Актинідія в Вашому саду

Актинідія - багаторічний в'юнкий ліановидний чагарник. Ця екзотична рослина стане чудовою прикрасою альтанки, арки або огорожі. Ягоди використовують в свіжому, сушеному, замороженому і консервованому вигляді. З зрілих плодів готують варення, компоти, сухофрукти. Крім цього, їх використовують в лікувальних цілях, адже досить з'їсти всього 3-5 г соковитої м'якоті, щоб заповнити добовий запас вітаміну С!

Актинідія

Місце для посадки

Актинідія - рослина тіньовитривала, але краще плодоносить при хорошому освітленні, тому вибирайте місце сонячне, захищене від вітру. Слід зазначити, що актинідія дводомна культура, тому купувати треба і жіночі, і чоловічі рослини. Інакше врожаю не буде!

Висаджувати актинідію можна і навесні і восени. Викопуємо яму розміром 60 х 60 см. Відстань між саджанцями - 1,5 - 2,5 метрів. На дні посадкової ями обов'язково робимо дренаж (укладаємо шаром 8-10 см керамзит). Дуже важливо заправити яму добривами, якщо висадка відбувається восени, рекомендуємо добрива осінньої серії (низький вміст азоту): Екоплант, Фертіка Осінь. При посадці стежите, що б коренева шийка перебувала на рівні землі, ні в якому разі не засинайте її землею. Після посадки рослину рясно поливають 2-3 відра води під один кущ.

Догляд та обрізка

Обрізати актинідію навесні не можна, так як в цей час йде рух соку. Обрізаємо восени, після збору врожаю або після опадання листя. Зверніть увагу, що молоді саджанці актинідії до п'яти років слід берегти від тварин, щоб вони не об'їдали пагони. Для захисту молодих рослин використовуйте пластикову сітку. Молоді рослини, у віці до 5 років обов'язково потребують укриття на зиму. Для цього знімаємо ліану з опори, акуратно укладаємо на підстилку з торфу, вкриваємо агроволокном 50 щільності, а зверху ялиновим гіллям обов'язково покладіть під укриття засіб від гризунів. Укриття прибирають в середині квітня. Дорослі ліани укриття не потребують.

Актинідії необхідний вологий грунт, тому в період активного росту ліани, грунт навколо неї повинен бути вологим. Не менш вимогливі до вологості листя рослини, тому влітку їх потрібно обприскувати.

Гарного врожаю!

16.10.2015

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.