0

Хворіють троянди? Ось основні причини

Болеют розы? Вот основные причины

Вийшли в сад і виявили, що кілька кущів прекрасних троянд стали в'янути? А може, на листках з'явилися незрозумілі вкраплення? Не поспішайте засмучуватися. Всі хворіють, і троянди - не виняток. Таке трапляється навіть з передбачливими садівниками. І причин тому безліч. Зараз ми розберемося в найпоширеніші захворювання, які, якщо не вилікувати вчасно, можуть істотно зіпсувати декоративність трояндових кущів, а то - і зовсім стати причиною їх загибелі. Але попереджений - значить озброєний. Адже завжди краще нейтралізувати проблему на самих ранніх стадіях.

Чорна плямистість троянд
Чорна плямистість на трояндах

Черна плямистість


Мабуть, «найзнаменитіша» і настирлива біда, яка вражає не тільки троянди, але і для інших культур може завдати істотної шкоди. Причина виникнення темних плям на листочках - грибок Diplocarpon rosae, а найкраще себе почуває ця шкідлива «гидота» в періоди вологої спекотної погоди. У разі, якщо на прилеглих територіях були спалахи цієї «зарази» - можливо, десь ще є живі спори, які тільки і чекають появи сприятливих для себе умов. Головна небезпека таїться в так званому інкубаційному періоді - адже в перші дні прояви хвороби не будуть помітні. Але якщо раптом Вам пощастило помітити перші цятки - терміново починайте «лікувати» рослину, поки спори грибка не встигли сильно розмножитися.

Як розпізнати чорну плямистість? На листочках з'являються невеликі плями темно-сірого або чорного кольору, які досить швидко «ростуть». Потім - листя поступово жовтіють. На крайніх стадіях ураження цим грибком - листя зовсім опадають, а рослина - гине.

Як вилікувати троянду від чорної плямистості? Перш за все - профілактика. Адже більшість сортів троянд, в тій чи іншій мірі, схильні до зараження цією недугою. Обробляйте кущі 2-3 рази в сезон спеціальними препаратами на ваш вибір. Наприклад, це можуть бути: «Ридомил Голд», «Скор» или «Топаз». Перед зимовим сезоном видаляйте всі листочки з кущів і обов'язково знищуйте їх. Ділянку навколо троянди можна обробити засобом, що містить мідь, щоб спори, які потрапили туди, не перезимували на траві.

Церкоспороз троянд
Хвороби троянд церкоспороз

Сіра плямистість або церкоспороз


«Родич» попереднього захворювання, також виникає через вплив грибка Cercospora rosicola.

Як розпізнати сіру плямистість? Ознаки також вперше проявляються на листочках: там з'являються темні цятки, але, на відміну від чорної плямистості, навколо плям з'являється ореол фіолетового відтінку. Пізніше в центрі плями набувають сіруватого забарвлення, а в запущених стадіях - тканини і зовсім відмирають.

Як вилікувати троянду від церкоспорозу? Методи боротьби дуже схожі з діями, які виконуються для ліквідації чорної плямистості: потрібно обробити рослину фунгіцидами, видалити і надійно утилізувати уражені ділянки, а також - обов'язково обробити ґрунт. Уражені листочки не придатні для компосту - вони можуть стати причиною поширення грибка по всьому розарію.

Іржа троянд
Іржа троянд

Іржа на трояндах


Так, і тут не обійшлося без грибів. І причини їх виникнення аналогічні. Різниця лише в «симптомах».

Як розпізнати іржу на трояндах? Ознаки можуть з'явитися вже на початку весни, а впізнати їх дуже легко за неприємним виглядом помаранчевих або жовтих наростів, під якими пагони можуть викривлятися, а пізніше - і зовсім відсихати. У літній період - десь в липні - «недуга» може проявлятися у вигляді буро-іржавих «бульбашок», які, найчастіше, розташовуються на нижній частині листочка. Якщо упустити момент - бульбашка лопне і «вистрілить» спорами. Ближче до кінця літа і початку осені в бульбашках можуть визрівати «зимові» спори, тоді листя до того ж покриваються і чорними плямами, а в кінці - також відпадають.

Як вилікувати троянду від іржі? Без найменшої жалості знищуємо все уражені ділянки рослини. На візуально здорових листочках і пагонах потрібно провести обробку фунгіцидом. Для зміцнення загального «імунітету» куща - його регулярно підгодовують спеціальними добривами.

