0

Бордюрні троянди в ландшафтному дизайні

Бордюрні троянди в ландшафтному дизайні

Бордюрні троянди – яскравий, елегантний, компактний чагарник, що виростає в висоту не більше шістдесяти сантиметрів. Культура не займає багато місця на клумбі, але в той же час стане відмінним доповненням в ландшафті. Вони використовуються для оформлення присадибних і міських квітників, парків, скверів, зон відпочинку. Прекрасно підходять як для вирощування в саду, так і на підвіконні в горщику на додаток до кімнатних культур.

Опис бордюрної троянди

Історія походження

Перші бордюрні троянди були завезені в Європу в 1810 році, це були карликові чайні троянди з Китаю. Але історія вирощування рослин почалася в 1918 році, коли Швейцарський селекціонер доктор Рулетт привіз маленький кущик, всипаний мініатюрними квітами, і зумів його розмножити. Сорт був названий Rosa Rouletti, саме він і став родоначальником сучасних бордюрних троянд. Через 18 років голландський селекціонер Жан де Вінк схрестив сорт Rouletti з поліантовими трояндою Gloria Mundi і вивів перший запатентований сорт мініатюрних троянд, який назвали Tom Thumb. В даний час можна нарахувати близько 5000 різноманітних сортів цієї групи.

Особливості

Бордюрні троянди

Роза Бордюрна є багаторічним, ароматним низько- і середньорослим чагарником, завдяки чому вони по-іншому називаються карликовими або мініатюрними. Культура відрізняються яскравим, рясним і повторним цвітінням. Бутони найчастіше ростуть в суцвіттях по 3-15 бутонів, схожі на троянди спрей. Широка різноманітність сортів дає змогу підібрати квіти з однотонними і чи різнокольоровими пелюстками різних форм. Зустрічаються махрові сорти і рослини, окрас яких змінюється в міру цвітіння від лимонно-жовтого до вишнево-червоного. До крона дуже яскрава, густа, складається з безлічі маленьких, матових листочків. Бордюрні троянди полюбилися садівникам і флористам, їх різноманітність дозволяє широко застосовувати їх в озелененні садів і прикрашанні інтер'єру.

Переваги :

  • Широке сортове різноманіття.

  • Наявність густої крони.

  • Невибагливість у вирощуванні.

  • Висока морозостійкість.

  • Тривале цвітіння, яке має три хвилі.

  • Підходять для домашнього вирощування у вазонах.

  • Прямостоячі стебла, що не стеляться по землі, на відміну від ґрунтопокривних троянд.

Недоліки

Мініатюрні троянди через своїх розмірів губляться на дуже великих ділянках, в зв'язку з цим рідко використовуються для їх облагороджування. Ще одним мінусом є те, що пелюстки деяких сортів схильні до вигоряння.

Як садити бордюрні троянди

Час посадки

Хорошим часом для посадки стане початок весни при стабільній температурі повітря 16°C, коли ґрунт прогріється і мине загроза заморозків. Такий ранній період посадки дає культурі змогу в майбутньому сезоні адаптуватися до нового місця, добре вкоренитися і легко перезимувати. Бордюрні троянди не рекомендується висаджувати восени, адже такі саджанці в подальшому часто піддаються захворюванням.

Як підготувати саджанці до посадки

Після покупки саджанців необхідно оглянути кореневу систему. Надламані, підсохлі або ослаблені дрібні корінці необхідно підрізати, а також слід оновити зрізи на раніше підрізаних коренях, що допоможе забезпечити повноцінне харчування. Пагони теж підрізають на 0,5 - 0,7 см вище здорової бруньки. Перед посадкою саджанців бажано опустити кореневу систему в воду на кілька годин, таким чином, восполнится втрачена корінням волога. Для поліпшення приживлюваності можна замочити коріння в розчині стимулятора росту – Корневин або Епін згідно з інструкцією, після чого можна сміливо приступати до висаджування.   

Вимоги до підготовки ґрунту

Посадка бордюрної троянди

Бордюрна троянда відрізняється невибагливістю до ґрунту, тому годі й хвилюватися, що вона не приживеться на Вашій ділянці. Місце для посадки повинно відповідати таким мінімальним вимогам:

  • відсутність заболоченості;

  • ґрунт повинен бути пухким і легким;

  • ґрунт не повинен бути пересушеним;

  • місце повинно, бути добре освітленим і захищеним від протягів;

  • на ділянці тривалий час не мали вирощуватися рожеві кущі.

Перед посадкою рекомендує внести на обрану ділянку певні добавки або добрива, які забезпечать культурі комфортні умови для успішного росту і розвитку. Для посадки готують яму, розміри якої бути трохи більше за діаметр кореневої системи саджанця. На дно краще викласти товстий дренажний шар крупнозернистого річкового піску або гравію. Коріння акуратно розправляються, а коренева шийка заглиблюється в ґрунт на 3-5 сантиметрів. При груповій посадці оптимальною відстанню між саджанцями буде 25-30 сантиметрів. Після висаджування ґрунт навколо куща акуратно ущільнюється і рясно поливається.

