0

Ґрунтосуміш для рослин

Грунтосмесь для растений

Ґрунтосуміш для рослин або чому не варто саджати квіти в землю з городу

У дитинстві я не розуміла, навіщо мама витрачає стільки сил, часу і грошей на кімнатні рослини.  Сенс купувати землю, якщо її всюди валом?  Взяв лопатку, відерце, пішов і нарив, скільки потрібно.  Мені здавалося, що мама просто соромиться копатися в парку.  Я з усім своїм юнацьким максималізмом пропонувала їй принести відро ґрунту абсолютно безкоштовно.  Вона потискала плечима і сміялася - не хотіла зі мною сперечатися.

Моя перша рослина - кактус, залишився від колишньої господині.  Він жив у звичайній землі з городу.  Ґрунт в горщику нагадував гладкий бетон.  Вода при поливі стояла калюжкою і вбиралася болісно довго.  Кактус не зростав і не цвів, хоча знаходився на південному вікні.  Тоді я не знала, що найважливіше для рослин - це правильно підібраний ґрунт.

Чому земля з городу не підходить для вазонів і розсади

У відкритому ґрунті розвиваються грибки, бактерії, хробаки, комахи.  Вони формують ґрунтову мікрофлору.  Земля - ​​це постійне місце битви корисних і патогенних мікроорганізмів.  Саме від їх балансу залежить здоров'я рослин.  Потрапляючи в горщик, в теплі і вологі умови, ніщо не заважає патогенам активно розвиватися.  Рослини хворіють.  До того ж, в землі з городу живуть шкідники, що не погребують закусити домашньою квіткою.

Такий ґрунт швидко збивається і перестає дихати.  Кисень не надходить до коріння, і рослини погано розвиваються.  Розпушити вдається тільки верхній шар землі, ризикуючи пошкодити коріння.

Один з основних показників ґрунту - кислотність - складно контролювати в землі з городу.  Через таку дрібницю рослини чахнуть і повільно гинуть.

Спробуйте скласти правильну ґрунтосуміш для рослини самостійно.  Найчастіше в неї входять земля дернова, земля листова, перегній, пісок, торф верховий, торф низинний, вапняк.  Скільки сил і часу знадобиться, щоб добути всі компоненти!  Для різних рослин пропорції відрізняються.  До того ж, це не позбавляє від проблеми з шкідливими мікроорганізмами.

Деякі господині знаходять рішення в домашній обробці ґрунту.  Вони проливають землю міцним настоєм марганцю.  І ризикують отримати надлишок цього елемента.  Після обробки виживають найсильніші патогени, які дають таке ж міцне потомство.  Дезінфекція в мікрохвильовці чи духовці знищує всю мікрофлору, в тому числі і корисну.  Щоб її відновити, вносять спеціальні біо-препарати.

Саме тому моя мама купувала готову ґрунтосуміш.  А квіти у неї були такими здоровими і міцними, що все сусідки заздрили.  І мені вдалося подружитися з рослинами тільки тоді, коли я перейшла на спеціальний ґрунт.  Не таке вже це дороге задоволення.  Тепер я навіть перчики і помідорчики висаджую в субстрат для розсади.

Переваги готових субстратів

  • Повітропроникність і вологоємність.  Спеціальні добавки - перліт, торф, кокосове волокно - допомагають регулювати вологу.  Завдяки їм ґрунт не втрачає з часом повітропроникність та структурність.

  • Відсутність патогенних мікроорганізмів.  Готові субстрати очищені від шкідливих організмів і комах.

  • Рівень РН вказано на упаковці.  Можна вибрати нейтральний ґрунт або субстрат для кислотолюбивих рослин.

  • Здорова розсада.  У готовому субстраті овочі та квіти ростуть швидко і не хворіють «чорною ніжкою».  Розсада виходить міцною.  Це означає, що урожай буде більше, а цвітіння - пишніше.

  • Економія сил і часу.  Приступайте відразу до посадки рослини - субстрат знезаражений і готовий до використання.

Які бувають субстрати

Підбирайте готовий субстрат для конкретного рослини: троянди, фіалки, кактуса, лимона або фікуса.  Такі ґрунти містять необхідні для цих культур добавки і потрібний рівень кислотності.

Якщо займаєтеся вирощуванням розсади, купуйте універсальний ґрунт або спеціальний «Для розсади».

Вирощуєте азалію, гортензію або верес?  Придбайте субстрат для кислотолюбних рослин.  Низький рівень РН і спеціальні добавки забезпечать цим культурам хороший ріст і здоров'я.

Субстрат «Професійний» містить нейтральний РН і всі необхідні компоненти для більшості рослин.

На окрему увагу заслуговують орхідеї.  У дикій природі велика частина цих рослин веде епіфітний спосіб життя - кріпиться корінням до дерев.  Їм потрібен субстрат на основі кори.

Купівля готового ґрунту не обмежує поле для творчості.  Я використовую спеціальні добавки.  Наприклад, в ґрунт для кактусів додаю цеоліт, в розсадну землю - вермикуліт і розпушений кокос.  Для антуріумов я не шкодую кори і моху-сфагнуму, а листочки фіалок вкорінюю в чистому верховому торфі.

Єдине, до чого я не повернуся точно - це земля з городу.  Крім розчарування вона мені нічого не принесла.

PS: Мій перший кактус досі на вікні.  Ехінопсіс вимахнув після пересадки до розміру 3-х літрової банки.  І цвіте тепер щоліта.


09.05.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.