0

Як правильно вибрати горщик для кімнатних рослин? Три простих правила.

Вазон для цветов

Складно уявити собі затишне житло, в якому б не було жодної живої рослини. Квітучі або декоративно-листяні, пухнасті або колючі, величезні і мініатюрні: вони піднімають нам настрій, прикрашають інтер'єр і насичують повітря киснем. Кімнатні рослини - непоправна слабкість практично всіх жінок. «У мене свято: монстера новий листочок пустила!» «У-і-і-і, у тебе така гарна бегонія, відщипнеш мені відросток?», «Бачила вчора такий фікус, три ночі тепер не сплю - собі хочу». Знайоме? Так, такі діалоги можна почути всюди, де збирається дві і більше жінки. І ця наша «хвороба» не потребує лікування, а навпаки - є одним з найпрекрасніших у світі хобі!

Ну ось, назбирали паростків для вкорінення, прикупили квіточок в магазині, і тут бац: а садити-то куди? У обрізані пластикові пляшки? Ні-і-і-і, тільки не це. На те вони і квіти - щоб прикрашати будинок, а не навпаки. А красу їх найкраще підкреслити правильно підібраним вазоном.

Купити вазони
Купити кашпо

Сучасна різноманітність горщиків здатна не тільки приємно здивувати, але і неслабо спантеличити. Адже як би сказав який-небудь видатний мислитель: можна робити 3 речі нескінченно - дивитися на палаюче вогнище, слухати дзюрчання струмка і вибирати вазон. Хочете зробити це максимально швидко? Доручіть чоловікові-синові-братові-хлопцеві, будь-якому чоловікові. У більшості випадків це буде приблизно так:

    - Доброго дня, дайте мені вазон.

    - Який?

    - Будь-який!

    - Нате!

    - Дякую!

Проблему вирішено. Game over. Квіти і завісу.

А якщо бажаєте насолодитися процесом вибору - обов'язково візьміть на озброєння наступні поради.

1. Визначте, що вам потрібно - вазон або кашпо.


Вазони (або горшки) призначені для безпосередньої посадки рослин. Вони повинні бути практичними і зручними для розвитку кореневої системи, а також - мати одне або кілька отворів на денці. Ця важлива деталь не дасть воді застоюватися, що виключить можливість виникнення кореневої гнилі, розмноження хвороботворних бактерій і грибків. Також отвір на дні горщика дозволяє корінню «дихати» і вбирати вологу з піддону при так званому «нижньому поливі».

Кашпо спочатку було придумано для декорування непоказних вазонів. У перекладі з французької, слово означає «захований горщик». Класичне кашпо - це, по суті - красива ємність, куди занурюється вазон з рослиною. Воно не має отворів і передбачає щоденний злив надлишків води. Сучасне кашпо може не тільки ошатним, але і функціональним: існує безліч моделей, в яких є «вбудовані» посудини для посадки квітки. Варто також пам'ятати про те, що деякі виробники можуть плутати назви, незаслужено обзиваючи кашпо горщиками і навпаки.

2. Правильно визначте розмір потрібного вазона.


Принцип «чим більше - тим краще» тут не працює. Нам хочеться мати простору квартиру, широке ліжко, кімнату з високими стелями, і ми, часто, підсвідомо підбираємо непропорційно величезні вазони для своїх квітів. «Пересаджу-но я свій улюблений кактус в новий просторий« будиночок », ого-го, як йому тут буде добре і затишно, відразу в ріст піде, зацвіте ...». А в підсумку - нещасна рослина зовсім перестане рости, обплетаючи корінням безрозмірне відро, в яке помістили крихітку.

Как обрати вазон для квітки
Как обрати горщик для квітки

Стоп. Відмотаємо плівку назад і спробуємо вибрати зручний для рослини горщик.

Як би дивно це не звучало, але більшості рослин все-таки комфортніше в невеликих горщиках. Бальзаміни, пеларгонії та інші квітучі в надто великому вазоні можуть зовсім перестати цвісти. Як цьому запобігти?

Оцініть рослину візуально. Для рослих, з розлогими великим листям, підійдуть вазони побільше. Для мініатюрних або невеликих квітів - маленькі або середніх розмірів. Орієнтовна формула, яка допоможе вам у виборі:

Висота горщика повинна дорівнювати 1/3 висоти рослини.

Пропорції вазона: діаметр - близько 2/3 його висоти.

    Якщо ви плануєте здійснити розподіл кореневої системи, підберіть кілька вазончиків, які за розміром будуть менші, ніж попередній.

    Кожен наступний горщик повинен бути більше, ніж раніше не більше, ніж на 1,5-2 см.

    Для швидкозростаючих квітів можна підібрати вазон на 3-4 см більше попереднього.

    При повторному використанні обов'язково продезінфікуйте і висушіть вазон.

3. Пластик або кераміка?


З давніх-давен люди використовували в побуті керамічні посудини: починаючи простими теракотовими горщиками, і закінчуючи високохудожніми вазами, які і зараз можна знайти в дорогих колекціях і кращих музеях. Подібні предмети виготовляються вручну з натуральних матеріалів, і, відповідно, коштують дорожче своїх синтетичних аналогів. Сучасні технології дозволяють створювати найрізноманітніші види вазонів із пластику. Якому матеріалу віддати перевагу?

Однозначної відповіді на це питання немає, все залежить від ваших уподобань. І пластик, і кераміка мають масу переваг, тому одвічний «батл» між ними завжди приречений на «нічию».

Керамічні вазони
Пластикові вазони

Переваги пластикових вазонів:

    Легкість. Завдяки малій вазі пластикових виробів, їх перестановка з місця на місце потребуює набагато менших зусиль в порівнянні з керамічними. Це особливо важливо, коли потрібно пересунути габаритний вазон з високорослими фікусом або пальмою, який і без того важить чимало, враховуючи масу субстрату і самої рослини.

    Ціна. Пластикові вазони коштують недорого і доступні всім: навіть якщо вам потрібно пересадити відразу кілька рослин, покупка виробів з пластику не вдарить по вашому гаманцю.

    Міцність. Пластикові горщики Не такі тендітні, як керамічні і скляні.

    Простота в догляді. Вазони з пластику легко миються і швидко висихають.


Переваги вазонів з кераміки:

    Натуральність. Керамічні вазони виконуються з природних матеріалів, які мають приємну фактуру. Горщики, не покриті глазур'ю, позитивно впливають на повітро-і волого-обмін, створюючи ідеальний мікроклімат для розвитку рослини.

    Эстетичність. Керамічні вироби виглядають дорого і нарядно. Вони можуть служити не просто аксесуаром для посадки рослини, а й провідним сольним предметом в ансамблі інтер'єру.

    Экологичність. Кераміка під час використання наповнює оселю приємною атмосферою, а по завершенню експлуатації з легкістю утилізується, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

Знаючи основні секрети правильного вибору горщика, не забувайте про найважливіше правило - завжди покладайтеся на власний смак і інтуїцію. Адже це Вам належить щодня милуватися домашнім квітником і доглядати за ним. Тому обов'язково вибирайте не тільки «зручні» вазони, а й ті, які вам припадуть вам до душі. Адже яка різниця, з чим він буде поєднуватися: з шпалерами, портьєрами або оббивкою крісел? Головне, щоб дизайн вазона радував око і приносив естетичну насолоду.


28.05.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.