Як доглядати за бордюрними трояндами

Як поливати

При поливі бордюрних троянд важливо дотримуватися золотої середини: не можна допускати пересихання і перезволоження ґрунту. Полив повинен бути регулярним і краще проводити його у вечірні години, використовуючи підігріту за день сонцем і відстояну воду. Поливати необхідно під корінь, а також слід уникати потрапляння води на бутони, листя і стебла рослини.

Як правильно обрізати

Обрізка бордюрної троянди

Для здорового розвитку слід своєчасно проводити грамотну обрізку кущів. Як санітарну, так і формуючу обрізку можна проводити навесні і протягом усього літа. Вона полягає у видаленні пошкоджених і сухих пагонів і формуванні красивої здорової надземної частини.

У перший рік всі пагони прищипують вище 5-6 листка, що допоможе зробити кущ більш пишним, бутони також рекомендується видалити. У дорослих рослин трохи підрізають тільки бічні пагони, центральні, вертикально зростаючі гілки не чіпають. Видалення пошкоджених стебел і зів'ялих квітів стимулює формування нових гілочок і бутонів. На щеплених рослинах, потрібно прибирати дикі пагони від кореневої шийки, адже при укороченні вони продовжують розвиватися.

Під час осінньої обрізки зазвичай вкорочують довгі гілки, зрізають бутони, які ще не встигли зацвісти, що допоможе троянді заощадити сили на зимівлю. Детальніше дізнатися про обрізку троянд можна в цьому відео перейшовши за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=ThMXQztgEmQ

Як підгодовувати

Для пишного цвітіння культура потребує підгодівлі. Проводять її кілька разів в сезон, але до середини літа, щоб рослина встигла підготує ь ся до зими, особливо це важливо там, де зима сувора і приходить рано. Навесні застосовуються органічні добрива, можна використовувати перегній або гній, змішані з верхнім шаром землі, який розкладають під чагарниками. Необхідно виключити підгодівлі свіжим гноєм, оскільки він може привести до опіків. При формуванні перших квітів, можна використовувати кальцієву селітру, з розрахунку 1 столова ложка на відро води. Використовувати розчин можна тільки після попереднього поливу водою. Після підгодівлі також рекомендують полити водою. Під час спекотного літа добрив вносять менше, а ось прохолодним дощовим літом можна кожні 2 тижні поливати розчином мінеральних добрив.

Як підготувати до зими

Підготовка до зими починається з обрізки виступаючих пагонів і видалення бутонів. Після чого кущі підгортають землею, причому висота земляного насипу не повинна бути менше 20 см, а потім накриваються хвойними гілками, торфом, шаром листя. Якщо очікується холодна безсніжна зима, над рослинами встановлюється дерев'яний «курінь», що накривається спеціальним покривним матеріалом. У разі сніжної зими над кущами можна створити невеликі замети, які захистять від холодних вітрів і лютих морозів.

Як розмножити бордюрні троянди

Існує кілька основних способів розмноження чагарників – насіння, живцюванням і діленням куща. Особливості кожного способу представлені в таблиці.

Спосіб розмноження

Період посадки

Особливості розмноження

Розмноження живцями

Травень-липень

Є найпростішим і поширеним способом. З куща зрізаються напіводеревенілі пагони і поділяються на частини так, щоб на кожному з них збереглося по 2-3 бруньки. Все листя укорочують наполовину. Живці залишають на 3-4 години в розчині стимуляторів коренеутворення, після чого висаджують на грядку, накриваючи кожен банкою або пластиковою пляшкою на 1-1,5 місяці, регулярно поливаючи. З появою кореневої системи рослини можна пересадити на нове місце.

Розмноження саджанцями

Восени або навесні до розпускання бруньок

Для такого поділу необхідно підібрати дорослий здоровий кущ, викопати його і акуратно розрізати на частини. Необхідно враховувати, щоб у кожної був пагін і коріння. Потім всі нові саджанці розсаджують на ділянці.

Розмноження насінням

Друга половина осені

Найбільш клопіткий і менш популярний спосіб, при якому необхідно протягом двох тижнів проростити насіння при температурі + 20оС в домашніх умовах перед їх висадкою в землю. Висаджувати пророщене насіння слід пізньою осінню в контейнер в удобрений і родючий ґрунт на глибину до 5 мм. На початку необхідно підтримувати температуру від +3 до +5 ° С. В кінці весни або в перші дні літа насіння почне сходити.

Бордюрні троянди є частою прикрасою домашніх ділянок, садів, парків і будь-яких інших територій. Такі чагарники підходять для вирощування, як у відкритому ґрунті, так і в горщиках. Їх можна висаджувати в клумбах, бордюрах, альпійських гірках і інших ландшафтних композиціях. Якщо рослина росте в контейнері, то вона може озеленити веранду або альтанку. Вибрати мініатюрні трояндочки для Вашого квітника можна в каталозі інтернет-магазину « Світ рослин », ознайомившись з широким асортиментом сортів троянд, їх фото та описом. А поставити запитання, залишити відгук і поділитися своєю думкою можна нижче в розділі коментарів.

01.05.2015

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.