0

Тюльпани в горщику: як посадити

Тюльпаны в горшке: как посадить

Посадка квітів в закриту посудину розв’язує проблему захисту від ґрунтових шкідників та загалом полегшує догляд: як мінімум горщик можна в будь-який момент переставити на сонячну частину клумби або забрати в дім у випадку похолодання. Тож тюльпани — нарівні з іншими цибулинними — часто вирощують в кашпо та контейнерах.

Які цибулини можна вирощувати в горщику

yaki_kvity_mozhna_sadyty_v-gorschyk.jpg

В горщику, кашпо, контейнері можна вирощувати всі цибулинні. Серед них:

Новачкам радять починати з нескладних у догляді тюльпанних монокомпозицій. Для вирощування у горщику й вигонки часто використовують:

  1. ранні прості тюльпани — Yokohama, Apricot Beauty, Atlantis, Daydream;

  2. ранні махрові тюльпани — Monte Orange, Columbus, Vogue, Flaming Evita;

  3. середньоквітучі тюльпани «Тріумф» — Big Smile, Blue Beauty, Yellow Angel, Holland Beauty;

  4. середньоквітучі «Дарвінові гібриди» — Apricot Delight, Candy Apple Delight, Big Chief, Scarborough, Golden Apeldoorn тощо.

Можна міксувати тюльпани з іншими цибулинними: слід лиш враховувати терміни цвітіння та ширину посудини (щоб рослинам було достатньо місця).

Серед нарцисів добре зарекомендував себе високорослий сорт Paperwhite та мініатюрний Tete-a-Tete. Серед крокусів популярні голландські гібриди: Pickwick, Striped Beauty, Jeanne d'Аrk, Grand Lila. Гіацинти часто використовують наступні: King of the Blues, Carnegie, Delft Blue, City of Haarlem, Amethyst. Серед мускарі часто вибирають: Christmas Pearl, Blue Magic, Oceanus Magia.

Як вибрати цибулини

yak_zberigaty_tulpany_v_gorschyku.jpg

Цибулини тюльпанів слід замовляти у перевіреного постачальника, щоб бути впевненим в тому, що посадковий матеріал правильно зберігався. Основні вимоги до цибулин:

  1. діаметр — 3,5–4,5 см, окружність — 10–12 см;

  2. вага — 25–30 г;

  3. тонка золотиста луска (бо щільна та товста не даватиме проростати корінню);

  4. відсутність цвілі, вм’ятин, інших дефектів.

Небажано брати цибулину з пророслим стеблом. Такий посадковий матеріал вже почав витрачати ресурси на ріст і в нових умовах може погано прижитись через надмірний стрес.

В ідеалі купувати цибулини тюльпанів потрібно восени, коли вони знаходяться в стані спокою.

Як вибрати горщик

Вирощувати тюльпани треба в просторій посудині. Це може бути горщик для квітів, ящик, відерце з товстими стінками. Найкращими матеріалами вважаються повітропроникна кераміка та пластик, що добре утримує вологу. Розмір горщика:

  • глибина — мінімум 15 см (бажано 25–30 см);

  • ширина — залежно від кількості цибулин з розрахунку, що вони мають рости на відстані 2–3 см одна від одної.

Важливо, щоб посудина мала дренажні отвори. Вони дозволять уникнути перезволоження та загнивання цибулин.

Ґрунт для вирощування тюльпанів

Тюльпанам потрібен дренований поживний ґрунт з рівнем рН 6–8. Можна купити готову суміш для декоративних рослин — або самостійно зробити субстрат. Орієнтовні пропорції:

  • 3 частини чорнозему;

  • 1 частина піску, торфу чи торф’яного моху (або 0,5 частини агроперліту чи вермикуліту).

Як садити цибулини тюльпанів в горщик

yak_sadyty_tulpany_v_gorshyk.jpg

Перш за все слід продезінфікувати цибулини від бактеріальних або грибкових захворювань. Для цього підійде розчин Максима, Фітосопина, Фундазола. До моменту посадки цибулини можна зберігати в холодильнику, загорнутими в папір.

Під час посадки слід:

  1. укласти на дно горщика дренаж — якщо отворів багато, то достатньо шару 1 см;

  2. насипати ґрунтосуміш — на 2/3 посудини;

  3. внести збалансоване добриво для квітів;

  4. рівномірно викласти цибулини та легенько вдавити їх у пухку землю — на глибину до 3 см;

  5. засипати ґрунтосуміш, лишаючи 2–3 см до бортиків посудини;

  6. рясно полити.

Можна скомпонувати в одному горщику цибулини крокусів, нарцисів, тюльпанів та мускарі. Проте варто пам’ятати, що період стратифікації у квітів різний, і розквітатиме така міні-клумба поступово:

  • найпершими розквітнуть крокуси, проліски, підсніжники, десь через 2-2,5 місяці:

  • наступними з’являються гіацинти – орієнтовно через 3 місяці;

  • тюльпанам та нарцисам потрібно більше часу – 3-3,5 місяці.

Добитися більш-менш одночасного квітування можна, якщо на дно горщика посадити тюльпани і відставити горщик на місяць у прохолодне місце, згодом досадити інші цибулинні квіти і продовжити процес стратифікації.

Загалом, рекомедації з посадки наступні – глибина посадки цибулинних квітів повинна складати три висоти цибулинки, тобто найглибше висаджуємо тюльпани, далі нациси, гіацинти і із самого верху найдрібніші цибулинки мускарі, крокусів, підсніжників.

Де зберігати горщики з цибулинами

Є два варіанти:

  1. прикопати горщик у ґрунт, щоб з боків захистити цибулини від промерзання

  2. до –5°С горщики з тюльпанами можна тримати на вулиці, коли температура впаде нижче цього показника, то посудину заносять в неопалюване приміщення;

Коли садити цибулини та коли тюльпани зацвітуть

yaki_kvity_mozhna_sadyty_v-gorschyk.jpg

Якщо не маєте на меті отримати цвітіння не в сезон, то в горщик цибулини садять тоді ж, коли й у відкритий ґрунт, — весною або восени. Останній варіант бажаніший, оскільки дозволяє рослині пройти природний цикл розвитку. Загалом температура ґрунту в момент посадки має бути не нижчою +9–10°С, а граничним терміном називають середину листопада.

Проте при посадці тюльпанів у горщик квіткар «отримує владу» над часом. Адже цибулини адаптуються під температуру — ростуть в теплі і завмирають в холоді. Тому з’являється можливість вибирати момент, коли тюльпани зацвітуть. Для цього використовують метод вигонки. Принцип наступний:

  1. рослину поливають;

  2. 10–16 тижнів горщик із цибулинами тримають в повній темряві (за температури +2–5°С та вологості 60–70%) — в цей час відбувається процес стратифікації, коли за умови холоду та високої вологості цибулина впадає в «штучний сон» і готується до рясного цвітіння;

  3. періодично поливають землю, щоб не дати утворитись сухій кірці;

  4. з наближенням бажаного терміну цвітіння і після появи паростків висотою 4–5 см переносять горщик у тепле, сухе та освітлене місце — наприклад, на підвіконня;

  5. через 2–4 тижні насолоджуються цвітінням, яке триватиме 7–14 днів.

Щоб тюльпани розквітнули до Нового року, їх садять в кінці серпня–на початку вересня. Цибулини, поміщені в горщик в кінці жовтня–на початку листопада, можуть дати цвітіння до Восьмого березня.

Терміни орієнтовні — й потрібно контролювати процес вигонки «на місці». Але краса тюльпанів варта того, щоб докласти зусиль!


07.10.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.