0

Особливості осінньої обрізки гортензій

Особенности осенней обрезки гортензий

Обрізка є важливим етапом догляду за гортензіями. Від її якості залежить зовнішній вигляд та рясність цвітіння наступного року.

Для чого обрізати гортензії

обрізка гортензій на зиму.jpg

Обрізка має покращувати стан рослини. Процедура буває кількох видів:

  • санітарна обрізка — націлена на очищення від пошкоджених та заражених гілок, слабких пагонів, тобто, прибирається все, що заважатиме розвиватися в наступних сезонах;

  • обрізка для проріджування — прибираємо пагони, які ростуть всередину куща,регулюємо кількість пагонів - занадо загущена крона не матиме сили на цвітіння;

  • обрізка для омолодження — оновлення старого куща, внаслідок видалення старих гілок (від 4 років) вдається стимулювати ріст свіжих пагонів та оновити крону;

  • формувальна обрізка — направлена на збереження бажаних обрисів рослини та рівномірне розташування скелетних гілок, частково видаляються суцвіття, щоб кущ «не розвалився».

Коли обрізати гортензії

Головне правило обрізки — мінімізувати травмування. Тобто треба вибрати такий час, щоб рослина могла якомога швидше закрити рани. Інакше є ризик гниття, інфікування та утворення порожнин, здатних призвести до загибелі.

Таким чином основну обрізку (формувальну, омолоджувальну) краще виконувати в холодну пору року, але при температурі не нижче 5–7 0С. Осінню санітарну обрізку проводять з початком активного опадання листя. Враховують наступні моменти:

  1. санітарна обрізка допустима протягом всього року, а не лише восени;

  2. молоді рослини гірше переносять процедуру, ніж старі, — перша обрізка проводиться після досягнення культурою 2–3-річного віку, коли з’являються міцні пагони та виникає потреба у формуванні крони.

Особливості обрізки гортензій

як правильно обрізати гортензії.jpg

Без обрізки гортензія перетвориться на хаотичну кулю, яка не має сил на продуктивне цвітіння (оскільки на скелетних гілках із кожної бруньки розвивається новий пагін із подальшим суцвіттям).

Поради наступні:

  1. волотисту гортензію обрізають восени - прибирають нежиттєздатні гілочки та «нульові» пагони (які починаються від кореня), скелетні гілки вкорочують, не чіпаючи перші дві-три бруньки;

  2. деревовидну гортензію також обрізають восени, проводять санітарну та проріджувальну обрізки, видаляють старі пагони, вкорочують гілки, залишаючи чотири бруньки: в новому сезоні на них з’являться міцні пагони, що дадуть рясне цвітіння;

  3. широколисту гортензію, яка квітне на минулорічних пагонах, на зиму обов'язково вкривають агроволокном, а обрізку проводть вже весною — після пробудження бруньок; видаляють тільки ті гілки, що за зиму зламалися, підмерзли або пошкоджені хворобами.

Сучасна селекція пропонує цікаві сорти широколистих гортензій, які у м'якому кліматі квітнуть і на нових, і на минулорічних пагонах. Це сорти: Endless Summer, Freepon, Green Shadows, Hopcorn, Schloss Wackerbarth, Hanabi Rose.

Якщо за зиму їх гілки вимерзнуть, то весною відростуть нові і дадуть цвітіння. Квітам потрібна лише санітарна та проріджувальна обрізки. Для продовження цвітіння цих сортів частину пагонів весною підрізають на третину: тоді вони розпустяться вже восени — і замінять відквітлі необрізані гілочки.

Правила обрізки

Обрізка пошкоджує тканини рослини, тому слід дотримуватися деяких рекомендацій. А саме:

  1. використовувати гострий інструмент (спеціальні ножі, секатори, ножиці); ;

  2. основну обрізку виконувати після припинення або до початку сокоруху;

  3. робити зрізи навскіс, щоб уникнути затримки води;

  4. залишати відступи від бруньки 1–3 см;

  5. зарощений кущ упорядковувати поетапно — за 2–3 роки.

За наявності якісних інструментів обрізка не викликає складнощів — і рослини швидко після неї оговтуються. Жаліти гілки не треба: краще видалити проблемний елемент, ніж дозволити йому захаращувати крону або розповсюджувати інфекцію.


16.10.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.