0

Переодягаємо сад в білий

Роль осінньої побілки незаслужено недооцінена - в порівнянні з весняною, вона має набагато більшу значимість для здорового і гармонійного розвитку дерев. Акуратні сніжно-білі штамби не тільки додадуть саду доглянутого і ошатного вигляду, але і допоможуть рослинам успішно впоратися з підступними підступами зимової погодної веремії. Своєчасне покриття кори побілочним розчином має ряд переваг, про найістотніші з яких ми розповімо нижче.

Захист від шкідників. Кора дерев - улюблені ласощі для безлічі шкідливих мікроорганізмів, комах, а також - грибків. Ця загроза часом не помітна на перший погляд (особливо на ранній стадії ураження), але може понести за собою вкрай небажані наслідки. Якщо вчасно не усунути цю проблему і дати жукам і іншим шкідникам оселитися в корі дерева, вони успішно там перезимують, і вже ранньою весною продовжать свою згубну справу - шкідництво повноцінному розвитку рослини. Спеціальні побілки, як правило, містять у своєму складі компоненти, що виконують знезаражувальну дію, що призводить до загибелі шкідників.

Захист кори від сонячних опіків. Як би дивно це не звучало, але негативний вплив природного ультрафіолету на кору дерев можливий не тільки у спкотний літній сезон. Періоди відлиги з різким підвищенням температури і ясним небом теж обіцяють появу опіків на деревах. Тому побілочний шар такий необхідний для відбивання прямих променів і захисту в періоди надмірної сонячної активності.

Профілактика негативного впливу температур. Нанесення побілки запобігає виникненню ушкоджень, тріщин і мікропошкожень, що утворюються від різкого перепаду температур. Скачки ртутного стовпчика в міжсезоння, суворі зимові морози - все це позначається на загальному стані як молодих, так і зрілих дерев. Такий спосіб зимового захисту, як побілка, дбайливо огортає штамб тонким шаром і перешкоджає розтріскуванню кори.


Як підготувати дерево до побілки?

побілка для дерев

До того, щоб максимально захистити дерево від можливих негативних наслідків зимівлі і закріпити дію побілки, рекомендується провести нескладну, але дуже важливу процедуру - очищення стовбура.

Розстеліть під деревом клейонку або брезент, щоб спростити подальше прибирання і з легкістю зібрати опалі частини кори.

1. Обережно звільніть штамб від моху і лишайника.

2. За допомогою дерев'яного ножа або спеціального скребка очистіть стовбур від старої омертвілої кори.

3. Утилізуйте відокремлену мертву кору методом спалення.

Скупчення застарілих ділянок кори не тільки псують естетичний вигляд дерева, а й сприяють поширенню парші та плодової гнилі. Тому залишати отримане в результаті очищення сміття під деревом не можна - найкраще його винести і спалити. Дуже важливо працювати максимально обережно і дбайливо, намагаючись не зачепити живі ділянки тканин, а якщо подібне вже сталося - не забути обробити утворену ранку садовим варом.


Коли братися за осінню побілку?

купити побілку для дерев

Найбільш вдалий час для побілки починається з другої половини осені. Потрібно уважно стежити за прогнозами синоптиків, а також - прислухатися до власного досвіду і інтуїції. Побілку краще здійснювати, коли листя вже опало, а стовпчик термометра протягом доби не опускається нижче 2-4 градусів тепла. Рекомендується дочекатися завершення низки осінніх дощів, і приступати до даної процедури в ясний, погожий день. В ідеалі, вапняний розчин повинен висохнути до настання морозів і снігопаду.

Традиційно, штамби білять до основи перших скелетних гілок. У питанні верхніх меж побілки думки різних садівників розходяться. Деякі вважають, що тут цілком можна застосувати підхід «чим більше - тим краще» і радять білити гілки. Консерватори ж, обмежуються побілкою до гілок.

У виборі побілочної суміші рекомендуємо надавати перевагу спеціальним препаратам перед саморобними, оскільки вони мають збалансований склад і більш стійкі до змивання дощами. Білити такою сумішшю потрібно тільки ті дерева, які вже вступили в період плодоношення. Для зовсім молоденьких саджанців краще обмежитися легкою побілкою з вмістом крейди і мідного купоросу, або просто дбайливо обмотати штамб агроволокном, щоб не забивати пори ще незміцнілої рослини.

Дотримуючись усіх правил догляду за садом, ви не тільки убезпечите його від можливих небезпек, а й зробите свій важливий внесок в одержання максимального врожаю!


10.10.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.