Борошниста роса
Борошниста роса

Борошниста роса


Грибки, грибки і ще раз - грибки. Тільки вже дещо інші, які іменуються Sphaerotheca pannosa, і на відміну від попередніх, ці «звірюги» можуть прекрасно себе почувати не тільки у вологу, але і в досить суху погоду, а також - в досить прохолодну пору. Тому, з ними потрібно завжди бути напоготові.

Як розпізнати борошнисту росу? Як підказує нам промовиста назву - щось буде нагадувати борошно. Так і є - спочатку листочки будуть ставати скрученими і зморшкуватими, а потім - покриються білястою цвіллю, немов їх нерівномірно притрусили борошном.

Як вилікувати троянду?

Правила профілактики - не висаджуйте кущики в непровітрюваних місцях і не переборщити з підгодівлею. Щоб запобігти хворобі, два-три рази в сезон обробляйте кущики золою. Як тільки помітите перші прояви хвороби - поспішіть миттєво обробити всю рослину бордоською рідиною і фунгіцидами. Інфіковані листочки і пагони утилізуйте.

Бактеріальний рак троянд
Бактеріальний рак троянд

Бактеріальний рак троянд


Дуже небезпечне захворювання, виникнення якого провокують бактерії Agrobacterium tumefaciens. На відміну від грибкових «напастей», ця хвороба набагато підступніше, так як вражає рослину «зсередини», порушуючи в ній життєво важливі процеси. Кущ стає нездатним до поглинання вологи і корисних речовин, зупиняється в розвитку і гине. Причина зараження - потрапляння інфекції в ранку після обрізки або пошкодження.

Як проявляється захворювання? Виникають своєрідні нарости, за формою - округлі. Місце виникнення, як правило - в області кореневої шийки. Згодом новоутворення збільшуються в розмірах, набувають більш темне забарвлення і «розповзаються» по рослині, вражаючи стебла і коріння.

Як вилікувати рослину? На жаль, ніяк. Не втрачайте часу і терміново викидайте цю троянду, після чого ретельно продезінфікуйте всі інструменти, які контактували з ураженим рослиною і обробіть місце посадки мідним купоросом або марганцівкою. І як би не хотілося на цьому місці посадити нову троянду - не поспішайте. На цьому місці не рекомендуємо висаджувати троянди найближчі років 5.

Вірус мозаїки резухи
Вірус мозаїки резухи

Вірус мозаїки резухи


На щастя, ця напасть, як правило, не передається від однієї рослини до іншої вітром або при контактуванні. Але може поширитися, якщо від інфікованого кущика заготовлювати живці або спробувати його розмножити вегетативним способом.

Як проявляється вірус? В першу чергу - в зміні кольору листя. Невеликі вкраплення світло-жовтого відтінку з'являються на листочках, поширюючись все далі і далі та «розфарбовуючи» рослину мозаїчним візерунком. Пізніше - рослина уповільнює розвиток і зовсім припиняє рости.

Як вилікувати троянду? Яким би вам не був дорогим заражений чагарник, найкраще - негайно його знищити і продезінфікувати все садові інструменти. Хоч цю троянду ми не вилікуємо - але можемо захистити свій сад від ризику виникнення інфекції на інших квітках.

Садовий хрущик


Так він називається в народі, а в науці йому присвоєно горду і авторитетну назву Phyllopertha horticola. І незважаючи на свою аристократичність за звучанням ім'я, насправді - це самий звичайний для наших садів шкідник, який не проти поласувати не тільки вашим розарієм, але і плодовим садом (і навіть соковитим газоном!).

Як розпізнати зараження шкідником? Наявність самого жука, який, завдяки своїм значним розмірам і ненажерливості, досить відомий і помітний «товариш» з яскравою блискучою спиною. Він любить розміститися на кущику і апетитно пожирати листя, залишаючи після щільного обіду тільки голі «скелети» листя.

Як позбавитися? Найпримітивніший метод - зібрати і знищити жука вручну. А якщо потрібно обробити велику територію - не обійтися без інсектицидов.

хрущ садовий на трояндах
Зелена трояндова попелиця

Зелена трояндова попелиця


Незважаючи на свої мініатюрні розміри, ця комаха може завдати колосальної шкоди всім: не тільки розарію, але й іншим посадкам на ділянці. Наукова назва шкідника - Macrosiphum rosae, і нехай вас не введе в оману це добродушно-милозвучне звучання. Ця «дрібниця пузата» здатна вичавити все життєві сили з рослин і до того ж заразити їх і іншими інфекціями.

