелія, Гурме Голден.
Цибуля-порей вирощується на перо, бо ця рослина не формує звичної цибулини. Тож на стіл потрапляє молоде листя та стебло: його їстівні частини сягають у довжину 20–30 см при діаметрі 3–5 см.
Цибулю-порей споживають сирою, варять, смажать, запікають, додають у пюре/супи/салати/закуски.
Переваги цибулі-порей:
ніжний солодкуватий смак із легкою гірчинкою;
холодостійкість та висока врожайність;
можливість зберігання — 2–3 місяці в погребі або підвалі.
Традиційно культуру вирощують однорічником — із насіння або через розсаду. Сіють весною або під зиму.
Серед популярних сортів цибулі-порей: середньостиглий Болгарський велетень та пізньостиглий Порілюкс.
Цибуля батун має ту ж особливість, що і порей: вона не утворює справжніх цибулин — тож її вирощують на перо. Соковиту порожнисту зелень їдять сирою: просто вприкуску або додаючи до салатів.
Переваги цибулі батун:
свіжий гіркувато-соковитий смак;
витривалість та морозостійкість;
тривалий період отримання урожаю — батун швидко випускає зелень весною, дозволяючи до пізньої осені зрізати пір’я;
медоносна функція та симпатичний зовнішній вигляд завдяки фактурним суцвіттям.
Вирощують культуру як багаторічник. Насіння висівають весною або під зиму, також розмножують поділом куща.
Популярність мають ранні сорти: Квітнева та Параде, а ще середньостиглий Вулкан, зелень якого відрізняється чудовою транспортабельністю.
Особливість багатоярусної цибулі — її будова. Окрім підземних, рослина має повітряні цибулинки — вони групками розташовані на зеленій стрілці. Для порівняння: батун там відрощує суцвіття. З повітряних цибулин потім виростає нова стрілка — і таким чином утворюється наступний ярус.
Вирощують культуру на перо і на цибулину (а споживають як підземні, так і повітряні «бульбочки»).
Переваги багатоярусної цибулі:
цікавий смак — щось середнє між цибулею батун і ріпчастою;
незвичайний зовнішній вигляд;
невибагливість і зимостійкість;
ранній та тривалий урожай зелені (на рівні з цибулею батун).
Багаторічник росте на одному місці 3–5 років. Розмножується лише вегетативно — повітряними або підземними цибулинами. Садити їх можна як після збирання (в кінці літа–на початку осені), так і під зиму або ранньою весною.
Найпоширеніший сорт в Україні — Одеська зимова 12.
Декоративний алліум хоч і належить до одного роду з ріпчастою цибулею, але має інше призначення — прикрашати клумби. Суцвіття алліумів бувають різних кольорів: фіолетові, рожеві, сріблясті, жовті… — але завжди вони додають ландшафтній композиції невимушену легкість.
Переваги алліумів:
привабливе цвітіння протягом 14–30 днів;
декоративність навіть після відцвітання — у вигляді сухоцвітів;
медоносна функція;
невибагливість, морозостійкість, довговічність.
Цибулини алліумів садять навесні або восени. Розмножується багаторічник насінням, поділом цибулини або куща. Популярні сорти алліумів:
Gladiator з величезною фіолетовою квіткою, діаметром до 20 см, яка з’являється наприкінці весни;
низькорослий Senescens з бузковими суцвіттями та дуже декоративними листями, що поступово змінюють колір;
невисокий Каратавський з блідо-рожевими квітами й красивим сіро-зеленим листям.
Не полюбити цибулю неможливо — адже серед її видів точно знайдеться щось саме для вас! І навіть якщо не хочеться додавати в свій салат гострі дольки ріпчастих сортів, завжди залишається соковита зелень. А раптом і вона не прийшлась до смаку, декоративна цибуля точно западе в душу (і знайде собі місце у квітнику).
Відгуків поки що немає
Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті. Авторизація