0

Весняна, літня та осіння обрізка троянд — як правильно формувати кущі

Весенняя, летняя и осенняя обрезка роз - как правильно формировать кусты

Хто любить троянди, мусить любити про них піклуватись. Адже ці чарівні квіти недогляду не пробачають: починають хворіти та втрачати декоративність. І чи не найголовніше завдання садівника — вчасно виконувати обрізку троянд: навесні, влітку та восени.

Навіщо обрізати троянди

yak_obrizaty_troyandy.jpg

Троянда росте кущем. І щоб він не вироджувався, потрібно видаляти окремі гілки. Це дозволить:

  • сформувати крону;

  • уникнути загущення та знизити вірогідність появи грибкових хвороб;

  • омолодити кущ та забезпечити рясне цвітіння шляхом стимуляції сплячих бруньок, з яких з’являться нові квітучі пагони.

Що потрібно для обрізки троянд

Мабуть, найскладніше в обрізці троянд — не лінуватись. Сам процес елементарний, і лише нестача відповідного інструментарію робить його «проблемним» та змушує відкладати на потім. Для обрізки троянд потрібні:

  1. якісний секатор для нетравматичного чистого зрізу;

  2. робочі рукавички — щільні та комфортні;

  3. килимок під коліна — м’який, водонепроникний, який легко мити.

Коли обрізати троянди

koly_obrizaty_troyandy.jpg

Обрізка троянд виконується протягом року — в ясний день. «Операцію» адаптують під етап розвитку рослини:

  1. Весняна обрізка виконується у березні–квітні після встановлення теплої погоди. Знявши укриття, видаляють хворі, підмерзлі, поламані гілки і пагони, що ростуть в центр. Коли бруньки набрякнуть, чагарник проріджують та надають йому бажаної форми — лишають 4–5 найміцніших гілок. Загальна рекомендація: чим сильніша гілка, тим менше її чіпають; і навпаки — слабкі пагони зрізають максимально.

  2. Літня обрізка полягає у видаленні тонких пагонів та зів’ялих бутонів. Загальноприйнятий метод обрізки відцвіту – робити зріз над першим справжнім листом. Справжній лист відрізняється від прилистків тим, що має від 5 до 7 листочків. Зріз роблять над здоровою брунькою, що знаходиться на зовнішній стороні пагону. Основні переваги методу:

    • дозволяє формувати кущ;

    • новий приріст достатньо провітрюється.

    Деякі садівники зривають бутони, частинка стебла, що лишилась, з часом відмирає. З деякими кущами троянд цей метод даватиме слабший приріст нових пагонів. Проте дехто відає переваги саме йому, адже це просто та швидко.

    Шраби зазвича обрізають мінімально, а от чайно-гібридні кардинальніше - перед першим п’ятилистником, а то і після другого п'ятилистника. Жоден із методів не є помилковим, важливіше, щоб вигляд клумби вам подобався. Головне, щоб вирощування троянд приносило вам насолоду.

  3. Осіння обрізка починається в листопаді. Видалення пагонів зменшить ризик вимерзання, омолодить рослину та забезпечить цвітіння в наступному сезоні.

Як обрізати кущі троянд на зиму

koly_obrizaty_troyandy_litom.jpg

Обрізати троянду на зиму можна після того, як нічна температура опуститься до -1–2°С. Якщо буде тепліше, то вкорочена рослина заново піде в ріст. До того ж листя та стебла після цвітіння віддають кореневій системі накопичені поживні речовини — якщо їх відрізати зарано, кущ не отримає «харчування».

Для троянд, які планується укривати на зиму, рекомендації наступні:

  • прибрати слабкі пагони та стебла, які не визріють;

  • видалити бутони, квіти, плоди, листя;

  • обрізати решту пагонів на висоту укривного матеріалу (до 30 см).

Якщо обіцяють стабільні заморозки, троянди слід накрити відразу після обрізки. У разі очікуваного потепління краще залишити рослину без укриття до грудня.

