0

Як зберігати врожай: підготовка приміщення та способи зберігання

Как хранить урожай: подготовка помещения и способы хранения

Урожай мало зібрати — його треба ще й зберегти. Зробити це не завжди просто. Тож даємо корисні підказки для зберігання ваших овочів, фруктів та навіть квітів.

Які плоди добре зберігатимуться

yak_zberegty_urozhai.jpg

При правильно облаштованому приміщенні до наступної весни зберігаються: картопля, морква, капуста, цибуля, часник, яблука, груші. Добре лежать плоди, які:

  • зібрані вчасно (перезрілі швидко псуватимуться, недозрілі будуть несмачними);

  • не мають пошкоджень (будь-яка вм’ятина чи тріщина загниє);

  • відділені від листя, бадилля, м’яких стебел (ці частини псуються, «заражаючи» сам плід).

Альтернатива звичайному зберіганню — заморожування. Плоди фасуються у пакети/контейнери — цілими, шматочками або у вигляді пюре — та поміщаються в морозилку. Найчастіше заморожуються: ягоди, капуста, зелений горошок, боби, гриби, перець, кабачки, шпинат, помідори.

Вимоги для приміщення, де зберігатиметься урожай

Для зберігання підходять — підвал, погріб, балкон, лоджія, комора, горище. Приміщення повинно бути:

  1. без шкідників;

  2. затемненим;

  3. вентильованим;

  4. сухим (без конденсату на стінах або затікання води);

  5. з рівнем вологості 70–95 % залежно від культури, але — не вогким!

Важлива стабільність мікроклімату. Не можна допускати різких коливань температури, адже це спровокує появу конденсату і загнивання плодів.

Приміщення ділять на секції, щоб овочі лежали окремо від фруктів. Останні виділяють етилен, що прискорює дозрівання, — і через це овочі швидше зіпсуються.

Підготовка приміщення до зберігання урожаю

Підготовку розпочинають у вересні. З приміщення видаляють тогорішній урожай (оскільки він може містити патогени). Дерев’яні конструкції оброблюють 3-% розчином залізного купоросу від гниття. Проводять дезінфекцію від шкідників та хвороб:

Закладати урожай на зберігання варто після встановлення прохолоди. Якщо в сховищі буде надто тепло, овочі та фрукти почнуть псуватись набагато раніше.

Як зберігати картоплю

yak_zberigaty_kartoplu.jpg

Картоплю зберігають в погребі, в підвалі або на балконі, але — лише цілу: порізана лежати не буде. Спочатку її (як і інші коренеплоди) кілька днів просушують на свіжому повітрі в тіні. Можна покласти під дерево або ж облаштувати навіс.

Щоб картопля не зеленіла, не проростала, не промерзала та не загнивала, їй потрібні:

  • вологість 80 %;

  • температура +4–5°С (ні в якому разі не менше +2°С).

Картопля любить «самотність». Поряд з нею може знаходитись лише буряк, який вбирає вологу. В підвалі чи погребі плоди допустимо покласти на підлогу, присипану сухим піском, — або ж скласти у дерев’яні ящики, сітки, тканинні мішки. Але якщо картопля лежатиме на балконі, то ємність повинна бути герметичною (з вагонки чи товстої фанери). Для продовження терміну зберігання плоди можна засипати лушпинням цибулі або вкрити хвойними гілками.

Насіннєву картоплю протруюють препаратами Максим, Шедевр, Селест Топ. Це підвищить якість посадкового матеріалу та покращить урожайність наступного сезону.

Як зберігати урожай моркви

Морква витримує до 12 місяців у льосі, на балконі чи лоджії. Слід:

  1. скласти урожай в ящик з отворами, пересипаючи шари тирсою або сухим піском (від пересихання);

  2. прикрити ємність кришкою, а взимку додатково накрити ковдрою (від промерзання);

  3. поставити ящик у темне приміщення з вологістю 90–95 % та температурою від –2°С до +2 °С.

Моркві потрібна циркуляція повітря, але не надмірна. Якщо вентиляція буде надто сильна, плоди почнуть проростати.

