0

Готуємось до майбутнього врожаю: які добрива вносити навесні

Готовимся к будущему урожаю: какие удобрения вносить весной

Хто своєчасно підживлює рослини, згодом матиме чудовий урожай. Сезон скоро почнеться, тож пора запасатися добривами.

Що означає формула добрива

Формула добрива — це підказка споживачу, скільки в препараті азоту (N), фосфору (Р) та калію (К). Ці елементи найважливіші, тому на них акцентують увагу. У складі наявні й інші поживні речовини, просто їх не записують у формулу.

Щоб дізнатися відсоток допоміжних компонентів, треба від 100 % відняти частки N, P, K. Наприклад, при формулі 11–10–13 добриво має 11 % азоту, 10 % фосфору, 13 % калію та 66 % додаткових речовин (100 % – 11 % – 10 % – 13 % = 66 %). В такому розрізі виділяють:

  • збіднені добрива — допоміжних інгредієнтів більше 70 %;

  • нейтральні — додаткових солей 60–70 %;

  • збагачені — допоміжних речовин менше 60 %.

Збіднені й нейтральні добрива підходять для чорнозему або ґрунту, який регулярно підживлюється (наприклад, сидерати). Збагачені препарати актуальні для бідних ґрунтів.


Види добрив: комплексні та прості, мінеральні та органічні

які є добрива.jpg

Мінеральні, або штучні добрива є продуктами хімічної промисловості. Вони містять точно прорахований склад корисних речовин, тому вносити їх зручно.

Прості, або односторонні мінеральні добрива практично повністю складаються з одного компоненту. Виділяють:

Комплексні добрива мають понад два типи поживних компонентів. Наприклад, амофос (азот + фосфор), нітрофоска (азот + фосфор + калій + іноді сірка), полімікродобрива (кілька мікроелементів у складі).

Важливі мінеральні добрива та їх призначення

Найпотрібнішими добриває весняного періоду є:

  1. суперфосфат – універсальне фосфоровмісне добриво, підходить для всіх плодових дерев і ягідних чагарників, забезпечує розвиток кореневої системи, бруньок та плодів, норма витрат – 40-70 г на дерево/кущ;

  2. сульфат калію - безхлорне калійне добриво, підвищує імунітет, покращує стійкість до поганої погоди (посух та заморозків), сприяє збільшенню вмісту в плодах цукру і вітамінів, підвищує кількість та якість врожаю, покращує його лежкість, допомагає підготувати до зимівлі саджанці та чагарники, оптимально вносити по 20-30 г добрива на один плодовий кущ;

  3. нітроамофоска - джерело трьох основних елементів: азоту, фосфору та калію, стимулює зростання, рясне цвітіння, прискорює плодоношення норма внесення під плодові дерева - 70-90 г навколо стовбура, під ожину та малину – 40 г/м², смородини/аґрусу – 70 грамів;

  4. сечовина (карбамід) - азотне добриво, одне з найважливіших для весняного підживлення плодових дерев та ягідних кущів; відповідає за активний ріст, робить імунітет міцнішим, добре позначається на врожайності, добриво вносять на етапі формування листя та бутонів;

  5. аміачна селітра - активно насичує рослини азотом, необхідним їм у весняний період для нормального росту та розвитку і підвищує опірність хворобам.

органічні добрива.jpg

Особливості орагнічних добрив

Поряд з мінеральними препаратами використовується органіка. Тут все традиційно:

  1. коров’ячий гній вносять для покращення якості землі;

  2. золу беруть для розкислення, перепрілу тирсу — для закислення;

  3. компостом нормалізують мікрофлору;

  4. пташиний послід добре засвоюється рослинами та покращує стійкість до захворювань, вносити його можна практично під всі культури, зручно використовувати гранульований Курник.

  5. торф використовують для розпушення ґрунту та покращення здатності поглинати вологу.

«Домашні» органічні добрива містять поживні речовини в непередбачуваній кількості. Про формулу N–P–K мова не йде, бо склад органіки визначається її походженням. Наприклад, якість курячого посліду залежить від того, чим годували птахів.

