0

Особливості осіннього висіву газону

Особенности осеннего посева газона

Вже наступного сезону можна мати чудовий газон, якщо посіяти його до зими. Робити це можна як у першій половині осені, так і у холодному листопаді. Але що потрібно знати, щоб отримати красиву ділянку?

Чому газон слід сіяти восени

yak_saiytY_gazonnu_travu_voseny.jpg

Газонну траву сіють і весною. Але краще зробити це восени, оскільки в цей час:

  • вологість та температура ідеальні для проростання насіння — ще достатньо тепло, немає ризику спеки, осінні дощі компенсують нестачу поливу;

  • знижується активність шкідників, а бур’янів вже майже немає;

  • відмерла зелена частина рослин, що потрапила в ґрунт, насичує землю поживними речовинами.

Яке насіння обрати

Ідеальна температура ґрунту для розвитку більшості трав — 9–12°С. У випадку осіннього закладання газону надають перевагу найвитривалішим рослинам, таким як:

  1. райграс англійський;

  2. тимофіївка лучна;

  3. фестулоліум;

  4. тонконіг (лучний, звичайний);

  5. костриця (червона, лучна, овеча).

Скільки насіння потрібно для газону

Знадобиться 3–5 кг насіння на сотку (на 100 м2). На важких чорноземах та суглинках норму збільшують до 3,5– 5,5 кг. Якщо ж земля легка піщана або супіщана, то достатньо буде 2,5–4,5 кг.

Норма висіву вказується на пакуванні травосуміші. Не варто сіяти менше, бо сходи заглушаться бур’янами.

Як посіяти газон восени

posiv_gazonu_voseny.jpg

Ділянка має бути рівною, без крутих схилів: в низинах застоюватиметься вода, і трави страждатимуть.

За 2–4 тижні до посіву готують ґрунт:

  • очищають ділянку від бур’янів (якщо останніх багато, використовують гербіциди);

  •  перекопують ділянку, вносять в землю органіку;

  • до легкого ґрунту додають суглинок або торф, до щільного глинистого — пісок або торф;

  • розрівнюють граблями й утрамбовують ділянку.

За кілька тижнів ґрунт осяде та насититься дощовою вологою, органіка почне розкладатись. За тиждень до посіву варто внести мінеральні добрива, а приблизно за добу ділянку поливають (10 л на м2). Коли вода повністю вбереться, розпочинають висівання. День має бути безвітряним. Слід:

  • поділити насіння на дві порції;

  • першу порцію сіяти поперек ділянки, другу — вздовж;

  • пройтись по ділянці граблями або газонним катком, щоб заглибити насіння на 1 см (глибше закопувати немає сенсу, бо трава витрачатиме забагато сил на проростання);

  • присипати ділянку торфом, щоб насіння закріпилось;

  • накрити ділянку мішковиною чи іншим матеріалом для захисту від птахів та вітру.

Як доглядати за газоном, посіяним восени

koly_kosyty_gazon_voseny.jpg

Ранній посів проводиться з кінця літа до середини осені, за 1–1,5 місяця до заморозків. Короткий світловий день (у поєднанні з оптимальними рівнями температури та вологості) сприятиме формуванню пагонів та розростанню кореневої системи.

Полив

Після посіву і до появи сіянців ділянку слід поливати по 10–20 хвилин в день. Найкраще це робити вранці та ввечері, використовуючи метод дощування або м’якого зрошування.

Коли трава виросте до 1–3 см, полив проводять залежно від погоди. До речі, не менш важливо ще й не ходити по ділянці: мінімум 2 тижні газон повинен спокійно вкорінюватись.

Підживлення

В жовтні-листопаді газон готують до зимівлі. Застосовують фосфорно-калійні добрива: Agrecol «Осінній газон» або Добриво для газону осіннє Fertis NPK 5-15-30. Якщо газон посіяний цьогоріч і в землю вже вносились добрива, то перше осіннє підживлення можна пропустити.

Коли косити газон після посіву

Перший покіс проводять, коли трава виросте до 8–10 см. Підстригати рослини слід на 1,5–3 см. Перша процедура стресова, тому деякий час газон ніби не ростиме. Але згодом трава відновиться.

Надалі газон скошують на 3–6 см. Весною процедуру проводять кожні 1–1,5 тижня, влітку — 2–3 тижні.

Як підсівати траву на газоні

yak_pidsivaty_gazonnu_travu.jpg

Підсівають траву у випадку утворення прогалин. Потрібно:

  1. розпушити ґрунт;

  2. розкидати по «залисині» насіння;

  3. присипати торфом або піском.

Перед висівання трави потрібно провести скарифікацію, тобто вичісування — прибирання сміття, листя, моху, відмерлих рослин, а також повсті, в якій розвиваються шкідливі бактерії. Зазвичай таку процедуру проводиться двічі на рік:

  1. восени — задля вичісування моху та підрізання коріння бур’янів;

  2. весною, щоб видалити торішні рослини.

Напередодні скарифікації рослини підстригають та поливають. Для цього використовують скарифікатор або віялоподібні граблі. Вичісують газон у двох напрямах: вздовж та впоперек.

Підсівати траву можна й по всій площі газону. Для цього потрібно пройтись по ділянці граблями, розпушуючи ґрунт і не боячись пошкодити рослини, що вже ростуть. Далі необхідно змішати насіння з родючою землею в пропорції 1:2 — і рівномірно розкидати суміш по газону.

Використовують ту травосуміш, що була посіяна спочатку. Або ж можна придбати універсальну суміш, вона точно підійде і не виділятиметься на фоні вже вирощеної трави. Як правило, у її складі невибагливі райграси, костриці, тонконоги.

Пізній (підзимовий) посів газону

yak_siyaty_gazon_pid_zymu.jpg

Підзимовий посів проводять у листопаді — коли погода прохолодна, але стабільніша, ніж у вересні. Встигнути посіяти газон слід у період після перших заморозків — та до випадання стійкого снігового покриву.

Спосіб називають посівом у стані спокою. Коли температура ґрунту опускається нижче 9°С, насіння «засинає» та «чекає» комфортніших умов. Тож воно проросте вже навесні — після сходження снігу. Тала вода забезпечить зволоженість — а зелень буде загартованою.

Як сіяти газон під зиму

Підзимовий посів не застосовують на схилах: тала вода вимиє насіння. Загалом схема посіву стандартна. Треба лише врахувати наступне:

  1. підготувати ділянку до закладання газону слід ще в вересні–жовтні, а сіяти — під зиму;

  2. норму висіву насіння варто збільшити в 1,5–2 рази;

  3. за тиждень до висіву потрібно використовувати лише калійні та фосфорні добрива;

  4. у випадку безсніжної зими ділянку слід вкрити соломою, яка захистить насіння.

При підзимовому посіві насіння проходить процес природної стратифікації: під дією високої вологості та низьких температур оболонка розм’якає, дозволяючи паростку проростати. Тож весною трава з’являється рівномірно, до того ж є морозостійкою й витривалою.

Незалежно від місяця посіву, про газон необхідно піклуватись. Чим більше уваги він отримуватиме, тим гарнішим виглядатиме.


04.10.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.