0

Чотири обробки проти хвороб та шкідників винограду

Четыре обработки против болезней и вредителей винограда

Обробка винограду виконується кілька разів на рік. Починають весною, поки лоза не вкрилася листям. Продовжують влітку, хоча зелені зарослі винограду обприскати вже трохи важче. Але в будь-якому випадку процедура необхідна, щоб знищити шкідників та зберегти здоровий урожай.

Березень–квітень — перша весняна обробка винограду

obrobka_vynogradu_vynogradu.jpg

Перша весняна обробка винограду потрібна для знищення личинок, які зимують у ґрунті, та пригнічення грибка. В цей час шкідники та патогени не мають живильного середовища, тому їх простіше ліквідувати та попередити майбутні проблеми.

Обробку виконують по сплячих бруньках, що ще не почали набухати. Термін розраховують з огляду на погоду. Традиційна порада:

  • дочекатися нічних температур не нижче –4°C та денних плюсових;

  • після підсихання землі зняти укриття з винограду;

  • а через два тижні обприскувати лозу.

Як правило, обробка препаратами виконується у кінці березня–середині квітня. Застосовуються:

  • мідний купорос 3% — не лише запобігає гнилям, мілдью, плямистості, парші, а й знищує личинки та компенсує дефіцит міді. Без неї виноград стає вразливим до хвороб. Мідний купорос застосовується при температурі від +5°C, але його допустимо розпиляти лише по голих гілках через ризик обпекти листя. Мідним купоросом також проводять «нульову» обробку на початку березня, коли обприскуються не рослини, а ґрунт по всій території виноградника;

  • бордоська суміш 3% — містить у складі гашене вапно та мідний купорос, захищає від хвороб та шкідників, підвищує імунітет. Має кращу прилипаючу здатність та є менш агресивною до рослин, ніж мідний купорос. Застосовують щось одне — і часто вибирають саме бордоську суміш;

  • Хорус — захищає від гнилей, плісняви, різних грибкових хвороб. Дуже ефективний від моніліозу, дієвість не знижується через перепади температур. Зазвичай обробку проводять при +10°C;

  • Брунька — є фунгіцидом та інсектицидом одночасно. Захищає від мілдью, антракнозу, оїдіуму, кліщів та зимуючих стадій інших шкідників. Для обробки температура повітря має складати не менше +5°C.

Також перша половина весни — чудова пора, щоб прибрати минулорічну мульчу, рослинні рештки, стару солому (тобто всі ті «локації», де можуть гніздитися шкідники та патогени).

Квітень–травень — друга обробка винограду

persha_obrobka_vynogradu.jpg

Другу весняну обробку винограду рекомендується проводити десь через два тижні після першої. Це час, коли бруньки почали набухати, але ще не розпустилися. Як правило, друге обприскування відбувається у середині квітня–на початку травня.

Але якщо після першої обробки лили дощі, то бажано другу проводити вже через тиждень. Можна повторно обприскати виноград мідним купоросом, адже він легко змивається.

Загалом же під час другої обробки треба активно боротися і з хворобами, і з шкідниками, які прокинулись. Можливі препарати:

Обробку від кліщів бажано провести двічі з інтервалом у два тижні.

Травень–червень — третя обробка винограду

tretia_obrobka_vynogradu.jpg

Третя обробка є останньою навесні. Вона виконується у травні–червні — після цвітіння та на стадії зав’язування плодів.

В цей час вже є реальні загрози ураження винограду, а можливо, й спостерігаються перші симптоми. Адже комахи мігрують з ділянки на ділянку, а повністю знищити патогени в саду неможливо — й навіть після якісних обприскувань буває пошкодження лози. Для третьої обробки використовуються:

  • від кліщів та листокрутки — Актара;

  • проти чорної плямистості, антракнозу, оїдіуму — Ридоміл (він захищає не лише вегетативну частину, а й ягоди).

А також в цей період можна використати фунгіцид Амістар Голд (10 мл на 8 л води). Він буде працювати від мілдью, оїдіуму і антракнозу.

Важливо вчасно підживлювати виноградник, нестача поживних речовин – це прямий шлях до послаблення рослини і підвищення ризику ураження хворобами.

Липень–серпень — четверта обробка винограду

chetverda_obrobka_sadu.jpg

Четверта обробка винограду проводиться у період дозрівання ягід та припадає на липень–серпень. На цьому етапі головне — зберегти урожай: не дати ягодам засохнути, зацвісти чи стати кислими. Також обприскування захищає лозу, щоб вона не загинула.

Рекомендовані препарати:

  1. від кліщів, листокрутки та інших шкідників — Енжіо;

  2. від борошнистої роси, антракнозу, чорної плямистості, оїдіуму — Квадріс, Світч.

За 20–25 днів до збору ягід обробки припиняють. Наступні обприскування виконують вже восени перед підготовкою винограду до зимівлі (коли лоза втрачає листя, а бруньки закриваються).

Кожен етап обробки винограду життєво важливий для лози. І чим якісніше виконується окреме обприскування, тим ефективнішим виявиться наступне. Тож слід вибирати хороші фунгіциди та інсектициди, дослухатися до інструкції й не пропускати потрібний час. Тоді урожай точно порадує.


25.03.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.