0

Чим підживити троянди влітку: мінеральні та органічні добрива

Чем подкормить розы летом: минеральные и органические удобрения

З весни до осені троянди періодично підгодовують. Особливо підгодівля необхідна влітку: щоб цвітіння було рясним та пишним. Для троянд корисні як мінеральні, так і органічні добрива.

Які поживні речовини потрібні трояндам

коли і чим підживлювати троянди.jpg

Заради гарного ефекту мінеральні та органічні добрива чергують (кожні десять-чотирнадцять днів). В такому випадку рослина отримає всі необхідні їй поживні речовини.

Головні макроелементи для троянди:

  • азот — відповідає за нарощення зеленої маси, дуже важливий навесні та на початку літа; азот для троянд міститься в аміачній селітрі та карбаміді (сечовині).

  • фосфор — корисний для кореневої системи та пагонів, необхідний для появи бутонів і подальшого цвітіння, фосфор для троянд присутній у суперфосфаті;

  • калій — підвищує опірність хворобам, розвиває у рослини морозостійкість та здатність витримувати спеку, грає важливу роль в процесі бутонізації, забезпечує рясне та насичене барвами цвітіння, калій для троянд міститься в сульфаті калію.

Інші речовини потрібні трояндам меншою мірою. Це мезоелементи:

  • кальцій - корисний для коріння і дає насичене забарвлення квітам.;

  • магній – активізує процес фотосинтезу;

  • сірка - допомагає споживати корисні компоненти з ґрунту.

Мікроелементи (бор, залізо, цинк, мідь, марганець, молібден) необхідні в невеликій кількості. Їх наявність у добриві для троянди дозволяє загалом покращити стан куща, простимулювати ріст та цвітіння. Дефіцит заліза викликає хлороз - листя стає блідим, дрібнішає, опалдає, верхівки пагонів сонхнуть, заповнити дефіцит мінеральних добрив здучно добривами в хелатній (рідкій легкозасвоюваній формі) - Brexil Fe (Брексил Залізо), Brexil Multi (Брексил Мульті), Brexil Ca (Брексил Кальцій), Brexil Combi (Брексил Комбі).

Які добрива вибрати для троянд

органічні добрива для троянд.jpg

В кінці квітня троянди живлять азотними добривами. Але чим ближче завершення літа, тим більше акцент зміщують на фосфорно-калієві препарати, звичайно, їх чергують з органікою. Органічні добрива для троянд:

  • Курник;

  • перегній;

  • компост;

  • зелене добриво.

Курячий (пташиний) послід містить магній, фосфор, калій, марганець, цинк тощо. При цьому він засвоюється краще, ніж коров’ячий гній, тому Курником для троянд — оптимальний вибір.

Мінеральні добрива — навіть якщо вони переважно азотні/фосфорні/калійні — додатково містять інші поживні речовини. Наприклад, суперфосфат має у своєму складі 32 % фосфору та азот із сіркою. Але для гармонійного впливу на рослину - підгодівля троянд мінеральними добривами:

  • Аgrecol для троянд — має збалансований склад азоту, фосфору, калію (не доведеться власноруч комбінувати селітру, суперфосфат та сульфат калію);

  • Нутрівант для троянд та квітучих рослин— містить повний комплекс макро- та мікроелементів (азот, калій, фосфор, мідь, сірку, залізо, марганець, бор, цинк, фітогормони);

  • Нановіт для троянд - комплексний препарат від хвороб і шкідників. Має маслянисту основу і захищає сад протягом трьох тижнів.

  • Fertis для троянд - є джерелом всіх необхідних елементів;

  • Osmocote Bloom для квітучих рослин - добриво пролонгованої дії, одного підживлення вистачить на 2-3 місяці, чудово впливає на якість цвітіння, чудове рішення для контейнерних троянд.

Новачкам слід купувати комплексні добрива для троянд. Адже незбалансоване живлення шкідливе. Так, без потрібної кількості мікроелементів кущ буде погано зимувати. При надлишку азоту троянда набирає зелену масу та розвиває схильність до грибкових захворювань, тоді як квітів стає менше. Забагато калію провокує недорозвиненість бутонів, а фосфору — порушення обміну речовин.

Підживлення троянд в липні

мінеральні добрива для троянд.jpg

Квітучі рослини не удобрюють, оскільки це може їм нашкодити. Проте рясне цвітіння виснажує троянду. І після того, як перші квіти в липні зникнуть з куща, рослині потрібна підгодівля. Вносять:

  • мінеральні добрива (з акцентом на калійні та фосфатні препарати);

  • органіку (Курник).

Троянда отримує поживні речовини, лише якщо вони розчинені у воді. Є кілька способів підкормки:

  1. внесення гранульованого добрива - гранули розсипають навколо куща з тим, щоб вони поступово розчинялися (під час поливу або дощу). таким чином забезпечується пролонгована дія (Аgrecol для троянд, Fertis для троянд);

  2. полив під корінь - водорозчинні та рідкі добрива впливають швидко, з цієї причини саме їх зазвичай використовують для підгодівлі троянд в липні, до 90 % поживних речовин кущ отримує через коріння — і результат помітний майже одразу;

  3. обприскування по листу, позакореневе живлення троянд дозволяє миттєво компенсувати нестачу мікроелементів і покращити зовнішній вигляд куща (Нановіт для троянд).

Додатково використовують стимулятори росту. Це:

  • Ізабіон - біодобриво, що насичує троянду поживними речовинами, сттимулює утонізацію, сприяє розвитку коренів та покращує якість забарвлення квітки;

  • Гумат калію — органічне добриво, що дає більш раннє цвітіння та зміцнює імунітет;

  • Мегафол— італійський біостимулятор, який підвищує стресостійкість троянд та допоможе подолати наслідки несприятливих погодних умовах;

  • Аміностар —добриво-антистресант, багате на амінокислоти та здатне прискорювати розвиток рослини.

Загалом догляд за трояндами влітку не важкий, але потребує пильності та регулярності. Головне ж правило — купувати якісні добрива та чергувати мінеральні препарати з органікою.

04.07.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.