Як проявляється інфікування цим шкідником? Попелиця, як правило, відразу добре помітна, так як масово розташовується на рослині. Дрібні представники цих комах практично обліплюють все соковиті молоді пагони і розташовуються, як правило, на виворітного (нижньої) стороні листочків. Заражені бутони і верхівки куща, на яких живе тля, істотно деформуються.

Як позбутися попелиці? Для початку - за традицією - видаляємо і знищуємо все уражені ділянки. Якщо шкода позбавлятися від частин рослини або уражень занадто багато - можна спробувати «врятувати» кущ, обробивши його препаратом «Актара». І обов'язково повторіть процедуру через 2 тижні.

Довгоносик


Якщо ці маленькі шкодники влаштують у вашому розарії своє «шоу довгоносиків», краса вашого саду може істотно постраждати. Цього жучка ще називають в народі «Слоником» через носика, що нагадує хобот. А на латині його гордо іменують Курку ... Куркуліні ... тьху ... Curculionidae. (Раптом Ви захочете почитати про нього в науковій енциклопедії, всяке буває).

Як розпізнати зараження шкідником? Листочки покусані жуком; і на листі, і на пелюстках залишаються сліди його «зубів» - дугоподібні діри, бутони виглядають «надгризаннимі». У бруньках комаха відкладає яйця. Одним кущиком цей ненажера НЕ наїсться, і на самоті обідати не любить. Покличе з собою всю компанію довгоносиків і з'їсть ваш розарій. Звичайно, якщо Ви не будете з ним боротися. Не влаштовує таке завершення історії? Тоді захистимо сад скоріше.

Як позбутися від шкідника? Жуків можна збирати вручну, але тоді не буде гарантії, що з раніше відкладених яєць не вилупляться нові. Тому обов'язково обробляємо рослину інсектицидами широкого спектру дії (Енжіо або Децис).

Трояндовий пильщик
Трояндовий пильщик

Трояндовий пильщик


На вигляд - наймиліша істота, але насправді - це кровожерливий пожирач троянд. Робить в листі надрізи, в яких відкладає яйця. Улюблені ласощі - свіжа і соковита м'якоть молоденьких пагонів. Як результат - стеблинки спочатку змінюють колір і темніють, а потім - і зовсім відсихають.

Як проявляється зараження шкідником? Листочки перетворюються в «огризки» і нагадують скелет; на тканинах чітко видно, що шматки просто «виїдені». Далі - кущ росте повільніше, зупиняється в розвитку, стає більш кволим і слабким, деформується.

Як виправити ситуацію? «Скелетики» поїденого листя доведеться все-таки видалити, нова тканина на них, на жаль, не наросте. Весь кущ обробляємо контактним інсектицидом. Навіть якщо від гусені вдалося позбутися, не забуваємо про подальшу профілактику. Перед зимою активно перекопують ґрунт навколо куща. І знайдений скарб вас здивує - там напевно ви знайдете сховану в грунті личинку цього шкідника, яка збиралася затишно перезимувати, щоб навесні знову продовжити знищення вашого улюбленого розарію.


Це все?


На жаль, це далеко не всі можливі захворювання, які загрожують трояндам. Але яким би не було ураження куща - завжди потрібно видаляти хворі ділянки рослини і знищувати їх, не додаючи в компост і не залишаючи в саду. Завжди-завжди (нехай це буде вашим правилом) - дезінфікуємо і сушимо садові інструменти після кожної обрізки (не зайвим буде і перед будь-якими роботами в саду) - як руки моєму до і після їжі - так і інструменти повинні бути завжди в повному порядку. Якщо провели обробку фунгіцидами та інсектицидами - обов'язково повторюємо процедуру через 2-3 тижні.

І не забуваємо про правила особистої безпеки. Працюємо в рукавичках і респіраторі, щоб не вдихати пари засобів, ретельно миємо руки і проводимо прання одягу. Кімнатні контейнерні троянди обробляємо на відкритому повітрі - на вулиці. У приміщенні обробка інсектицидами і фунгіцидами заборонена. І найголовніше - уважно читаємо інструкції до кожного препарату, як би не хотілося пропустити цей крок і скоріше приступити до обробки. Так ми захистимо себе і забезпечимо рослині найефективніший захист.

Рясного цвітіння в саду і гарного настрою по життю!

Далі буде...


22.07.2022

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.