0

Як правильно викопувати і зберігати цибулю

лук хранение

Цибулю по праву можна вважати одним із найбільш корисних стратегічних продуктів харчування. З цим овочем готуються багато страв, закривається консервація тощо. Ну а як щодо мороженого сала з цибулькою? Відчуваєте, як потекли слинки? Тому наше завдання полягає в тому, щоб максимально грамотно і без втрат викопати і зберегти цей коренеплід у товарному і здоровому вигляді до весни.

Збирати і викопувати цибулю потрібно, коли вона вже повністю дозріла. За часом - це приблизно 68-80 днів від посадки коренеплоду, тому для полегшення процесу збирання бажано запам'ятати дату висадки.

Викопування цибулі

Отже, перші ознаки, що цибуля готова до викопування:

  • Шийка стає сухою і тонкою. При цьому вона набуває характерного жовтого кольору, ну або інший відтінок (усе залежить від сорту).

  • Перо цибулі починає лягати, укладатися на землю і теж жовтіє.

  • Шкірка цибулинки стає сухою і лущиться. Луска (захисна) повинна добре і швидко відділятися.

Викопування цибулі
Цибуля готова до викопування

Правила збирання цибулі

Збиральні роботи починаються наприкінці липня-початку серпня, в сонячну, суху погоду. І тут теж є свої правила:

  • Полив за два тижні потрібно припинити. В іншому випадку цибулини знову пустять нові корінці.

  • Виривати цибулю з ґрунту потрібно дуже і дуже обережно. Якщо бадилля відірветься або пошкодиться, цибуля дуже швидко загниє і пропаде. Тому прибирати цибулю з грядок потрібно за допомогою простих городніх вил або ж вилами садовими.

  • Якщо на викопаній вами цибулі залишилися залишки землі, то потрібно обережно її видалити з коренеплоду вручну, ні в якому разі не можна бити коренеплоди один об одного, або ще об якісь предмети. Все це потрібно виключити, оскільки будь-які сильні удари ведуть до пошкодження і загнивання цибулин.

  • Відразу після викопування, перо обрізати не рекомендується, свіжовикопану цибулю потрібно залишити на цілий день підсихати на сонечку. І головне не забувати її час від часу перевертати. Потім цибулю потрібно перенести на тиждень у місце, що добре провітрюється, з гарною вентиляцією. Це може бути балкон, горище, ну або яке-небудь інше відповідне по мікроклімату місце.

Тепер розглянемо варіант дощового літа.

Що ж робити, коли перо ще зелене, а шийки ще погано сформувалися? Залишати цибулю на грядках? Вона там намокне і буде погано зберігатися.

Тому цибулю викопувати потрібно, але перо відразу обрізати не можна. Нехай певний час полежить під навісом, або ж на горищі прямо з листям. Цей прийом називається доспівання (недозрілі плоди зберігаються в спеціальних приміщеннях до повного дозрівання). Протягом тижня всі поживні та корисні елементи перемістяться з пера (бадилля) в цибулину. І вже після того як перо остаточно засохне - можна приступати до обрізання.

Є і другий варіант доспівання цибулі. Його застосовують карельські агрономи.

Оскільки в тих краях літо нетривале, цибуля природно не встигає за термінами повністю дозріти. Тому прямо на грядках роблять невеликі курені (з будь-яких підручних засобів). Тобто дощ на грядку не потрапляє, а через своєрідний «тунель» повітря добре проходить і прекрасно циркулює. Таким чином, цибулини дозрівають до потрібного терміну (середини серпня).

Правила збирання цибулі
Сушка цибулі

Зберігання цибулі

Далі йде завершальний етап - це зберігання.

Як тільки цибуля гарненько підсохне, перо обрізають, і залишають кінчик десь сантиметрів чотири, ну а потім обрізають і корінець. Але не під самий край, а залишають десь сантиметри два.
Для тих, хто хоче з цибулі на зиму заплести «косички», перо обрізати можна не так коротко.

Потім переходьте до сортування цибулі за розміром. Оскільки великі цибулини зберігаються недовго, то їх потрібно вживати в їжу в першу чергу. Середні і дрібні цибулини слід розкласти по шухлядах, і розкладати їх потрібно не під самий край - цибуля має добре провітрюватися і «дихати».

Так само важливо дотримуватися і температурного режиму. Зберігатися ящики з цибулею повинні в сухих і добре провітрюваних приміщеннях. Необхідна температура - від п'ятнадцяти до двадцяти градусів тепла. Перемерзання цибулі призводить до втрати смакових якостей! Не забувайте періодично цибулю перемішувати (ворушити), гнилі цибулини необхідно відразу видаляти.

Зберігання цибулі
Температурний режим для цибулі

21.07.2022

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.