0

Як підготувати виноград до зими

Как подготовить виноград к зиме

Він дбав про вас влітку, даруючи приємну прохолодну тінь, в ній ви могли сховатися жаркими сонячними днями. Він радував ваш погляд ажурними зеленими плетивами. Але з упевненістю можна сказати, що найбільше ви радієте, коли вже з-під золотистих різьблених листочків виглядують сині, рожеві або зелені перлини, зібрані в виноградні грона. І ось вдячний господар цієї кучерявої рослини, приймаючи її осінні дари, повинен задуматися як забезпечити хороший зимовий відпочинок своєму підопічному, щоб в наступному році він зміг обдарувати смачними ягодами з новою силою.

Як підготувати виноград до зими
Як підготувати виноград до зими

Чому важливо обрізати виноград восени


Проводять обрізку винограду, щоб кущ міг спрямовувати сили на формування соковитих плодів, а не на розвиток довгих пагонів. Якщо виноград не обрізати вчасно, його гілки стануть витягуватися, ягідки подрібнюють, а грона будуть бідними.

Осінню обрізку винограду проводять через 1-2 тижні після збору врожаю, коли листя з куща опаде повністю.

Обрізайте кущі професійним інструментом, щоб не травмувати рослину.

На кожному рукаві потрібно вибрати пару найбільш розвинених пагонів. Нижній пагон, який росте зовні рукава, обрізаємо, залишаючи 3-4 вічка. Таким чином ми формуємо сучок заміщення - він нам знадобиться через рік, коли лози, що виростуть на ньому, будуть плодоносити. Пагон, який росте вище, з протилежного боку, теж обрізаємо. Кількість залишених вічок на цьому пагоні, має приблизно дорівнювати його діаметру, плюс 1-2 вічка на випадок вимерзання. Тобто, якщо діамтр пагона дорівнює 5 мм, залишаємо 5-7 вічок, якщо діаметр пагона становить 10 мм, залишаємо 10-12 вічок. На цьому пагоні уже в наступному році і будуть рости плодові лози.

Як обрізати виноград восени
Як обрізати виноград восени

Як удобрити і знезаразити виноград восени


Перед тим, як відправити виноград на зимовий відпочинок потрібно позбавити його від захворювань і застосувати профілактичні заходи для запобігання заражень. Зараз збудники хвороб і дрібні шкідники заховалися під лусочками бруньок або в землі біля куща, з приходом весни вони прокинутися і почнуть свою грибкову війну.

Осіння обробка фунгіцидами захистить лози винограду від виникнення грибків і плісняви під зимовим укриттям. Обприскуємо виноград по лозі, використовуємо препарати Брунька – він знищить зимових шкідників на будь-яких стадіях розвитку і відверне появу моху і грибкових захворювань. Також застосовують препарат Фітал, який проникає в рослину і діє зсередини, навіть при низьких температурах, захищаючи надземну і кореневу частину рослини. Уберегти рослину від борошнистої роси можна застосовуючи препарат Топаз.

Напередодні зимових холодів шкідники ховаються в затишні місця в дрібних тріщинах кори винограду, від них позбутися допоможуть препарати Актеллік и Энжио.



Також варто підгодувати нашого кущистого улюбленця вітамінами. Простіше використовувати вже готові препарати, в яких підібрані в необхідній кількості макро і мікроелементи. Осіння підгодівля винограду допоможе йому краще підготуватися до зими і в наступному році підвищити плодоношення. У цей час застосовують безазотні добрива – Екоплант для плодових культур, Фертіс осіннє і Суперфосфат подвійний.

Осіння підгодівля винограду
Осіння підгодівля винограду

Як укривати виноград на зиму


Виноград - рослина теплолюбна, однак не всі кущі обов'язково вкривати на зиму. Дорослі кущі винних сортів, які мають щільну товсту кору, можуть провести зиму під відкритим повітрям. Молоді виноградники, великоплідні і безнасінні сорти вимагають обов'язкового укриття. Тим більше, якщо догляд за виноградом ведеться постійно, це не займе багато зусиль.

Лозу винограду потрібно пригнути до землі, так, щоб вона не торкалася ґрунту, це може привести до загнивання і розвитку грибкових захворювань. Тому на землю можна підкласти дерев'яні рейки. Лозу притискають до землі металевими дугами або дротом, вкривають агроволокном, щільністю 30 або 50 г/м².

Над лозою, на рівні 30-40 см натягують дріт, на якій вішають плівку і фіксують її до землі. Плівка допоможе не випаровуватися волозі і забезпечить додаткову теплоізоляцію.

Як вкривати виноград на зиму
Як вкривати виноград на зиму

05.11.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.