0

Урожайний сад на маленькій ділянці? Колоновидні дерева - ідеальне рішення

Урожайний сад на маленькій ділянці?

Колоновидні дерева - ідеальне рішення

Фруктовий сад із щедрим плодоношенням - мрія кожного господаря. Мальовничий тихий острівець, що буяє соковитими стиглими плодами, може бути предметом гордості і захоплення. Садівники і дачники роками збирають на своїх ділянках кращі сорти фруктових і кісточкових дерев, щоб побалувати себе і свою сім'ю солодким врожаєм та запастися зимовими заготовками. Але, на жаль, далеко не всі можуть собі дозволити таку розкіш, як просторий сад. Наші грандіозні плани і мрії нерідко можуть «приземлятися» життєвими реаліями і упиратися в межі наших скромних клаптиків землі.

Колоновидні яблуніНа щастя, вихід є, навіть якщо ваші земельні володіння укладені на крихітній ділянці, що не дозволяє розміщення безлічі розлогих дерев. І цей вихід подарувала сама природа, коли близько півстоліття тому, в одному з угідь в Канаді було виявлено незвичайне дерево. Це була яблуня сорту «Макінтош», одна з гілок якої мала незвичайну форму: вона була помітно товща за інші та росла вертикально. А головне її достоїнство полягало в неймовірній кількості плодів, які буквально «обліплювали» гілку.

Ця незвичайна яблуня стала прародителькою нового виду дерев, які, завдяки виявленому гену колоновидності, стали справжнім порятунком для власників скромних ділянок. Першим був виведений сорт яблуні «Вожак», а в подальшому, колоновидну крону отпримали сливи, груші і персики.

У чому ж особливість колодовидних сортів?

Саджанці колоновидних дерев

Промовиста назва цієї сортової групи вказує на головну їх особливість - незвичайну крону, яка за формою нагадує колону. Якщо не вдивлятися, може навіть здатися, що дерево і зовсім не має гілок, а плоди розташовуються прямо на стовбурі. Але насправді це візуальний обман. У цих дивовижних рослин, звичайно ж, присутні пагони, але дуже невеликі, приблизно рівні по довжині. Маленька відстань між сусідніми бруньками також створює незвичайний ефект. Особливо цікавого вигляду дерево набуває в період цвітіння і плодоношення: складається враження, ніби плоди ростуть безпосередньо на стовбурі.

Які переваги у дерев з такими особливостями?

Вони дуже компактні і займають мінімум місця в саду. Це важко уявити, але колоновидні сорти можна висаджувати на відстані 40-50 см одна від одного, що дозволяє розмістити навіть на невеликій ділянці набагато більшу кількість плодоносних рослин. А це, в свою чергу, збільшить показники врожайності в рази!
Вони не затінюють сад.На відміну від традиційних дерев з розкидистою кроною, акуратні і стрункі колоновидки практично не закривають сонечко, що може бути оптимальним рішенням для міні-ділянок з дефіцитом сонячного світла.
Вони скороплідні. У колоновидних культур вік плодоношення настає набагато раніше, ніж у традиційних. А деякі сорти починають плодоносити вже на другий рік!
Вони врожайні. Завдяки тому, що на маленькій території вміщується багато скороплідних дерев, плодів в саду можна збирати набагато більше.
Вони невибагливі. Зважаючи на особливості будови, коренева система колоновидок компактна і розташовується близько до поверхні. Тому подібні сорти прекрасно ростуть навіть на невеликому родючому шарі землі. Також це уможливлює застосування крапельного поливу.
Вони надзвичайно гарні. Висока декоративність дозволяє створювати мальовничі алеї, прикрашати незвичними плодовими «колонами» сади і дворики.
Збір врожаю не завдасть Вам клопоту. Як правило, дані рослини не ростуть занадто високими, а їх щорічний приріст є відносно повільним. Тому збір врожаю не зажадає від вас особливих зусиль, щоб дістатися до віддалено розташованих плодів.

Однак, якщо Ви бажаєте придбати саджанці колоновидних дерев, Вам необхідно враховувати й інші нюанси, до яких потрібно бути готовими.
Термін життя колоновидок не такий великий, як у традиційних дерев. В середньому, їх цикл життєдіяльності становить 10-15 років.
Вони не люблять пересадки. Через крихкості коріння, пересадки можуть їх травмувати і перешкодити гармонійному розвитку дерева. Також варто оберігати рослини від сильних вітрів.

Посадка колоновидних культур

Колоновидні дерева посадка

Висадку молодих саджанців найкраще здійснювати на низинних ділянках, щоб дерева не відчували браку вологи.

Орієнтовна схема висадки: 40-50 см х 1м. Така частота розташування рослин дозволяє розмістити на одній сотці до 200 дерев.

Перед посадкою корисно обробляти кореневу систему Корневіном, а потім - гарненько зволожити землю.

Після посадки не забудьте ретельно утрамбувати ґрунт в області кореневої системи і полити саджанець двома відрами теплої води.

12.02.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.