Червневі роботи в саду і на квітнику

Июньские работы в саду и на цветнике

У червні стає все спекотніше. Земля висихає, бур’яни ростуть швидше квітів — а часу на якісний догляд за ділянкою не вистачає. Чекліст від магазину «Світ Рослин» допоможе організувати садові роботи в червні максимально ефективно.

Що робити в червні в саду

У перший місяць літа не можна розслаблятися у догляді за своїм квітником та садом, адже для того, щоб краса не зникала, не в'янула і не тьмяніла, її потрібно постійно підтримувати. Було б дуже здорово, якби чагарники могли самі себе підстригти, а клумба сама себе полити. Якби тюльпани після дозрівання цибулин самостійно викопувалися, підсушувалися і застрибували у льох на сплячку – мальовничі дворики були б навіть у лінивих господарів. Але реальність зовсім інша. Варто трохи розслабитися, не приділивши уваги своїй ділянці, і він уже встигне набути недбалих рис.

№ 1. Висадження розсади квітів у відкритий ґрунт чи висів пряних трав та однорічних та дворічних квітів

scho posadyty v chervni.jpg

На початку місяця висаджують у відкритий ґрунт заздалегідь підготовлену розсаду квітів: бальзаміни, петунії, чорнобривці, бегонії, агератума, циніі, фуксії, амаранту і лобелії.

У червні висівають коріандр, петрушку, кріп. Також приділяють увагу дворічним квітам, серед яких:

Не варто ігнорувати і однорічні квіти, що встигнуть зацвісти в цьому сезоні. Висівати прямо в ґрунт можна календулу, іберіс, чорнобривці, однорічну гвоздику, настурцію.

№ 2. Оновлення та розширення «асортименту» саду

scho sadyty na horodi v chervna.jpg

Любов до саду змушує обзаводитися ще більшою кількістю культур. І червень — підходящий місяць для відвідування садових центрів та захопливого шопінгу.

Саме в цей час у відкритий ґрунт висаджують рослини із закритою кореневою системою — такі, що вирощувалися в контейнері (вони легко переживають літню пересадку). Це можуть бути плодові дерева або кущі, саджанці троянд, декоративних хвойних чи листяних рослин так і улюблена багатьма полуниця. Саджанці із закритою кореневою системою коштують дорожче звичайних, але вони чудово приживаються і згодом дають гарний урожай.

У червні висаджують розсаду примхливих квітів, які погано приживаються у травні. Серед них:

  • бегонія;

  • цинія;

  • амарант;

  • петунія;

  • бальзаміни.

Також червень підходить для переміщення у ґрунт розсади айстр, жоржин, маргариток. Ці квіти будуть менш витривалими, ніж одразу висіяні у відкриту землю, але зацвітуть швидше.

№ 3. Збереження вологи

mukchuvannya kvitnyka vlitku.jpg

Саме на цей період припадає закінчення цвітіння деяких плодових і ягідних культур. Тому зараз їм особливо необхідні увага і турбота у вигляді регулярного поливу і підживлення. У разі нестачі вологи, формування плодів істотно страждає - зав'язь може істотно зменшитися, а то і зовсім обсипатися. Ще трошки зусиль - і вас незабаром буде чекати рясний урожай гарних і соковитих плодів.

Підтримання рівня вологи забезпечується трьома шляхами:

  • полив - бажано ввечері (при денному поливі, в ясну погоду рослини можуть отримати серйозні сонячні опіки) та теплою водою (можна ставити її грітися на сонце зранку); чагарникам та молодим деревцям треба два–чотири відра, великим плодоносним деревам — від десяти, землю зволожують хоча б на 50 см вглиб: тоді вода буде випаровуватися повільно;

  • мульчування проводять після поливу, видалення бур’янів та удобрення ґрунту; земля навколо рослини вкривається соломою, сосновою корою, гравієм, чорним агроволокном, ці матеріали затримують вологу та не дають рости бур’янам.

  • використання мікоризоутворюючого біопрепарату Мікофренд робить рослину сильнішою, здоровою та «незалежною» від людини, Мікофренд сприяє утворенню мікоризи — особливої форми співіснування дерев, квітів, овочів із грибком, який забезпечуює кореневу систему мікроелементами та вологою.