Як зберігати цибулю на зиму

yak_zberigaty_tsybuliu.jpg

Червона ялтинська цибуля лежить до 5 місяців, жовта зберігається довше. Різні сорти, за правилами, тримають окремо. Основні рекомендації для зберігання:

  • цибулю розкласти тонким шаром на просушування — спочатку 1–2 дні на сонці, потім 7–10 днів у провітрюваному темному місці;

  • у просушеної цибулі зрізати пір’я, лишаючи не більше 15 см довжини;

  • перекласти цибулю у плетені кошики, сітки, текстильні мішки чи ящики з отворами;

  • поставити ємності у темне прохолодне приміщення з хорошою вентиляцією, температурою +7–13°С та вологістю 70 %. Недопустимо тримати цибулю в поліетиленових пакетах: вона загниє через конденсат.

Раніше цибулю зберігали на газеті під ліжком або розвішували на кухні в косах. Можна тримати цибулю на балконі чи на горищі. Не завжди підходить льох через те, що вологість там буває зависокою. Недопустимо зберігати цибулю поряд з картоплею, буряком, селерою, бо вони виділяють вологу.

Як зберігати часник на зиму

Ярий часник, зібраний в серпні, лежить до 8 місяців. Озимі сорти, які збирають в кінці липня, «тримаються» до грудня — а потім проростають та висихають.

Для зберігання слід:

  1. розфасувати головки часнику по невеликих сіткам або тканинних мішечках;

  2. покласти урожай в кухонну шафку або інше темне приміщення з помірною вологістю та температурою +16–18°С.

Іноді часник тримають в кошиках чи ящиках з отворами — або плетуть з нього коси та розвішують в кухні, в коморі, на горищі.

Як зберігати яблука

yak_zberigaty_yabluka.jpg

На зиму запасають яблука сортів тривалого терміну зберігання. Наприклад, «Джонатан», «Богатир», «Айдаред», «Мельба», «Голден Делішес», «Антей», «Аврора кримська», «Симиренко», «Витязь».

Щоб яблука добре зберігались, слід дотримуватись правил:

  1. не зловживати добривами та не поливати дерево в період дозрівання плодів, бо це погано впливає на лежкість;

  2. за три тижні до збору обробити дерево фунгіцидом Світч, який контролює гнилі та дає плодам стійкість від парші;

  3. проводити збір в суху погоду та вручну (не трусити та не використовувати плодозбірники — через них можливі вм’ятини та інші пошкодження);

  4. не видаляти плодоніжку, оскільки без неї яблука лежать менше;

  5. підтримувати вологість в приміщенні близько 90 % та температуру від –1°С до +2°С. Можна скласти яблука в ящики та присипати піском (його вологість не має перевищувати 5 %). Допустимо класти між шарами плодів папір — або ж загортати в нього кожне яблуко.

Як зберігати цибулини та бульби квітів

Деяким цибулинним та бульбовим квітам потрібно зимувати не в землі. Після відцвітання і до заморозків викопують: гладіолуси, кали, жоржини, лютики, іксії, фрезії, тигридії, кани, бегонії.

Бульби та цибулини:

  1. просушують;

  2. 20–30 хвилин протруюють від хвороб розчинами препаратів Максим або Фундазол;

  3. перекладають в сухе темне місце, де добре циркулює повітря.

Більшості квітів потрібні відносно низькі температури. Іксії зимують при +5°С; жоржини, лютики, кали та тигридії — при +5–7°С; гладіолуси — при +7°С; бегонії та кани — при +7–9°С. Цибулини складають у ящик та пересипають торфом, тирсою, мохом (від пересихання).

Винятком є фрезія. Її зберігають при +20–30°С та вологості 70–80 %. Якщо такої «тропічної» атмосфери в будинку немає, слід підвісити цибулини в сітці над ємністю з водою.

Тим краще зберігається урожай, чим здоровіші були плоди. Тому варто піклуватись про сад та город цілий рік, а восени створити овочам, фруктам та квітам максимально комфортні умови для «відпочинку».

28.08.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.