0

Що можна і чого не можна садити після картоплі

Что можно и чего нельзя сажать после картофеля

Посадку картоплі на одній грядці можна проводити не більше двох років, після чого слід змінити культуру. Вирощування картоплі на одній грядці протягом декількох років поспіль шкодить як самій культурі, так і родючості ґрунту. Відсутність сівозміни призводить до зниження кількості і якості плодів, сприяє розвитку характерної патогенної флори. Дізнатися про правила чергування рослин на ділянці, щоб з сезону в сезон отримувати багатий урожай можна в нашій статті.

Після чого садити картоплю

Картопля має широкий вибір хороших попередників, що спрощує завдання вибору місця посадки. Хорошим варіантом стане капуста, проте місця на ділянці вона займає менше, ніж потрібно виділити під картоплю. Тому можна використовувати грядки, які в минулому році займали огірки, гарбузи, кабачки, патисони.

Високої врожайності можна досягти при вирощуванні після листових овочевих рослин і зелені, особливості яких представлені нижче в таблиці.

Рослини

Характеристика

Салат, шпинат

Збагачують землю корисними мікроорганізмами.

Гірчиця

Перешкоджає росту бур'янів і насичує ґрунт фосфором.

Хрін, коріандр

Допомагають справитися з грибковими спорами.

Кропива

Збагачує ґрунт залізом.

Петрушка, базилік і чабрець

Служать натуральними репелентами.

Добрими попередниками стануть рослини із сімейства бобових, які покращують структуру ґрунту і насичують її живильними елементами. Такі культури як горох, квасоля, люцерна, соя, серадела сприяють накопиченню азотних, калієвих і фосфорних сполук. Кормові злаки також покращують повітро-і вологопроникність ґрунту, а скошена солома закладається в ґрунт для подальшого вирощування картоплі.

Посадка картоплі може проводитися і на місці грядок з буряком, морквою, редькою. Ці культури слабо виснажують ґрунт.

Зверніть увагу! Продумати посадку відповідних попередників слід в цьому сезоні, щоб в наступному році картопля не була розкидана по окремим грядкам на городі.

Що можна садити після картоплі

Кабачки

Сама картопля також служить вдалим попередником для багатьох рослин, що пов'язано з її особливостями посадки, під час якої під бульби вноситься майже свіжий гній. За час вирощування гній встигає перепріти і збагатити ділянку азотними сполуками, велика частина яких зберігається в землі для наступних рослин. Крім того кущі картоплі пригнічують ріст бур'янів.

Для посадки після картоплі підійдуть такі рослини:

  1. Бобові культури допомагають відновити мінеральний баланс ґрунту, поглинаючи наземною частиною азот з повітря для накопичення в бульбах. Листя і стебла містять калій і фосфор, завдяки чому рослини вирощуються в якості сидератів для внесення восени в ґрунт.

  2. Хрестоцвіті овочі. Редис, ріпа, бруква, хрін добре ростуть після картоплі. Але вирощування капусти може стати проблематичним, адже вона вимагає підвищений рівень тих же елементів, що і картопля. Тому перед посадкою капусти рекомендується засіяти грядки конюшиною або житом для відновлення рівня мікро- та макроелементів.

  3. Гарбузові культури, такі як кабачки і патисони дадуть хороший результат. А вирощування огірків і гарбуза також рекомендується провести після жита або фацелії, адже ці рослини сприйнятливі до ризоктоніозу.

  4. Злакові культури висаджують в якості сидератів. Найпопулярнішими є жито і овес, які висіваються перед зимовими заморозками. До весни вони збагачують ділянку поживними компонентами і надають згубну дію на патогенні грибки.

Чого не можна садити після картоплі

Томати

Після картоплі на наступний рік не отримати хороших результатів при вирощуванні представників сімейства пасльонових у відкритому ґрунті, адже вони сприйнятливі до тих же збудників і шкідників. Так рослини можуть бути уражені фітофторозом і найбільш поширеним шкідником — колорадським жуком. Також не слід вирощувати на ділянці після картоплі полуницю, яка в іншому випадку стає вразливою перед дротяником і медведкою.

Не можна висаджувати такі культури:

  • томати;

  • баклажани;

  • гострий і болгарський перець;

  • пепіно;

  • тютюн;

  • полуницю;

  • суницю.

Яку б Ви культуру не вирішили вирощувати після картоплі, слід пам'ятати, що земля не повинна залишатися порожньою. Дотримуючись правил сівозміни можна отримати багатий врожай і без використання на ділянці великої кількості мінеральних добрив і пестицидів. У каталозі інтернет-магазину «Світ рослин» можна ознайомитися з широким асортиментом овочевих культур, їх цінами, фото і описом, підібравши підходящі для посадки після картоплі. На сайті можна оформити замовлення в зручний час з доставкою поштою в будь-який регіон України. Поділитися своїми думками і залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.

10.11.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.