Якщо морозостійку троянду не планується вкривати на зиму, то обрізку роблять щадною:

  • видаляють верхівки і зелені пагони, які точно не перезимують;

  • прибирають сухі та хворі гілки;

  • за умови вітряної погоди та відкритої ділянки довгі стебла вкорочують на 20–30 см, щоб вони не зламались від розгойдування.

Приймаючи рішення щодо укриття та обрізки, слід враховувати характеристику сорту. Без захисту зимують ґрунтопокривні та паркові троянди.

Ступені обрізки троянд

Троянду можна укорочувати сильно, помірно та слабко. Якщо говорити просто, то:

  1. коротка обрізка (пагони обрізаються сильно) застосовується для молодих саджанців, для омолодження дуже старих кущів і для відновлення ослаблених чайно-гібридних сортів; лишають висоту до 15 см, процедуру проводять на 2–4 бруньці від основи — решту зрізають;

  2. помірна обрізка (пагони обрізаються на середньому рівні) актуальна для кущів після першого цвітіння і є універсальною. Головні стебла вкорочують на рівні 5–7 бруньки, а бокові пагони відсікають на 1/2, щоб простимулювати пишне цвітіння;

  3. довга обрізка (пагони обрізаються слабко) типова для літа, коли потрібно видаляти старі суцвіття. Вкорочують гілки на висоті 8–12 бруньки, лишаючи 2/3 довжини. При постійній довгій обрізці є ризик загущення та витягування стебел — тому бажано поєднувати різні ступені вкорочення.

Зріз роблять скошеним на 5 мм вище рівня бруньки. Так краплі води не будуть затримуватись на місці зрізу, що зменшить ризик інфекції.

Як обрізати різні види троянд

obrizka_troyand_na-zymu.jpg

    Чайно-гібридні

    Навесні видаляють трирічні пагони. Для формування чашкоподібного куща лишають 3–7 гілок із зеленою корою — решту обрізають сильно, на рівні 3–4 нижньої бруньки. Влітку прибирають старі суцвіття, гілки укорочують до сильної зовнішньої бруньки.

    Флорибунди

    Для скелету потрібно 5–10 стебел. Однорічні та прикореневі пагони зрізають на 1/3. Дворічні — укорочують на рівні 3–5 бруньок від землі. Після першого цвітіння видаляють відмерлі суцвіття, а ці гілки обрізають на 1/3 або 1/4.

    Виткі (плетисті)

    Навесні прибирають гілки, старші 4 років, та пагони, що загущують кущ. Бажано залишити 5–6 сильних однорічних гілок (якщо їх мало, то лишають і дворічні). Основні стебла зрізають на 1/2 або 1/3, а бічні гілки вкорочують до 3–5 бруньок від основи.

    Паркові, англійські

    Навесні стебла вкорочують до першої сильної бічної бруньки — тоді кущ розвиватиме красиву форму. Бічні гілочки вкорочують на 2–4 бруньки, щоб стимулювати кущіння внизу. Після першої хвилі цвітіння видаляють суцвіття та 1/3 довжини гілки.

    Ґрунтопокривні

    Переважно виконують санітарну обрізку. За необхідності прибирають пагони старші 4 років та проріджують кущ. Влітку видаляють суцвіття.

    Штамбові

    Щеплені на штамб чайно-гібридні сорти та флорибунду обрізають аналогічно кущовій формі. Після легкої зимівлі можна лишити на 2–3 бруньки більше, після важкої — слід різати коротко.

Каскадні штамбові троянди із плетистих сортів обрізають сильно саме у перший рік посадки — лишаючи 15 см. Надалі видаляють проблемні пагони, а молоді та міцні трохи вкорочують. У звичайних штамбових троянд вирізають відгалуження, що ростуть всередину, а також дикі пагони від підщепи.

З досвідом турбота про троянди перестає приносити клопіт. Адже одного погляду на кущ вистачить, щоб зрозуміти, скільки і які пагони потрібно обрізати. Тож — головне не лише орієнтуватись на поради інших садівників, а й «слухати» саме свої троянди в саду.


16.10.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.