0

Як садити і правильно доглядати за ґрунтопокривними трояндами

Как садить и правильно ухаживать за почвопокровными розами

Ґрунтопокривні троянди – це розлогі чагарники, які допоможуть виростити на ділянці квітучий килим. Група відрізняється широким сортовим розмаїттям, що дозволяє підібрати рослини на ділянку в залежності від їх розмірів, забарвлення, зимостійкості, простоти вирощування. Рослини характеризуються невибагливістю у догляді, тому приклавши навіть мінімальні зусилля, вони густо покриють землю своїми квітучими чагарниками. А докладніше дізнатися про те, як посадити і доглядати за кущами можна в нашій статті.

Застосування ґрунтопокривних троянд в ландшафтному дизайні

Ґрунтопокривні троянди в ландшафтному дизайні

Широка кольорова гама забарвлення пелюсток і багатий різновид форм і розмірів суцвіть дозволяє підібрати рослини на будь-яку ділянку. Троянди добре виглядають як в одиночних посадках, так і в складі групових композицій. Застосовується для оформлення живоплотів, міксбордерів, бордюрних посадок, розаріях, прибудинкової території. Добре виглядає в елементах кам'янистого саду і на берегах водойм, де в дзеркальній поверхні води також відображаються яскраві суцвіття. Сорти з квітучими кучерявими пагонами вибирають для обвиття альтанки, перголи, огорожі. Вирощені в контейнерах і декоративних ємностях, троянди прикрасять і невеликі ділянки.

Ґрунтопокривні троянди не тільки красиві, але і універсальні в застосуванні. Однією з особливостей культури є здатність зміцнювати своєю широкою кореневою системою верхній шар ґрунту, завдяки чому чагарники активно висаджуються на схилах, де необхідно запобігти ерозії, розмивання. Ще однією перевагою є густо облиствленні стебла, які допомагають приховати недосконалості ландшафту, а також сповільнити ріст бур'янів на ділянці.

Сорти ґрунтопокривних троянд

Неукривні

Ґрунтопокривні троянди, які не потребують укриття перед приходом зими або під час несприятливих навколишніх умов. Такі рослини простіше вирощуються, адже вони вимагають менше часу на догляд. З приходом весни троянди раніше починають рости, мають тривале і рясне цвітіння і формують потужні чагарники. До таких невибагливих сортів відносяться троянди:

  • Hello – це густомахрова квітка, пелюстки якої пофарбовані в насичено-червоний колір. Квітки зібрані в суцвіття по 5-15 штук. Має безперервне цвітіння, що буде радувати весь сезон. Відрізняється високою стійкістю до хвороб і високою морозостійкістю.

  • Les Quatre Saisons характеризується досить великими, густими, махровими квітками з приємним рожевим забарвленням. Сорт не боїться морозною і дощової погоди.

Зимостійкі

Зимостійкі сорти ґрунтопокривних троянд відрізняються гарною стійкістю до заморозків, завдяки чому можуть вирощуватися в регіонах з суворим кліматом. До зимостійких рослин належать:

  • Frankfurt Palmengarten володіє блискучим, дрібним листям темно-зеленого кольору. Квітки складаються з 20 яскраво-рожевих пелюсток, зібрані до 30 штук в суцвіття. Цвіте повторно і рясно до самих заморозків.

  • Paul's Scarletм – це прямостоячий кущ з великими шипами і з матовим, темно-зеленим листям. Пелюстки пофарбовані в насичено-малиновий відтінок.

  • Swany відрізняється хорошою морозостійкістю, густомахровими квітками сніжно-білого кольору, діаметр яких становить 6-7 сантиметрів. На довгих стеблах з'являються по 5-20 штук.

Дрібноквіткові

Дрібноквіткові сорти троянд звертають на себе увагу не тільки невибагливістю у догляді, а й своїм незвичайним цвітінням. Густо посипані невеликими бутонами, ці чагарники наповнюють сад яскравими фарбами і запашними ароматами. До таких сортів відноситься Knirps, Red Cascade, Red Velvet.

