Хворіють квіти? Шукайте павутинного кліща!

Болеют цветы? Ищите паутинного клеща!

Іноді в бесідах господинь можна почути фрази: «У мене пропадає квітка» або «У мене захворіла квітка». Знайома ситуація? Без сумніву. І кому як не вам знати, скільки любові і турботи вкладається в цю одну маленьку квіточку? А коли вона прижилась і вперше розцвіла - це взагалі величезна радість і захват. І як шкода і боляче дивитися, коли твоя улюблена рослина раптом захворіє, починає в'янути і чахнути на очах.

Тому в сьогоднішній статті ми розповімо про найстрашнішого ворога квіткових рослин, допоможемо його виявити і навчимо, як знищити.

Як же потрапляє цей маленький, «великий» ворог на наші кімнатні або садові рослини?

Вся справа в тому, що він дуже мобільний. Його можна занести додому на одязі, він настільки легкий, що його може принести вітер, може «приїхати» на подарунковому букеті і рослині, або спокійнісінько перебувати в негерметично упакованому грунті, купленому на стихійних «точках».

Візуально його побачити неможливо - розмір його - від долі міліметра до одного-двох міліметрів. Дорослі особини мають чотири пари кінцівок, окрас дорослих особин в основному хітиновий (червоний) або ж зеленого кольору. За час своєї «невидимої» генерації павутинний кліщ вже починає завдавати великої шкоди рослині. Самка здатна відкласти за один раз від ста до двохсот яєць. Час дозрівання молодих особин, від десяти до двадцяти днів, все залежить від клімату. Протягом року може змінитися до двадцяти поколінь! Особливо самка активна і плідна при високій температурі повітря - до сорока градусів і при зниженій вологості повітря. У холодну пору року і при зменшенні дня (світлового), самка ніби завмирає, і припиняє розмножуватися. Але з настанням тепла, знову активізується - продовжує відкладати яйця і знищувати рослини.

 Павутинний кліщ

Як визначити цього павукоподібного агресора?

Кліщ (павутинний) досить ненажерлива істота, в його раціоні - до двохсот видів рослин! Найважливіше - це не пропустити перші ознаки ураження рослини кліщами. Цей паразит як би витягає всі соки з рослини, руйнує її на клітинному рівні. В результаті фотосинтез нормально не виробляється, рослина слабшає, починає хворіти і в підсумку гине. Первинно сліди кліща можна виявити на тильній стороні листочка. Спочатку з'являються білясті нальоти, цятки, які потім помітно темніють (слід від прокусування тканини). Лист починає деформуватися, біліти, скручується і відпадає. На сильно уражених ділянках можна побачити найтоншу павутину, де живуть і розвиваються численні колонії павутинних кліщів. Крім того, що вони знищують всю рослинність, вони ще є переносником вірусів і сірої гнилі.

Профілактика:

  1. Необхідно для кожного нового квітки робити карантин. Відставте його подалі від усіх рослин на тиждень, і якщо ви нічого підозрілого не помітили, можете його сміливо переносити в загальну групу рослин;

  2. Всю землю, грунт необхідно прожарювати в духовці / мікрохвильовці (якщо на пачці з грунтом немає відміток про те, що субстрат пройшов спеціальну обробку);

  3. Обприскувати рослина водою. Цей шкідник не любить високу вологість. Головне не перестаратися, інакше рослина може просто загнити;

  4. Масло дерева Ним. В розпилювач додати десять-двадцять крапель цього масла. Засіб лікувальний, і у кліщів не виробляється на нього імунітет;

  5. Деякі фахівці рекомендують відразу після придбання нової рослини, опустити її прямо в горщику, в яку-небудь ємність з водою, температура повинна бути кімнатна. Через п'ять хвилин всі шкідники з'являться перед вашими очима.

Боротьба народними методами:

  • Розчин мильний (підійде будь-яке мило, засіб для миття посуду). Квітку бажано перенести в ванну кімнату, і шматочком поролону або губкою, змоченою в цьому розчині добре протерти все квіти. Обов'язково захопіть і вазон з піддоном. Можна зовсім трохи, обприскати землю. Залиште на години три-чотири, але не більше! За цей час пінка підсихає, і з'являється своєрідний покров, через який не надходить повітря. Потім все змивається, і відразу ж рослина накривається целофановим пакетом. У такому вигляді залишаємо квітка на двадцять чотири години.

  • Часникова засіб. Роздробити пару головок часнику і залийте одним літром води. Помістіть на п'ять днів в шафу або тумбочку - головне, щоб місце було темним. Отриманий настій розлучатися в пропорції 50/50 з водою і проводитися обприскування;

  • Цибулиння. Сто грам лушпиння залити п'ятьма літрами води. Настояти чотири-п'ять днів. Потім процідити і також поливати рослини.

 Народні методи від павутинного кліща

Важливо! Народні методи не дають стовідсоткового результату в боротьбі з павутинним кліщем. Їх можна використовувати в якості невідкладної допомоги, коли Ви виявили шкідника, а спеціальних інсектицидів під рукою немає. Але для повного знищення кліща, потрібно обов'язково обробити всі заражені рослини (і ті, які перебували в контакті з ними) спеціалізованими препаратами.

Хімічні методи боротьби

Актелік (інсектоакарицид). Токсичний препарат, з дуже сильним «магічним» ефектом. Моментально вражає комах і нашого павукоподібного брата. Використовують, коли інші препарати вже безсилі. Обробку проводити на вулиці, або ж в приміщенні, де добре працює витяжка і вентиляція.

До інсектоакарицидної групи належать препарати - Колоїдна сірка, Актофіт, Актара.

І наостанок - будьте завжди гранично уважними, не пропустіть поява цієї зарази на ваших рослинах.

08.08.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.