0

Хто не знає фітофтору? Фітофтору знають всі!

Кто не знает фитофтору? Фитофтору знают все!

На листі помідорів з'явилися темні цятки, листя стає бурим, починає засихати, відвалюватися, з'являються чорні ділянки на стеблах рослин, чорніють і самі плоди ...

 

Хто не знає фітофтори? Фітофтору знають всі!

 

Фітофтора (або фітофтороз) - найпоширеніше грибкове захворювання томатів і інших пасльонових (картоплі, баклажанів), яке проявляє себе частіше за все в похмуру сиру і прохолодну погоду.

 

Звідки береться ця напасть? Що ми робимо не так? Як не допустити появи фітофтори на своїх улюблених грядках? Які методи і засоби профілактики? А якщо хвороба вже проявила себе, то як з нею боротися? Питань маса! Агроцентр «Світ Рослин» допоможе розібратися з цією грізною фітофторою і підкаже ефективні методи для боротьби з нею.

 

Для початку давайте з'ясуємо причини появи фітофторозу:

 

1. Близьке сусідство томатів з картоплею. Обидві ці рослини, як відомо, відносяться до сімейства пасльонових. А тому і недуги у них однакові. Якщо фітофтора з'явилася на картопляному полі, то через пару тижнів окупує і томати, і навпаки. При цьому варто враховувати, що картопля більш стійка до фітофтори. Тому будьте уважні: помітили щось недобре - тут же вживайте заходів! Радимо також не садити томати поблизу баклажанів і фізалісу.

 

2. Загущеність і засміченість посадок. Це призводить до поганого провітрювання рослин, що сприяє розвитку грибка.

 

3. Різкі перепади нічних і денних температур. Тому не поливайте томати на ніч, коли нічна температура занадто низька. Кращий спосіб уникнути фітофторозу - постійні профілактичні заходи до появи симптомів. Агроцентр «Світ Рослин» рекомендує проводити мінімум три профілактичних обробки, чергуючи препарати. Добре зарекомендувала себе наступна схема:

 

Перша обробка. Використовуйте препарат Ридоміл Голд від ТМ Syngenta через 14 днів після висадки томатів у відкритий грунт. Це комбінований препарат, який має системну (проникає всередину рослин) і контактну (залишається на поверхні рослин) дію. Головною особливістю препарату є здатність захищати не тільки вегетативні частини рослин (листя, стебла), а бульби, плоди та ягоди.

 

Друга обробка. Під час зав'язування плодів обробіть томати препаратом Ревус Топ від ТМ Syngenta. У цей період сповільнюється активний ріст рослин, триває оновлення листового апарату і виникає загроза розвитку фітофторозу.

 

Третя обробка - препаратом Квадріс ТМ Syngenta. Препарат має профілактичну, лікувальну та викорінюючу дію. Лікувальна дія протягом 2 діб дозволяє викорінити збудника захворювання ще під час інкубаційного періоду. Основною перевагою є сильна системна дія (проникає всередину рослин), проте при цьому вживати в їжу томати можна вже через 5 днів. Робити обробку рослин найкраще ввечері і в безвітряну погоду, тоді дія препаратів буде найсильніша.

 

Для отримання бажаного ефекту важливо чітко слідувати інструкції! Зверніть увагу, що в сире літо кількість обробок варто збільшити до 4-5 разів за сезон з інтервалом 7-10 днів.

 

Якщо ви все-таки не встигли вчасно запобігти фітофтори - не впадайте у відчай! Приберіть пошкоджені частини рослини, прорідіть нижнє листя, що б поліпшити провітрювання кожної рослини. Потім обробіть всю посадку.

 

Фахівці Агроцентру «Світ Рослин» рекомендують для боротьби з фітофторою використовувати Ридомил від ТМ Syngenta. Спори фітофторозу (та й інших грибних захворювань) можуть зберігатися в грунті і на рослинних рештках десятиліттями, чекаючи сприятливих умов. Тому восени після збирання врожаю обов'язково зберіть всю бадилля і спаліть (в компостній ямі їй не місце!), А грядку глибоко перекопайте. І пам'ятайте, що не варто з року в рік вирощувати культури на одному і тому ж ділянці.

 

Цікаво, що високорослі томати хворіють фітофторозом значно менше, ніж низькорослі. Не так схильні до недугу і кущі, висаджені в парниках, теплицях, де не буває різких добових коливань температури.

 

Гарного і здорового врожаю!



23.06.2015

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.