Як правильно садити ґрунтопокривні троянди

Місце посадки

Ґрунтопокривні троянди

Троянди воліють рости на добре освітлених ділянках, бажано з пообіднім затіненням, яке запобігатиме зблідненню забарвлення і появі опіків на листках. Вирощування на сонячній території сприяє тривалому цвітінню і рясному утворенню суцвіть завдяки швидкому транспортуванню поживних речовин із ґрунту до рослини і оптимального випаровування вологи з поверхні листя. Тому не рекомендується висаджувати чагарники в низині, де буде мізерне цвітіння, слаборозвинена коренева система та висока ймовірність розвитку захворювань. 

Хороших результатів можна досягти при вирощуванні ґрунтопокривних троянд на чорноземах або легких суглинках із слабокислою реакцією ґрунту. При виборі місця слід звернути увагу на вологість ґрунту, високий рівень якої перешкоджає циркуляції кисню, та ризик переохолодження в зимовий період. Тут виходом буде дренування ґрунту і пристрій піднятих клумб.

Час посадки

Для вирощування троянд в регіонах з теплою зимою хорошим варіантом стане осіння посадка, за 1-1,5 місяці до приходу зими. При осінній посадці необхідно трохи вкоротити пагони, тоді чагарники встигають адаптуватися і добре вкоренитися до початку заморозків, а навесні рано пускаються в зростання і наповнюють сад рясним цвітінням. Якщо очікується холодна сувора зима, краще перенести посадку на весну, хорошим періодом стане кінець травня - перша декада червня. Навесні ж, пагони обрізуються таким чином, щоб у сильних рослин залишилися 2-3 бруньки.

Мульчування

Одним з етапів догляду за ґрунтопокривними трояндами є мульчування, яке проводиться, коли молоді пагони досягнуть 5 сантиметрів в довжину. Для мульчування можна використовувати кору, тирсу, торф, перегній, свіжоскошену траву.

Переваги мульчування:

  1. Запобігання росту бур'янів.

  2. Поліпшення дренажних властивостей на глинистих ґрунтах.

  3. Затримування вологи у кореневої системи.

  4. Запобігання зайвого нагріву ґрунту між кущами.

  5. Запобігання ущільнення верхнього шару ґрунту.

  6. Не дає поширюватися грибковим спорам і нематодам.

Як доглядати за ґрунтопокривними трояндами

Полив

Ґрунтопокривні троянди потребують помірного поливу, адже як надлишок, так і дефіцит вологи однаково шкідливі. Варто звертати увагу на стан ґрунту, якщо просох верхній шар в 3-4 сантиметри, то необхідно заповнити рівень вологи. Рекомендується поливати троянди вранці, адже в цей час сонце не є дуже активне і знижується ризик розвитку опіків листя.

Підживлення

Грамотна підгодівля чагарників є запорукою гарного росту, здорового розвитку та рясного цвітіння троянд. Проводять її протягом усього вегетативного періоду:

  • першу підгодівлю проводять ранньою весною азотними добривами, через 2 тижні після появи листочків.

  • другу підгодівлю проводять комплексними добривами приблизно через місяць, а в період цвітіння добрива не вносять;

  • третю підгодівлю проводять, коли закінчиться перша хвиля цвітіння ґрунтопокривних сортів троянд, для стимуляції такого ж рясного повторного цвітіння;

  • в четвертий раз ґрунтопокривні сорти троянд удобрюють фосфорно-калійними добривами в серпні і вересні, щоб заповнити рівень поживних речовин і підготувати їх до зими.

Які засоби використовувати

В якості азотних добрив для весняної підгодівлі можна використовувати аміачну селітру або карбамід. Високий вміст азоту в них стимулює нарощування ріст пагонів, розростання зелені.

До початку цвітіння чагарників і в перерві між ними можна використовувати універсальні комплекси, такі як Добриво Agrecol для троянд, Добриво Agrecol 100 днів для троянд, Добриво Master для троянд і квітучих рослин, Добриво Fertis NPK 12-8-16 + ME для троянд.

Восени рекомендується зупинитися на виборі суперфосфату або монофосфату калію. Фосфор стимулює розвиток коренів, цвітіння, прискорює визрівання пагонів, що допомагає пережити зиму. Калій підвищує імунітет і морозостійкість куща, а в поєднанні з фосфором позитивно впливає на цвітіння і яскравість бутонів.

