0

Хвороби розсади і як з ними боротися

Болезни рассады и как с ними бороться

Весняний сезон городніх робіт часто починається ще з кінця зими, коли насіння овочевих культур висіваються на розсаду. Вирощування розсади – це кропіткий процес, який забезпечує зростання міцної культури, що радує хорошою врожайністю. Здорова розсада відрізняється міцною кореневою системою і міцним паростком. Виростити такі сіянці не складно. Важливо ознайомитися з базовими моментами агротехніки і звернути увагу на поширені помилки.

Городні культури з великими насінням можна висівати прямо у відкритий ґрунт, оскільки вони дають міцні сходи. Таким способом вирощуються гарбузові або бобові рослини. Томати, перці або листовий салат мають дрібне насіння, які пророщують в контейнері, оскільки несприятливі навколишні умови можуть погубити молоді рослини.

Чим може захворіти розсада

Хвороби розсади

Борошниста роса з'являється внаслідок ураження розсади патогенними грибами. Поверхня листків, пагонів, черешків покривається білим нальотом - це міцелій, на якому після дозрівання спор з'являються рідкі краплі. Захворювання проявляється спочатку утворенням невеликих плям, але з часом міцелій розростається, вражаючи всю рослину, що призводить до загнивання розсади.

Коренева гниль – це грибкове захворювання, яке вражає кореневу систему розсади. Спори грибка можуть заноситися разом з необробленим ґрунтом або тарою для вирощування, або знаходиться вже на насінні. На зростання грибка впливають і навколишні умови: погано освітлене місце, підвищений рівень вологи або температури повітря. Сім'ядольні листочки стають жовтуватими і блідими, на кореневій шийці утворюється темно-коричневий наліт, стебло починає темніти і загнивати. У основи паростка видніється перетяжка, яка розмежовує здорову і хвору частини.

Фузаріозне в'янення характеризується появою рожевого нальоту, в'яненням спочатку верхівки, а далі листя і стебел, в результаті рослина жовтіє і висихає. Причиною в'янення служить ґрунтовий грибок, зниження температури до значень 15-20 ° С, високий рівень вологості, високий вміст в ґрунті азоту.

Чорна ніжка – одне з найбільш небезпечних захворювань, яке важко вилікувати, і що призводить до загибелі всієї розсади. Тому її краще своєчасно профілактувати. Зовні чорна ніжка проявляється прив'яданням і потемніння стебел і корінців. З'являється при надлишкових поливах, високій температурі повітря і зараженому ґрунті.

Фітофтроріоз розвивається внаслідок ураження патогенним грибом. Найчастіше захворюванню піддається розсада томатів. Ближче до краю і кінчика листя покриваються темними плямами, які чорніють і призводять до висихання рослин

Що робити якщо хворіє розсада:

  • У випадку борошнистої роси субстрат слід обробити біофунгіцидом Фітоспоріном або топсином-М. Останній є сильнодіючим препаратом, тому його використовують до 2 разів під час вегетації. Для використання фунгіцид розводять у воді згідно з інструкцією. Приготований розчин розприскують по рослині і верхньому шарі  ґрунту.

  • Якщо рослина піддалася кореневій гнилі, лікування слід починати на ранніх стадіях захворювання, в такому випадку можна досягти максимального успіху. Вражений паросток слід видалити разом із земляною грудкою.  Ґрунт з іншими рослинами обробляють Фітоспоріном. Порошок розчиняють у воді кімнатної температури відповідно до інструкції за 1-2 години до обробки. Процедуру слід повторити 4-5 разів через кожні 10-14 днів. При масових посадках використовуються хімічні фунгіциди. Наприклад, Ридоміл Голд або Фундазол, які впливають на сам грибок.

  • При в'яненні необхідно видалити хворі рослини, провести пікіровку розсади з обробкою ґрунту біофунгіцид Триходермин, в складі якого містяться спори і міцелій гриба Trichoderma, завдяки чому створюється конкуренція за поживні речовини і пригнічується ріст грибка. Для використання необхідно приготувати розчин відповідно до інструкції і провести чотирикратну обробку ґрунту з інтервалом 3-4 дня.

  • Для боротьби з чорною ніжкою насамперед слід запобігти поширенню захворювання. Хворі екземпляри слід видалити та спалити. Молоді паростки слід обробити розчином Фітоспоріну, поливаючи виключно під корінь. З появою пари справжніх листків рослину можна обприскати розчином рослина цілком, обробляючи листя і стебла. Обробку проводять раз на тиждень. По можливості слід провести пересадку в новий ґрунт, також обробивши його Фітоспорін.

  • У боротьбі з фітофторіозом використовуються системні фунгіциди, такі як Ридоміл, Квадріс. Для обробки готуються розчини відповідно до інструкції, які розпилюються на листя, стебла і верхній шар ґрунту. Препарати швидко проникають в тканини рослин і забезпечують тривалий захист. Обробку Ридомілем проводять кожні 2 тижні, а Квадрісом - 7-10 днів протягом усього вегетаційного періоду. Ознаки наявності захворювання можуть зникнути після першої обробки.

Профілактика захворювань розсади вдома

Лікування хвороб розсади

Причин захворювання розсади є безліч. Основою для їх розвитку може служити неправильна передпосівна підготовка і догляд за сходами. Необхідно обробляти дезінфікуючими засобами приміщення, садових інструментів, ємності для вирощування. Ємність слід підбирати відповідно до вирощуваної культуры. Городню землю знезаражують фунгіцидами або слабо-рожевим розчином марганцівки. Також її можна піддати впливу високих температур, наприклад пропарюванням або витримуванням в духовці при 80 ° С. Важливо забезпечити гарне дренування ґрунту, щоб не було застою води, який призводить до загнивання.

Насіння перед посадкою слід розкласти на білому папері і оглянути. Воно повинно бути однакового розміру і забарвлення. Від потемнілого насіння краще позбутися. На наступний день після посіву ґрунт можна обробити 0,1% розчином мідного купоросу. При виявленні захворювання під час проростання, слід витягти пошкоджені рослини. Дотримання правил вирощування допоможе запобігти зараженню, а найголовніше заощадити час і зусилля на лікуванні рослин. 


Нехай Ваша розсада залишається здоровою!

Здорова розсада

31.03.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.