0

Як позбутися колорадського жука: ефективні засоби

Как избавиться от колорадского жука: эффективные средства

Колорадський жук активно розмножується, чудово почувається в спеку і звикає до хімікатів. Тому боротьба з цим шкідником схожа на спробу підкорити стихію: багато зусиль — малий результат. Але існують хитрощі, як більш ефективно захистити картоплю від колорадського жука.

Як вибрати препарати від колорадського жука

yak pozbutys zhukiv na kartopli.jpg

В популяції колорадських жуків є як дуже чутливі, так і стійкі до інсектицидів особини. Перші — гинуть під впливом препарату. Другі — виживають, даючи потомство з резистентністю. Поступово ділянка заселяється саме стійкими екземплярами. Тому важливо:

  • чергувати засоби з різним механізмом дії;

  • комбінувати хімічні і біопрепарати.

Хімічні препарати для захисту картоплі від колорадського жука

Хімічні інсектициди мають у складі хімічні речовини. Це і їх перевага, і недолік:

  • агресивний склад забезпечує довготривалий та якісний ефект (до 30 днів);

  • хімікати накопичуються у плодах та ґрунті, що призводить до знищення корисних бактерій.

До того ж шкідник, як зазначалося вище, формує резистентність. Тому варто відстежувати актуальні препарати — ті, які ще захищають від жука. На сьогодні можна рекомендувати:

  • Ампліго - препарат контактно-кишкової дії від лідера ринку Syngenta, належить до групи неонікотиноїдів (які поки вважаються одними з найефективніших), містить речовини різного механізму дії — хлорантраніліпрол та лямбда-цигалотрин; Ампліго виконаний у формі дрібних капсул, що легко прилипають до листків, не змиваються опадами та є стійкими до сонячного впливу, засіб у тому числі дієвий проти яєць колорадського жука;

  • Прованто Вернал контактно-кишковий інсектицид на основі тіаклоприду, належить до класу неонікотиноїдів і чудово витримує спеку;

  • Прованто Дуплет - інсектицид нового покоління хлорнікотінілів. Має дві активні речовини — імідаклоприд та бета-цифлутрин. Є контактно-системним, тобто накопичується у рослині та ефективний за будь-якої погоди.

  • Кораген - інсектицид для ефективного знищення лускокрилих шкідників на багатьох сільськогосподарських культурах. Препарат миттєво діє на шкідника, повна загибель шкідника настає вже за добу, та забезпечує тривалу захисну дію. Обприскування проводиться в період масового відродження личинок з яєць, оптимальним є період масового відкладення яєць.

Хімічні інсектициди варто розглядати як «швидку допомогу» при великій кількості жуків та личинок. За умови відсутності тотальної резистентності до засобу шкідники будуть хоча б частково знищені.

Біологічні препарати для захисту урожаю картоплі від колорадського жука

zahyst kartopli vid koloradskoho zhuka.jpg

Біопрепарати розроблені на основі мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності. Також можуть використовуватися рослинні екстракти. Внаслідок цього:

  • вплив дуже м’який та абсолютно безпечний;

  • чудово знищуються личинки першого-третього віку.

Колорадський жук не звикає до біопрепаратів. І це основний плюс. Серед популярних інсектицидів:

  • Актоцид - контактно-кишковий препарат біологічного походження. Активна речовина — абамектін — є продуктом бродіння бактерії Streptomyces avermitilis.;

  • Актофіт - контактний біопрепарат. Активна речовина — аверсектин — є продуктом життєдіяльності ґрунтових грибків Streptomyces avermitilis.

Біопрепарати нестійкі, тому користуватися лише ними не вийде. До того ж від дорослих колорадських жуків краще захищають хімічні інсектициди. Але в віддаленій перспективі саме біологічні засоби обіцяють бажаний ефект.

Як часто обробляти картоплю від колорадського жука

Обробку від колорадського жука проводять в середині квітня–кінці травня: тим раніше, чим спекотніша весна. Пікові моменти:

  1. масовий вихід жука - перше весняне обприскування виконують, як тільки на листях з’являються шкідники. Самки починають відкладати яйця, тому варто застосовувати Ампліго;

  2. поява личинок після зав’язування бутонів, відроджується юне покоління — і особливо ефективні біопрепарати;

  3. через два тижні після опадання цвіту, обробка необхідна, якщо спостерігається нова хвиля молодих шкідників та личинок.

  4. остання хімічна обробка має відбуватися не менше, ніж за 30 днів до збирання урожаю!

Додатково можна протруювати картоплю перед посадкою. Використовується розчин мідного купоросу або ж препарати-протруйники (Тексіо Велум, Максим). Тоді картопля «з дитинства» росте більш здоровою та сильною.

Коли проводити обробку картоплі від колорадського жука

Обробку виконують з урахуванням інструкції. Стандартно ж рекомендують обприскувати картоплю:

  1. за 2–4 години до настання темряви (в цей час колорадський жук найбільш найбільш ненажерливий);

  2. в безвітряну суху погоду;

  3. не менш ніж за три години до дощу.

Для посилення ефекту використовують прилипачі.

Як захистити себе при обробці картоплі від колорадського жука

koly obroklyaty kartoplyu vid zhuka.jpg

Препарат не має потрапити на шкіру або слизові оболонки. Для цього слід:

  • користуватися обприскувачами, які забезпечують чітке направлення струменю;

  • перебувати в закритому одязі (в том числі використовувати рукавички);

  • носити респіратор, щоб захистити органи дихання.

На ділянці зазвичай перебуває декілька поколінь шкідників у різних стадіях розвитку.

Тому не виключено, що очевидним ефект обробки стане через 2–3 роки — коли більшість особин буде знищена, а розмноження сповільниться.

Колорадський жук – ворог підступний. Але якщо діятимете послідовно - отримаєте щедрий врожай.

Звертайтеся до магазину «Світ Рослин», щоб купити препарати та інвентар для обприскування картоплі. Вас чекає чудовий урожай!

26.05.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.