0

Бджільництво для новачків. Корисні поради від досвідчених пасічників

Пчеловодство для новичков. Полезные советы от опытных пасечников

Хто хача б раз не заздрив мільярдеру Мак Даку з мультфільму «Качині історії», коли той купався в морі із власного золота? За бажання втілити цю мрію в життя тепер можуть професійні пасічники, адже мед називають рідким золотом. Скільки існує його видів, скільки він має неповторних смаків і смакових відтінків, а яку незчисленну користь може принести людському організму! Саме тому мед завжди цінувався людьми і ніколи не втрачав своєї ціни.

Окрім меду, пасічники ще можуть отримати безліч не менш цінних продуктів: бджолиний віск, квітковий пилок, пергу, прополіс, маточне молочко та ін, які користуються величезною популярністю на ринку бджолиних товарів. Тому зовсім не дивно, якщо ви вирішили обжитися своєю пасікою. Однак, кожен пасічник-початківець має розуміти, що бджільництво – це досить відповідальна справа, яка вимагає вашої терплячості, уваги та вивчення основних правил.

Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити

З чого почати майбутньому бджоляру?


Найперше – необхідно з’ясувати, чи немає у вас алергії на бджолині укуси. При постійному контакті їх не уникнути, і хоча укуси бджділ вважаються корисними, алергія може все зіпсувати.

Далі, щоб бажання отримувати солодкий продукт і прибуток від його продажу, перейшло на стадію втілення в життя, треба самостійно дати відповідь на декілька запитань:

Де розмістити вулики з бджолосім’ями?
Який спеціалізований інвентар та одяг необхідно придбати?
Де і як облаштувати місце для зимування сімей?
Як поводити себе на пасіці?
Яка порода бджіл підходить для розведення в даних кліматичних умовах?
Які знання необхідно отримати початківцю?
Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити

Як облаштувати пасіку:


Починати бджолярну справу краще всього весною, з невеликої кількості вуликів (2-3).
Якщо вулики будуть розміщені в населеному пункті то бажано, щоб сусіди були про це повідомлені.
Місце під розміщення вуликів має бути добре розчищене, рівне, (для вашої зручності бажано, щоб була прокладена головна дорога і стежки до вуликів).
Територія, на якій розміщується пасіка, має бути обнесена парканом, висотою від 1,5 м, або ж обсаджена плодовими деревами чи кущами. По-перше, це захищає бджолину сім’ю від вітрів, а по-друге убереже сусідів і їх улюбленців від бджолиних укусів.

Важливо! Норми розміщення пасіки на присадибній ділянці або інших територіях регулюються Законом України «Про бджільництво».

Вулики необхідно встановлювати по рівню, можливий невеликий нахил, щоб бджолам було легше звільніти вулик від сміття. Бджолині будиночки ставлять на рівні дерев’яні кілочки, спеціально зроблені рамки або просто цеглини.
Відстань між вуликами має бути не менше ніж 1,5 метра, а відстань між рядами вуликів не менше, ніж 3 метри.
Бажано, щоб поблизу пасіки не було великих доріг, водних масивів – натруджені бджілки, навантажені пилком, під силою вітру, можуть спускатися і гинути в водоймах або від транспорту. Також краще уникати сусідства з господарствами, від яких йде сильний різкий запах, який бджоли не люблять.
Для того, щоб організувати стаціонарну пасіку треба з’ясувати чи вистачить в окрузі (3-5 км) медоносів на весь сезон збору меду. В кожній місцевості вони можуть бути різними, але для малої пасіки зазвичай їх має вистачати. Це квітучі дерева та кущі, квітучі трави, засіяні поля гречкою чи соняхами та ін.

Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити

Що необхідно придбати майбутньому пасічнику:


Обрати та купити товари для бджільництва в Україні достатньо нескладно, оскільки дана галузь в нашій країні вже стала доволі популярною і розповсюдженою.

Який же інвентар має бути в арсеналі пасічника:

Вулики та комплектуючі до них. Вулики вибираються в залежності від виду бджіл. Українським початківцям-бджолярам рекомендують обирати вулики рута та дадан. Цих будиночків має бути трохи більше, ніж самих бджолосімей, оскільки вони можуть розростися і відділятися. Тому бажано придбати ще й рійниці для комфортного відлову роїв;
Рамки та інвентар для створення рамок - вощина, на якій будуть трудитися бджоли, дріт для натягування рамок та допоміжні матеріали;
Інвентар для власного захисту - димар, спеціальний одяг для пасічника;
Інструменти для догляду за бджолами – годівниці, поїлки, ветеринарні препарати;
Інвентар для збору меду та переробки продуктів бджільництва – медогонки, воскотопки, інструмент для перенесення рамок та розпечатування сот стільників.
Для комфортної зимівлі бджділ варто облаштувати затишний будиночок - бджоляник. Якщо ви плануєте займатися бджолами професійно, то варто збудувати бджоляник на місці знаходження пасіки, розрахувати розміри, які врахують майбутнє розростання. Якщо кліматичні умови дозволяють, то вулики невеличкої пасіки на зиму можна помістити в теплі хліви, які будуть захищати бджіл від вітрів та морозів.



Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити

Правила поводження на пасіці


Якщо поводити себе на пасіці правильно, то можна уникнути або максимально мінімізувати бджолині укуси. Бджоли жалять лише у виняткових випадках, коли відчувають загрозу. Тому для роботи на пасіці треба обирати світлий і чистий одяг, без сторонніх запахів та без ворсу, в якому може заплутатися роздратована бджола. На голові має бути спеціальний капелюх з захисною сіткою.

Треба уникати різких рухів, поводитися спокійно, не галасувати і не відмахуватися. Відігнати бджіл безпечно допоможе димар. Придбати корисні товари для бджільництва краще всього в спеціалізованих магазинах, тоді ви будете впевнені в їх якості, і вони не дадуть осічку при використанні.


Цікаво! Існує думка, що бджоли впізнають свого пасічника по певним характерним рисам, тому свого господаря жалять вкрай рідко.


Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити
Товари для бджільництва купити

Де брати знання початківцю-пасічнику?


Бджільництво, як і будь-яка справа для успіху вимагає постійного вдосконалення. Існує безліч професійної літератури, яка допоможе розібратися початківцям в особливостях бджільництва – це книги, журнали, статті в інтернеті, відео-поради від досвідчених професіоналів. Як бачите, за бажання професійну інформацію дізнатися зовсім нескладно. Буде просто чудово, якщо у вашому оточенні знайдеться уже досвідчений пасічник, який допоможе вам у перших кроках – спочатку на своїй пасіці проведе вам майстер-клас, а потім допоможе у виборі бджіл та їх купівлі. Крім того, гуртуючись з досвідченими бджолярами, легше організувати мобільну (пересувну) пасіку, якщо в вашій місцевості недостатньо медоносів.

Головне для майбутнього пасічника – це мати любов до справи та натхнення для вдосконалення, якому немає меж. Тож бажаємо вам стати мільярдерами та купатися у рідкому золоті. Щоб переконатися, що почати бджолярну справу легко, даємо всім бажаючим можливість купити професійні товари для пасічників з доставкою у ваше місто, навіть не виходячи з дому.

13.08.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.