№ 4. Обрізка гілок та формування живоплотів

sadovi roboty chervnya.jpg

Видалення гілок дозволяє зберегти охайний зовнішній вигляд саду, а також зменшити кількість шкідників та патогенних мікроорганізмів на дереві чи кущі.

У червні:

  • проводять першу обрізку живоплоту спеціальними ножицями;

  • приводять до ладу хвойники та декоративні кущі (бузок, форзиція, вейгела);

  • пінцирують (прищіпують) верхівки пагонів, висота яких перевалила за 80-100 см, це поліпшить форму куща і дозволить отримувати в подальшому сезоні великі врожаї.

Для догляду за кущами та деревами використовують садові секатори, ножі та ножиці..

№ 5. Підживлення добривами

До середини липня, як правило, користуються азотними розчинами або мінеральними комплексними добривами. Враховують потреби конкретних культур.

№ 7. Живцювання ягідних та декоративних кущів

zhyvtsuvannya roslyn litom.jpg

Живцювання — це легкий та бюджетний спосіб розмноження кущів. Для досягнення результату слід зрізати пагони дуже гострим інструментом!

На початку червня зазвичай займаються барбарисом, кизильником, гортензією, спіреєю, які проходять період бутонізації та швидкого росту.

В червні, коли формуються зелені плоди, живцювання виконують для жимолості. Для стимуляції росту коренів використовують укорінювачі:

№ 6. Боротьба с бур’янами та розпушування ґрунту

yaki kvity poliyatu litom.jpg

Незамульчовані ділянки прополюють. Бур’яни видаляють, як тільки вони покажуться над поверхнею. Дуже прискіпливо прибирають їх кореневища.

Прополка корисна ще й тим, що відбувається розпушування землі. Завдяки цьому:

  • зберігається волога, яка необхідна всім культурам;

  • корені краще насичуються повітрям та розвиваються;

  • рослина отримує більшу кількість поживних речовин.

Розпушувати ґрунт рекомендується після дощу та поливу — це попередить формування кірки, яка не дозволяє кореням дихати.

Якщо прополка не дає бажаного ефекту (через засилля пирію або хвощу), можна скористатися гербіцидами.

№8. Догляд за газоном

hazon dohlyad vlitku.jpg

У червні трава виснажена після зими та страждає від літньої спеки. Основних пунктів догляду за газоном п’ять:

  • аерація (провітрювання), щоб дозволити поживним речовинам, повітрю та воді проникати в землю, газон слід місцями проколювати на глибину 7–15 см, згодяться звичайні вила або ж механічні аератори;

  • полив - якщо температура тримається на рівні 20 °С і вище, газон поливають ввечері: щоб трава встигла «напитися», перш ніж вода випарується, супісок потребує зволоження раз в 2 дні, тоді як суглинок — раз в 3–5 днів;

  • підживлення якщо газон став блідим, вносять мінеральні добрива з азотом - Fertis, Agrecol.

  • скошування - чим вологіший ґрунт, тим частіше косять траву, за необхідності користуються гербіцидами, щоб знищити бур’яни;

  • скарифікація (прочісування) - суху траву та відмерлий мох видаляють граблями або садовим скарифікатором.

koly vykopuvaty tsybulyny tulpaniv.jpg

№ 9. Викопування цибулинних квітів

У червні викопують цибулинні квіти, щоб посадити їх у наступному сезоні. Без цього вони ставатимуть все дрібнішими та слабшими.

Ця процедура буде набагато простішою, якщо квіти були посаджені в спеціальних кошиках. Враховують, що:

  • мускарі, крокуси, проліски викопують раз в 5–8 років (коли гнізда стають загущеними);

  • нарциси та крокуси — кожні 3–5 років;

  • гіацинти та тюльпани (особливо сортові) — щороку.

Викопують цибулини, коли стебло стане м’яким, а зелень пожовкне на 2/3. їх просушують і ховають на зберігання в добре провітрююче сухе місце.


horodni roboty vlitku.jpg

№ 10. Милуємося садом та ласуємо першим урожаєм

Червень ніби створений для насолоди.

Чому б не виділити вечір на те, щоб просто зустріти захід сонця, посидіти в саду, насолоджуючись співом пташок , п'янким ароматом квітів, вирощених власними руками та поласувати такою смачною першою полуницею?

А засоби захисту від надокучливих комарів та інших комах ви можете придбати в магазині «Світ Рослин». Разом з усім необхідним для догляду за садом у червні.

Чудового літа!

06.06.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.