Компромісом є органічно-мінеральні добрива. Наприклад, гумат натрію добувають із бурого вугілля, а торфомінеральні добрива містять торф, калій і фосфор.


Як вибрати добрива для декоративних, хвойних, плодових та овочів

види добрив.jpg

Найкраще купувати комплексні добрива, які самим виробником призначені для конкретних культур. Їх формула буде ідеальною:

  1. для турботи про газон підійдуть добриво Agrecol для газонів багатокомпонентне 1,2 кг та добриво для газонів Fertis NPK 17-6-11 + ME 1 кг;

  2. для хвойних варто вибирати - добриво Нутрівант для хвойних та ландшафтних культур 250 г, добриво Agrecol для Хвої 1,2 кг, добриво Fertis NPK 12-8-16+Me для хвойних і декоративних 1кг

  3. якщо на ділянці багато різних квітів, чудово підійде збалансоване добриво для квітучих рослин - добриво Fertis NPK 12-8-16+ME для квітів 1 кг, піклуєтесь про свої трянди - варто вибрати добриво Agrecol для троянд 1,2 кг чи добриво Нутрівант для троянд та квітучих рослин 250 г.

  4. овочам сподобається універсальне добриво Fertis NPK 13-10-15+ME для овочів 1кг.

Говорячи про окремі культури, варто зазначити:

  1. буряку до душі подвійний суперфосфат і зола в суміші з сульфатом калію ;

  2. часник та цибуля потребують калію та фосфору;

  3. моркві важлива органіка з фосфором;

  4. улюблені добрива капусти - компост і підгодівлі з високим вмістом азоту, наприклад сульфат амонію;

  5. огірки вимагають великої кількості калію.

Якщо рослини на ділянці регулярно страждають хлорозом, варто вибирати добрива з сульфатом калію (K2SO4). Найчастіше це потрібно салату, полуниці, картоплі. Ішим культурам більше підходить хлористий калій (KCl).


Весняні та осінні добрива: різниця та ефект

Коли підживлювати дерева весною.jpg

Осінні та весняні добрива відрізняються вмістом азоту. А саме:

  1. весняні добрива містять багато азоту, який допоможе наростити зелену масу;

  2. осінні препарати переважно фосфорно-калійні і готують рослину до холодів, роблять її стійкішою.

З другої половини серпня азот стає менш потрібним, хоча у невеликій кількості він може бути присутнім. Але в основному вносять фосфор та калій. Якщо перед заморозками підживити рослини азотом, вони можуть знову піти в ріст і просто вимерзнуть.

Особливості живлення з березня по травень

Внесення добрив в березні

Загалом підживлення починають, як тільки сніг почне танути. Якщо є схил, треба почекати сходження талих вод (інакше вони змиють внесені добрива).

В березні стартує сезон вегетації, прокидаються ослаблені за зиму ягідні та плодові культури. Їм приділяють першочергову увагу. Використовують азотовмісні препарати сечовину (карбамід), аміачну сетітру, тощо. Азот дасть ресурс для нарощування молодих пагонів, листків, коріння.

Внесення добрив у квітні

У квітні дерева та чагарники починають цвісти і нарощувати зелену масу. Потрібно зміцнити імунітет та нормалізувати процес розвитку.

У першій половині квітня вносять фосфорні препарати — суперфосфат, щоб коренева система була міцною, з’являлися квіти, плоди та насіння. До того ж фосфор допомагає рослині споживати інші корисні речовини.

З другої половини квітня підживлюють калійними добривами, які сприяють появі пагонів, покращують якість майбутніх плодів, підвищують стійкість до хвороб та шкідників. Використовують калімаг, сульфат калію, калійну сіль.

Внесення добрив у травні

У травні з’являються зав’язі та починають рости плоди. Актуальною стає органіка (гній, біогумус, компост) або ж комплексні мінеральні добрива.

Якщо органіка застосовується разом із мінеральними препаратами, слід зменшувати дози та розводити обидва добрива у воді — а лише потім змішувати.

Якісні добрива для будь-якої культури ви можете замовити онлайн в магазині «Світ Рослин». Урожай вас обов’язково порадує.


12.02.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.