0

Все про часник: як вибрати, особливості посадки

Все о чесноке: как выбрать, особенности посадки

Часник невибагливий. Більш того — посаджений поруч з морквою, картоплею, полуницею, він захищає їх від низки хвороб та шкідників. Часник є досить популярною культурою, але далеко не в усіх виходить виростити гарний врожай. Наші прості поради допоможуть вам вибрати посадковий матеріал та правильно підібрати місце для посадки. І гарний урожай гарантований!

як правильно садити часник.jpg

Ярий та озимий часник — в чому різниця?

Залежно від часу посадки часник поділяється на озимий та ярий. Дехто вирощує обидва типи:

  • ярий, або яровий часник висаджують навесні, він не стрілкуюється; урожай збирають в кінці липня–на початку серпня; популярні сорти ярового часнику: Алейський, Вікторіо, Солент, Велетень (Геркулес), Гулівер;

  • озимий часник — з огляду на сорт — може стрілкуватися або ні, має щільнішу оболонку, тож добре переносить низькі температури, найкращі сорти озимого часнику: Мессідром (не стрілкується), Гермідор (не стрілкується), Парадор (не стрілкується), Сакський (не стрілкується), Флавор, Кледор, Морадо, Любаша, Софіївський.

Озимий часник гірше зберігається — лише 3–4 місяці. Тоді як ярий при температурі +1–3 °C долежує до наступного урожаю. Але переваги озимого часнику незаперечні. Він:

  1. витриваліший до похолодань та хвороб;

  2. дає порівняно ранній та більш рясний урожай.

Вегетаційний період стрілкуючих озимих сортів триває 110–120 днів, нестрілкуючих — 75–90. Стрілкуючий часник потребує видалення стрілок (інакше урожайність падає на 30 %). Це менш зручно. Зате стрілки нарівні з зубчиками можна використовувати при розмноженні, що дає економію посівного матеріалу.

Як вибрати часник для посадки

Часник для посадки вибирають під свої потреби. Основні критерії:

  1. розмір та маса;

  2. стійкість до негативних зовнішніх факторів;

  3. зовнішній вигляд - зубчики мають бути рівні, без пошкоджень.

Озимий часник більший та витриваліший, оскільки має щільнішу оболонку. Саме його вибирають для промислового вирощування. Але для повсякденного споживання підходить і ярий — він дрібніший, але довго зберігається.

У будь-якому випадку посадковий матеріал має бути:

  1. без потемніння, гнилей, пошкоджень;

  2. досить великим (чим більший зубчик - тим більшим буде коріння, яке краще забезпечуватиме поживними речовинами і, відповідно, урожайність буде вищою).

Враховують, що занадто крупні зубчики не завжди вигідно садити через значні витрати на посадковий матеріал. Тому шукають «золоту середину»

Як садити часник правильно

    1. Коли садити часник

    Озимий часник висаджують восени в жовтні-на початку листопада, приблизно за 35-45 днів до початку стабільних морозів, щоб зубці встигли наростити коріння, зелена надземна частина не повинна проклюнутися на верх до весни. Ярий – в квітні-травні, при стійких плюсових температура +5+10°C.

    2. Вибір та обробка ділянки перед посадкою часнику

    Часнику сподобається ділянка, на якій раніше росли: капуста, огірки, боби, полуниця, баштанні. Простір має бути:

    • добре освітленим;

    • без заглиблень, в яких весною застоюватиметься вода;

    • без підвищень, що сприятимуть здуванню снігу та вимерзанню часнику.

    Ідеальний ґрунт — легкосуглинковий або супіщаний чорнозем. Кислу землю попередньо вапнують. Також бажано виконати наступні умови:

    1. за 35–45 днів до посадки знезаразити ґрунт мідним купоросом, Фітоспорином;

    2. разом зі знезараженням та за 14 днів до посадки внести добрива суперфосфат, гній дозволений лише перепрілий.

    3. Обробка часнику перед посадкою

    За добу замочити посадковий матеріал у протруйнику або фунгіциді для захисту від хвороб та шкідників - Максим, Селест Топ.

    4. Дотримання схеми висадки

    Дистанція між рядами часнику складає 30 см, між окремими рослинами — 10 см. Ярові загортають на 2–4 см, озимі — до 10 см.

    5. Мульчування

    Одразу після посадки часник мульчують піском із золою. При пізній висадці для кращого вкорінення та захисту від перепаду температур ділянку укривають на зиму:

    1. білим агроволокном;

    2. торфом;

    3. соломою;

    4. стеблами рослин;

    5. опалим листям.

    Шар мульчі має складати до 5 см: цього достатньо для збереження рівня вологи, захисту від перемерзання та перегрівання. Враховують: в соломі можуть завестися миші, а торф та тирса здатні підвищити кислотність ґрунту.

Догляд за часником нескладний. В основному це періодичне підживлення та своєчасне видалення стрілок у сортів, що стрілкуються. І урожай обов’язково порадує!


03.10.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.