0

Як позбутися личинок хруща: дієві методи

Как избавиться от личинок майского жука: действенные методы

Хрущ розвивається кілька років. В перше літо личинки їдять перегній, в наступні ж сезони харчуються корінням трав, овочевих культур, дерев, кущів. На четвертий рік личинка перетворюється в лялечку, а через два-чотири тижні після цього стає дорослим жуком. Десь в перші дні серпня хрущ впадає в анабіоз, щоб прокинутися наступного травня – і перейти на пожирання листя, квітів, зав’язей яблунь, смородини, вишні тощо.

Як боротися з дорослими хрущами

metody borotby z chruschem.jpg

Одна самиця хруща чотири рази за сезон відкладає по сімдесят яєць. Майже всі вони перетворяться на личинки, які кілька років проведуть під землею, шкодячи корінню різних культур. Тому дуже важливо боротися з дорослими хрущами – і робити це треба активно п’ять років підряд, щоб повністю розірвати цикл розмноження шкідників.

Активність комах зменшує врожайність. Магазин «Світ Рослин» пропонує сучасні засоби від хруща. Ви позбавитеся шкідника - легко і надовго.

Для досягнення бажаного результату використовують інсектициди. Препарати набагато ефективніші від пасток від хрущів, струшування жуків з гілок та інших «дідівських» методів.

Хімічні інсектициди від дорослих хрущів

Обробку хімічними інсектицидами від хрущів слід проводити на початку льоту жуків, тобто до цвітіння плодових культур. Таким чином шкідники не встигнуть відкласти яйця та значно пошкодити листя.

Препарати впливають на нервову систему комах, викликаючи параліч та загибель. Особливість хімічних інсектицидів – в тому, що вони можуть накопичуватися в окремих частинах рослини та осідати в ґрунті.

Виконувати обробку треба з визначеним інтервалом. Недопустимо використовувати хімічні інсектициди від хрущів в період цвітіння та безпосередньо перед збором урожаю. Також не обприскують сад, якщо в ньому невдовзі планується відпочинок. Проти дорослих хрущів (та інших комах-шкідників) можна купити інсектициди:

Біоінсектициди від дорослих хрущів

Біоінсектициди містять віруси, бактерії та гриби. Як і звичайні препарати, вони впливають на функціонування організму шкідників і призводять до загибелі. Але при цьому не шкодять довкіллю.

Проти дорослих хрущів дієвими є препарати Бітоксибацилін та Актофіт. Їх змішують в рівній пропорції, щоб отримати ефективний розчин від шкідників. Додатково додають біофунгіцид Фітоспорин, який захищає від хвороб.

Біоінсектициди використовують в будь-який період розвитку рослини. Плоди після обробки дозволено споживати вже через кілька днів. Препарати безпечні для людей, бджіл та теплокровних тварин.

Як боротися з личинками хруща

yak pozbutys lychynok khrushcha.jpg

Личинки хруща заводяться в тих же поживних ґрунтах, що до вподоби і рослинам. Нерідко шкідник потрапляє в землю разом з компостом.

Деякі господарі, щоб позбавитися личинок хруща, роблять спеціальні пастки. Викопують ямку, наповнюють її гноєм, закопують, відмічають цю ділянку кілками – а в наступному сезоні розкопують. На гній сповзаються личинки. Залишається спалити їх або залити окропом. Проте використання інсектицидів (біологічних та хімічних) проти личинок хруща – більш ефективна тактика.

Хімічні інсектициди від личинок хрущів

Перш за все намагаються не допустити появи личинок. Для цього:

  1. замочують корені розсади та саджанців у розчині препарату Актара;

  2. в посадкову ямку вносять гранули інсектициду Белем або таблетки Ініціатора;

  3. оброблюють рослини, що висаджуються, протруйниками Тексіо Велум, Шедевр, Селест Топ, які мають не лише інсектицидну, а й фунгіцидну дію та захищають від хвороб.

Якщо личинки хрущів вже з’явилися, поливають рослини розчином інсектицидів під стебло. Як правило, застосовують Антихрущ або Актару. Обробка наземної частини рослин не знищує личинок, тому доводиться впливати на них через ґрунт.

Біоінсектициди від личинок хрущів

Біоінсектициди проти личинок хрущів діють більш м’яко, ніж хімічні. Зате вони не шкодять ґрунту, не накопичуються в рослинах та сприяють отриманню екологічного урожаю. Біопрепаратами можна безпечно підтримувати ефект, досягнутий після використання звичайних інсектицидів.

Позбавитися личинок хруща допоможуть біоінсектициди від ґрунтових шкідників:

  1. Мезітропін;

  2. Боверин;

  3. Метавайт.

Спори хижих грибів проростають у тіло комах, порушуючи функціонування їхнього організму. Шкідник не просто гине, а й сам стає джерелом поширення спор. При цьому для людини, рослин та ґрунту біоінсектициди абсолютно безпечні, адже вони діють природним шляхом і не впливають агресивно на довкілля.

Профілактика появи хрущів

yak znyshchyty lychynky khrushcha.jpg

Боротьба с хрущами має відбуватися одночасно з використанням засобів профілактики. В такому випадку кількість шкідників буде поступово зменшуватися з кожним роком.

Хрущі не люблять ґрунт, збагачений азотом. І в якості засобу профілактики варто:

  1. вносити в землю азотні добрива (наприклад, аміачну селітру);

  2. використовувати сидерати.

Сидерати не лише насичують землю азотом та захищають від появи личинок, а й пригнічують ріст бур’янів на ділянці. Від хрущів допомагають: боби, біла конюшина, люпин та квасоля.

При великому скупченні личинок варто на один-два сезони відмовитися від висаджування картоплі, буряків, суниць – все одно вони будуть з’їдені. Замість цього у землю вносять будь-який ґрунтовий біоінсектицид. Цю ділянку засівають гірчицею та іншими сидератами. Агресивні гриби, що містяться в складі біоінсектицидів, знищать личинки хрущів. А сидерати ще й покращать якість ґрунту.

Якщо у вас є питання щодо боротьби з хрущами та іншими шкідниками, звертайтеся до нас. Спеціалісти магазину «Світ Рослин» допоможуть вам підібрати найкращі сучасні засоби від личинок та дорослих комах. Працюємо для вашого врожаю!

14.04.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.