Прополка

При догляді за ґрунтопокривними трояндами не слід забувати про розпушування і прополку, які допоможуть запобігти утворенню кірки в верхньому шарі ґрунту, поліпшити аерацію і доступ вологи до кореневої системи. Робити це слід поки кущі троянд не розрослися і не покрили густими пагонами ґрунт. Мульчування квітника дозволить заощадити час і зусилля на цьому етапі догляду. 

Як правильно обрізати ґрунтопокривні троянди

Обрізка ґрунтопокривних троянд

Ґрунтопокривним трояндам так само необхідна обрізка, як і всім іншим трояндам, мета якої підтримувати збалансоване зростання куща, пишне цвітіння протягом усього вегетаційного періоду. У перший рік після посадки проводиться обрізка пагонів, яка сприяє кущінню рослини. Відразу після посадки слід зрізати тільки слабкі, пошкоджені бічні пагони. В кінці першої вегетації видаляють всі квітучі гілки, залишаючи тільки молоді прикореневі пагони, які виросли в цьому році. Також залишені пагони слід вкоротити і провести санітарну обрізку куща. Бічні пагони обрізуються таким чином, щоб залишилося по 2-3 бруньки до 10-15 сантиметрів від їх підстави, після чого їх пришпилюють до землі, що на наступний сезон дозволить отримати пишне цвітіння.

Восени другого року зростання, знову після закінчення цвітіння, частина пришпилених стебел обрізується. Старі гілки замінюються новими гнучкими з центру куща. А бічні гілки, що утворилися на пришпилених пагонах, вкорочують на 2-3 бруньки.

Укриття ґрунтопокривних троянд на зиму

Спосіб укриття троянд залежить від їх розмірів. Особливості укриття різновидів сортів ґрунтопокривних троянд представлені в таблиці.

Розміри чагарнику

Спосіб укриття

Низькорослі троянди

Рослини досить просто накрити гілками або ялиновим гіллям. При бажанні можна встановити металевий каркас, обтягнутий покривним матеріалом. Таке подвійне укриття вбереже пагони від контакту з тканиною, а також від підмерзання.

Середньорослі троянди

Такі рослини вже досить клопітно накрити гілками - у них довші пагони. Зручніше буде зібрати кущ, надавши гілках вертикальне положення, і зафіксувати. У такому вигляді троянди можна обмотати брезентом.

Високорослі троянди

Чагарники найкраще укласти, пригнувши пагони до землі. Ґрунт рекомендується попередньо застелити ялиновим гіллям, щоб гілки не лежали на землі. Над кущем встановлюється каркас і натягується агроволокно.

Розмноження ґрунтопокривних троянд

Найбільш популярним способом є розмноження відводками. Сланкі ґрунтопокривні сорти троянд відводками можуть розмножитися самостійно. Їх необхідно присипати в вузлі ґрунтом і зафіксувати за допомогою грузика або закріпити дротом, після чого регулярно поливати. В кінці наступного вегетативного періоду відокремлюємо молоду рослину від материнського чагарнику і пересаджуємо на постійне місце.

Ґрунтопокривні сорти також легко розмножити живцюванням. В кінці літа або на початку осені потрібно зрізати добре визрілі зелені пагони. Обережно очистіть живці від шипів, зніміть нижні листочки, після чого на 2 години помістіть в стимулятор росту. У тихому притіненому місці підготуйте канавку глибиною близько 15 сантиметрів і помістіть в неї живці на відстані 15 сантиметрів таким чином, щоб брунька, розташована під нижнім листком, майже доторкалася до ґрунту. Засипте канавку, ущільніть її, рясно полийте. Поливайте і притіняйте живці, прибирайте бутони, якщо вони з'являться, наступної осені пересадіть молоду ґрунтопокривну рослину на постійне місце.

Ґрунтопокривні троянди стануть відмінною для прикрасою домашніх ділянок, садів, парків і будь-яких інших територій. Такі чагарники підходять для вирощування, як у відкритому ґрунті, так і в горщиках. Якщо рослина росте в контейнері, то вона може озеленити веранду або альтанку. Вибрати ґрунтопокривні трояндочки для Вашого квітника можна в каталозі інтернет-магазину «Світ рослин», ознайомившись з широким асортиментом сортів троянд, їх фото та описом. А поставити запитання, залишити відгук і висловити свою думку можна нижче в розділі коментарів.

16.09.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.