0

Мінеральні та органічні добрива – розвіюємо міфи

Минеральные и органические удобрения – развеиваем мифы

Складання байок, казок та жахачок – споконвічна розвага людства. Якщо декілька тисяч років тому народжувалися таємничі міфи про дужих атлантів, загадкових тварин та всемогутні стихії, то міфи сьогодення – більш приземлені, але не менш захоплюючі.

Закладаємося, ви їх чули. І не раз. Зустрічайте!

Міфи про добрива

Давайте разом розбиратися у стереотипах та кліше, які досі існують в середовищі деяких садівників у форматі усної народної творчості. Повінчаємо, розвінчаємо і дослідимо найрозповсюдженіші міфи.

Міф перший. Навіщо добрива, коли є какулі?!

Свіжий гній (тваринний та пташиний послід)  – чесно кажучи, гімняне спірне добриво. На стадії звичайного ковтюха (не дозрівше та не перегнивше), воно додасть вашій ділянці хіба що ароматний шлейф. А для рослин  – це той ще "троянський кінь", який може не тільки обпалити корені та ще й пронести з собою у ґрунт шкідливу мікрофлору: грибки, бактерії та хвороби. А інколи  – ще й купу паразитів. Деякі з хвороб можуть бути небезпечними не тільки для рослин, а і для людей.

Гній дійсно може слугувати в якості добрива, але після довготривалої спеціальної підготовки та обробки.

Міф другий. В землі і так все є, навіщо ці підживлення?

Такі уявлення існують лише в середовищі початківців. Бо городники з досвідом знають: якщо вчасно не збагатити ґрунт, помідори будуть розміром з редиску, редиска – з горошинку, а горох – з піщинку. Адже земля швидко виснажується та дуже довго відновлює ресурси. А будь-які плодові культури висмоктують з неї поживні речовини ніби коктейль з соломинки. Тож внесення добрив необхідно проводити декілька разів на рік – щоб забезпечити дружні сходи ростків, буйне цвітіння та щедре плодоносіння. Багаторічні також культури потребують підживлення перед зимівлею – для легшого перенесення холодів.

Мінеральні речовини потрібні рослинам для нарощування зеленої маси, розвитку міцної кореневої системи, надбання плодами соковитості та смаку.

Міф третій. Все, що залишилося в холодильнику – шикарне добриво

Про всемогутні бананові шкірки, цілющий попіл та чарівне зілля з органічних залишків. На противагу цим "героям", яких народила матінка-природа, у городно-народній міфотворчості можна зустріти запаморочливі жахастики про їхніх антагоністів: синів та дочок лютої "злодійки" хімії. Та чи насправді мінеральні та органічні "магазинні" добрива гірші за "корисні домашні"?

Як би заманливо не звучали «чарівні» поради з чаклуванням добрив з підручних матеріалів, але, на жаль, це працює так само, як лікування переломів прикладанням подорожника. Органічні залишки справді можна переробляти на добрива. Але для цього треба навчитися правильно компостувати.

Мінеральні та органічні добрива від професійних виробників містять збалансований склад поживних речовин.

Добрива – сукупність речовин (органічних та неорганічних), які застосовуються для підживлення сільськогосподарських культур з метою підвищення їх врожайності. Це не просто корисна «їжа» та «вітамінки», максимально підготовлені для легкого засвоєння рослинами. У флорі все працює дещо інакше. В процесі фотосинтезу рослини самі «виробляють» собі «їжу». Мінеральні речовини допомагають їм у цьому. А розкидані по городу бананові шкірки – … це просто розкидані по городу бананові шкірки.

Міф четвертий. Можна обійтися компостом та виключно органічними добривами

Гній та компост – традиційні для нас органічні добрива, які використовуються на невеличких угіддях та дрібних фермерствах. Вони можуть містити хітову трійку речовин, на якій, як на трьох черепахах, стоїть землеробство: Фосфор, Азот, Калій.

Але в таких добривах повністю відсутні інші важливі мікроелементи: купрум, цинк, залізо, марганець, молібден тощо. Адже вони є металами-комплексоутворювачами. Згуртовуючись у комплекси з органікою, вони перестають бути доступними. Тому збагачені гноєм ґрунти потребують додаткового внесеня мікроелементів.

Міф п’ятий. На чорноземі все і так виросте.

Цей легендарний тип ґрунту став візитівкою України. І він дійсно особливий та дуже родючий, адже має високий вміст гумусу. Однак він підходить далеко не для усіх культур. До прикладу, на ньому складно вирощувати ягідні та овочеві. Щоб урожай був гарний – необхідно додавати мінеральні добрива, які підходять до певної культури.

Міф шостий. Одне комплексне добриво закриє усі потреби

Один комплекс мікроелементів однаково підходить усім культурам? Ні, це розповсюджена помилка, якої варто уникати. Адже кожна окрема культура і кожен тип ґрунту потребує особливого підходу. Наприклад, добрива з домінуючим марганцем життєво необхідні для пшениці. Цинк – незамінний для кукурудзи, а цинк в поєднанні з молібденом – критично важливий для сої. Грамотний підбір «меню» для кожного типу культур забезпечить чудовий врожай.

Міф сьомий. Мінеральні добрива – «штучні», «хімічні», а значить – шкідливі

Одразу уявляється якась хімічна лабораторія з якогось популярного блокбастера. Де в штучних умовах за допомогою страшезних реактивів створюють нові, невідомі досі людству речовини. І в якості сировини використовують загадкові сполуки.

Але насправді, найчастіше, виготовлення мінеральних добрив – це процес виокремлення мінеральних речовин з природних джерел. Отримані мікроелементи обробляють таким чином, щоб вони максимально легко збагачували ґрунт та засвоювалися рослинами. А також – виробляють суміші з правильними пропорціями та безпечною концентрацією.

Міф восьмий. Мінеральні добрива обтяжують ґрунт та шкодять йому

Будь-яка речовина може зашкодити зовнішньому середовищу, якщо її вносити в надмірній кількості, ігноруючи інструкції виробника. Особливо, якщо перевищити концентрацію у багато разів.

Та при дотриманні інструкції та розумному дозуванні добрива не тільки не нашкодять родючому шару, а збагатять його корисними речовинами та допоможуть швидко відновитися після минулих врожаїв.

Міф дев’ятий. Міндобрива токсичні для людей та тварин?

Цей міф дуже древній та дуже неправдивий. З’явився він ще в сиву давнину, коли ще було дуже насторожене ставлення до усього нового та… наукового. Сучасні технології дозволяють створювати ефективні та безпечні добрива, які при дотриманні заявленого виробником дозування не несуть загрози ані людині, ані навколишньому середовищу.

Які можна зробити висновки?

Органічні та мінеральні добрива в своїй сукупності є найефективнішими, найшвидшими та безпечними (звичайно, при дотриманні дозування) засобами підвищення родючості ґрунту. Вони дозволяють в рази збільшити кількість врожаю та позитивно впливати на його якість: смак, розмір, соковитість тощо.

Отже, застосування міндобрив сьогодні – це найдієвіший спосіб підтримувати сільське господарство та садівництво на високому рівні, отримуючи чудові врожаї та прибутки. Мінеральні добрива містять готовий запас поживних речовин, які збільшать врожайність вже у цьому сезоні та не зашкодять родючому шару для щедрих врожаїв у майбутньому.

Купуйте якісні сертифіковані добрива від професійних виробників в інтернет-магазині та роздрібній мережі Світ рослин – покращуйте показники свого саду та городу.


Користь мінеральних добрив
Вирощування на мінеральних добривах

25.06.2022

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.