0

Квітник безперервного цвітіння з нуля

Клумба непрерывного цветения с нуля

Клумба безперервного цвітіння проста у догляді, а радує погляд цілий рік. Треба лише правильно підібрати рослини, щоб вони формували гармонійну та практичну композицію.

Що врахувати при створенні квітника

bagatorichni_kvittsvitut_tsile_lito.jpg

В середньому клумба складається з п’яти-семи культур. Щоб їм було комфортно, рослини мають вимагати приблизно однакових умов вирощування. Тож слід врахувати:

  • показники затінення (універсальною вважається ділянка з яскравим розсіяним світлом, де немає ні спеки, ні тіні — хоча за необхідності частину простору можна заповнити тіньовитривалими або світлолюбними культурами. Так, для сонячних місцин рекомендовані лаванда, шавлія, котовник, для тіні — бруннера, астильба);

  • якість землі (оптимальними будуть нейтральні або слабокислі окультурені ґрунти);

  • ризик застою вологи (більшості рослин перезволоженість не подобається, хоча гортензії, болотяний ірис, фіалки або барвінок з радістю ростимуть в таких умовах);

  • «зріст» рослин (слід вибирати культури різної висоти, щоб через перепади створити цікаву композицію);

  • термін цвітіння (наприклад, цибулинні після відцвітання потребують викопування — і звільнене місце доведеться засадити однорічниками або замаскувати злаковими).

Хороший квітник — густий (без прогалин), здоровий (всі рослини почувають себе комфортно), має гарний вигляд (тобто культури підібрані збалансовано).

Рослини для квітника безперервного цвітіння

Квітуча зона може складатись з дерев, кущів (живоплотів), багаторічних квітів та злаків. Але слід враховувати доступний простір. Якщо планується маленька клумба, то деревам там буде тісно. І навпаки — на великій ділянці сосни або сакури виглядатимуть доречно.

30 % площі квітника мають займати декоративні злаки, щоб декоративність зберігалась протягом року.

Рослини, що цвітуть весною

vesnyani_kvity_na-klumbi.jpg

Весняні квіти можуть зацвітати одразу після сходження снігу — або ж чекати відносного тепла. Проте роль грає не лише тип культури, а й сорт. Так, ранні нарциси «Лютневе золото» з’являються в лютому–березні, а пізній сорт «Маунт Худ» — лише у квітні–травні.

Квіти, що мають чудовий вигляд весною:

  • морозник (розпускається в березні);

  • нарциси (лютий–травень);

  • крокуси (березень–квітень);

  • примули (березень–червень);

  • тюльпани (квітень–травень), наприклад, ботанічні не потрібно викопувати щороку;

  • мускарі (квітень–травень).

З квітня розквітають насичено-жовті чагарники форзиції. Серед дерев хорошим вибором буде декоративна плакуча груша, що цвіте у квітні–травні, а сріблястий колір листя зберігає до осені. Приблизно в цей же час квітнуть сакури та магнолії.

З травня активно цвітуть декоративні яблуні та бузок, до них приєднуються спіреї та кизильник (якщо сорт дозволяє, цвітіння може тривати і влітку).

Рослини, що цвітуть літом

kvitnyk_bezperervnogo_tsvitinnya.jpg

Літнє цвітіння розкішне та насичене, в тому числі через яскравий відтінок листя. Можна комбінувати багаторічники з однорічниками, помилитись тут важко. Проте знову треба враховувати сорт. Так, гладкі іриси зацвітають в травні–червні, тоді як мечоподібні розпускаються в липні–серпні. Ранні флокси Dark Pink дають квіти в червні, а сорт Orange Perfection може цвісти ще й в середині осені.

Квіти з літнім цвітінням:

  • лілії (травень–серпень);

  • герань (травень–жовтень);

  • котовник (червень–вересень);

  • астильба (червень–вересень);

  • флокси (червень–жовтень);

  • лаванда (червень–вересень).

  • ромашка (червень–серпень);

В ролі акценту або фону-живоплоту підійдуть: спірея, дейція, вейгела, верба. По огорожі можна пустити клематис, що швидко розростається та цвіте з червня по вересень. Гарно влітку виглядають катальпа та рододендрон. В червні-липні великі чарівні квіти демонструє вічнозелена юка.

Рослини, що цвітуть восени

klumba_bezperervnogo_tsvitinnya.jpg

Осіння частина квітника ще зберігає барви теплого сезону. Найяскравіші акценти дають:

  • айстри (серпень–жовтень);

  • хризантеми (вересень–листопад);

  • гортензії (серпень-жовтень);

  • видні очитки (серпень-вересень);

  • гладіолуси (липень-вересень);

  • лапчатка (липень-жовтень);

  • жоржини (липень-жовтень).

Рослини, що зберігають декоративність взимку

Щоб квітник залишався декоративним зимою, потрібні вічнозелені рослини. Підійдуть:

Універсальні злакові рослини

kvitnyk_z_bagatorichnykiv.jpg

Універсальними є злакові. По-перше, вони витримують спеку, дощ, сніг, мороз та цілий рік зберігають привабливість (наприклад, просо Хеві Метал не боїться навіть льодового нальоту). По-друге, злакові створюють дуже природну розслаблену атмосферу.

Їх поділяють на дві групи:

  • холоднозростаючі — прокидаються ранньою весною та швидко набирають вегетативну масу (це куничники, наприклад Карл Фостер, колосняк піщаний, костриця сиза, осока пальмолиста, щучник дернистий);

  • теплозростаючі — набирають вегетативну масу у травні та найкраще виглядають наприкінці літа, восени, та зберігаючи декоративний вигляд волотей взимку (це панікуми, пенісетуми, міскантуси).

Злаки бажано комбінувати з ранньоквітучими цибулинними (нарцисами, крокусами, мускарі, морозником, тюльпанами, аліумами, тощо). Коли квітка відцвіте, спорожніле місце замаскує злаковий кущ.

Рекомендації для квітника безперервного цвітіння

yak_zrobyty_klumbu_bezperervnogo_tsvitinnya.jpg

Принцип побудови квітника — високі екземпляри позаду, низькі спереду. Найвищий рівень визначається деревами або чагарниками, які висаджують на відстані, щоб залишити простір для розростання.

При формуванні структури акцент слід робити на квітах з тривалим цвітінням, таких як: котовник, гаура (вона ще й коливається від вітру, додаючи динаміки), деревій, кореопсис, геленіум, геліопсис тощо.

Їх розбавляють рослинами, що квітнуть в певні проміжки часу. Це ромашка, іриси, маки, лаванда, лофант, плакун верболистий, перовскія, веронікаструм, вероніка, шавлія (її обрізка простимулює повторне цвітіння).

Використовуємо рослини-заповнювачі, щоб не залишити місця бур'янам, для тіні підійде барвінок та горлянка, для сонячних місць ідеальним рішенням є грунтопокривні очитки, чебрець та герань.

Злаки, ехінацеї та волотисті і деревовидні гортензії формують каркас квітника та зберігають декоративність навіть взимку й добре витримують погану погоду.

Рекомендується використовувати до трьох відтінків (наприклад, червоний/помаранчевий/жовтий або рожевий/фіолетовий/білий). Проте сад — це простір для експериментів. Клумбу завжди можна підправити шляхом пересадки рослин. Головне — отримувати задоволення від роботи та результату.


09.07.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.