0

Як перевірити кислотність грунту? Рослини індикатори

Що таке кислотність ґрунту? І чому цей показник істотно впливає на врожайність. Кислотність ґрунту (pH) вимірюється наявністю в ній іонів водню. Залежно від їх кількості ґрунти діляться на: 

  1. Сильнокислі (pH <4,5). 

  2. Середньокислі (pH 4,6-5).

  3. Слабокислі (pH 5,1-5,5).  

  4. Близькі до нейтральних (pH 5,6-6,4).  

  5. Нейтральні (pH 6,5-7,3).  

  6. Слаболужні (pH 7,4-8).  

  7. Лужні (pH 8,1-8,5).  

  8. Сильнолужні (pH> 8,5). 

Кислотність грунту

Для того, щоб зрозуміти, який зв'язок між врожайністю і кислотністю ґрунту, потрібно розібратися на які процеси впливає кислотність. Перш за все, від кислотності ґрунту залежить прояв властивостей кислот, які надходять, утворюються і перетворюються в ґрунті – саме від них залежить розвиток рослини. Багато рослин добре ростуть на слабокислих, нейтральних або слаболужних ґрунтах. Підвищена кислотність пригнічує корисну мікрофлору у ґрунті, мінеральні добрива не переходять в доступну форму, коренева система рослини розвивається дуже слабо, відповідно рослини погано засвоюють поживні речовини. Сильнолужна середа гальмує засвоєння рослинами цілого ряду корисних елементів. 

Як визначити кислотність ґрунту на ділянці? 

Для точної діагностики визначення кислотності ґрунту скористайтеся лакмусовим папером або вимірником кислотності ґрунту. Ще один перевірений спосіб визначення кислотності – це наявність рослин-індикаторів. Одні рослини надають перевагу зростанню на кислих ґрунтах, інші на нейтральних або лужних. 

  • Рослини-індикатори, які надають перевагу кислому ґрунту: хвощ польовий, м'ята, ромашка, щавель, мох, подорожник. 

  • Рослини-індикатори, які надають перевагу слабокислому або нейтральному ґрунту: конюшина, волошка, лютик, польова берізка. 

  • Лужний ґрунт гарний для зростання дикого маку, польової гірчиці. 

Як змінити кислотність ґрунту? 

Для коригування кислотності ґрунту скористайтеся наступними рекомендаціями: 

  1. Для зменшення кислотності внесіть у ґрунт вапно (робити це краще восени) або доломітове борошно (можна вносити і навесні і восени). Доломітове борошно крім кальцію, який служить розкислювачем землі містить магній, якого особливо не вистачає на бідних піщаних ґрунтах. 

  2. Посів сидератів, зокрема люпину, зменшить кислотність ґрунту. 

  3. Для збільшення кислотності ґрунту рекомендуємо внести верховий торф або скористатися мульчею із соснової кори

При зміні кислотності ґрунту головне правило - створити комфортні умови для росту і розвитку рослин. Пам'ятайте, що одні рослини добре ростуть і розвиваються на кислих грунтах, наприклад лохина, хвойні рослини, інших це пригнічує. Тому не можна змінити кислотність відразу на всій ділянці, змінюйте для конкретних рослин. 

Внесення азотних добрив на кислих ґрунтах? 

Азотні добрива дуже необхідні всім рослинам, однак внесення їх у кислий ґрунт може перетворити їх у важкодоступні для рослин форми. Тому дуже важливо забезпечити достатню кількість кальцію у ґрунті (внести доломітове борошно). Це не відноситься до калієвої селітри, вона добре засвоюється на кислих ґрунтах, тому що має лужну фізіологію. 

Гарного врожаю!

Добрива купити

08.05.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.