0

10 кроків до виправлення запущеного квітника

Оформление цветников

Дуже часто при формуванні квіткових клумб допускається багато помилок, які в свою чергу ведуть до дуже неприємних наслідків - клумби виглядають неохайно, квіти, які окремо виглядають дивовижно, в групових посадках мають безглуздий вигляд. Здавалося б, робота проведена чимала, праці було вкладено багато, а на виході виходить дуже плачевний результат.

Винятком може бути лише «старість» вашого квітника, який було б доречним оновити і грамотно заповнити новими і молодими рослинами.

Так що потрібно знати і які необхідно вжити заходи, щоб поліпшити і облагородити ваш квітник?

1. Міняємо форму і розміри


Ваша ділянка свого роду живий організм, в ньому постійно відбуваються якісь рухи - прокладаються і протоптуються нові стежки, досаджуються якісь рослини, можливо, щось перебудовується або добудовується. Тому логічно, що ваша клумба просто загубиться в новопридуманих декораціях, і зовсім не буде відповідати новим стилям.

Наприклад, якщо доріжки/стежки прямі й рівні, то кольорові бордюри повинні бути неширокими і витягнутими. Складатися вони повинні з однакових або повторюваних квіточок. Біля стін будівель, клумби рекомендується формувати з прямими краями. Ну а якщо ми говоримо про квітники на відкритому просторі, то бажано, щоб краї були обтічними.

У процесі розростання рослинності в квітнику, не варто насильно її «утискувати» або заганяти в межі квітника. Найкраще клумбу розширити, обкопавши її по периметру на дві-чотири штикові лопати.

2. Оформляємо огорожі


При створенні еко-саду, тобто природного стилю, рослини висаджуються хаотично, без будь-яких правил. Простою мовою, ділянка повинна нагадувати лісову галявину, галявинку серед дерев і т.д. Все повинно виглядати природно, мати природні обриси.

Дотримуючись природного стилю, господарі створюють клумби без кордонів в пристовбурних кругах або в середині газону. Але цей стиль гарний тільки перші два роки. Далі рослини «розповзаються» за територію клумбочки, з'являються бур'яни, і врешті-решт квітник виглядає дуже неохайно і не акуратно.

Що робити? Потрібно вкопати в землю не дуже високу огорожу, саме вона допоможе посадкам не перемішуватися, і поверне клумбі первинний вигляд і обриси. Це може бути стрічка (бордюрна), або інші естетично прийнятні матеріали.

Оформлення квітників
Оформлення квітників

3. Робимо декоративний акцент


Найчастіше в квітнику не вистачає одного невеликого акценту, щоб клумба виглядала гармонійно, і мала завершений образ.

Завершити картинку допоможе штучний струмочок, маленький фонтанчик, великий натуральний (або штучний) камінь, садова скульптура. Але для того, щоб ваша клумба не виглядала як дитячий майданчик, декоративних елементів повинно бути не більше, ніж один або два. Колірна гамма повинна бути теж спокійною, вона повинна бути наближеною до відтінків, які створила сама природа.

4. Міняємо культури місцями


Іноді клумба на ділянці виглядає як якась дуже дивна, неохайна і чужорідна істота. Причина може бути в тому, що господині постійно щось досаджують і доукомплектовують клумбу. Іноді вони і зовсім забувають, які рослини були посаджені в квітнику навесні або восени. Підсумок може бути таким - з-під півоній можуть «виповзати» цибулинні , а хоста «накрила» своїми великими листками найніжніші флокси. Знайома ситуація?

Тому спробуйте рослини пересадити. І не забувайте, що найбільші культури повинні перебувати на задньому плані, щоб вони не заглушали і не перебивали красу низькорослих рослин

оформлення квітників
оформлення квітників

5. Підбираємо єдине колірне рішення


Якщо ваша клумба оформлена не в мавританському або луговому стилі, то обмежтеся двома -п'ятьма кольорами того ж відтінку.

6. Оформляємо квітник під стиль ділянки


Якщо ділянка забудована палацами/котеджами - тут буде доречою ювелірно підстрижена газонна трава , велика кількість хвойників, бордюрчики з однотонних рослин.

Ділянки, забудовані будинками з дерев'яних зрубів, будуть гармонійно виглядати з високими деревами, пристовбурні кола у яких будуть заселені барвистими квітами.

Маленький будиночок, з колоритними і яскравими вікнами буде доповнювати газон в мавританському стилі, або ж клумба (велика) безперервного цвітіння.

Оформлення квітників
Оформлення квітників

7. Наводимо порядок в культурах, що розрослися


Всі прекрасно розуміють, що рослини мають властивості з кожним роком розростатися все більше і більше. Навіть один кущик може витіснити рослини, які знаходяться поруч і перетворитися в одиночну (солитерну) культуру. І також не забувайте про цибулинні рослини, які щороку дають багато нового потомства, і які розповзаються по клумбі в пошуках нових територій.

Щоб цього не сталося, обмежте в зростанні саму агресивну рослину, ну і кожну пару років діліть її на кілька частин.

8. Позбавляємося від бур'янів


Ніщо так не освіжає і не прикрашає квітник як своєчасна прополка. При прополюванні видаляйте не тільки бур'ян, але і непотрібні відростки благородних рослин.

Відростки не обов'язково відразу викидати, їх можна відправити на дорощування. Наступного року молоді пагонци можна висадити в новому квітнику, або поділитися з улюбленими сусідами.

Оформлення квітників
Оформлення квітників

9. Вносимо добрива


Іноді рослини на клумбі втрачають свою декоративність через брак фосфорних або калійних добрив. В ідеалі, потрібно підгодовувати рослини з весни і до осені. Уподобання потрібно віддавати мінеральним комплексним добривам.

10. Проводимо мульчування


Якщо рослини на клумбі висаджено рідко, або їх мало, або вони недостатньо барвисті або яскраві, мульчування - вірний спосіб виправити ситуацію (особливо якщо мульча з натуральних біологічних матеріалів, тоді вона буде йти ще як добриво).

По-перше - з мульчею будь-яка клумба стає доглянутою, і має свіжий і презентабельний вигляд. По-друге - зменшується кількість поливів і розпушування.

Оформлення квітників
Оформлення квітників

Чим раніше ви почнете діяти і виправляти ситуацію, тим більше шансів, що квіти відгукнуться на вашу турботу і віддячать вас новим, яскравим цвітінням і неймовірними ароматами.


25.01.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.