Як садити і доглядати за плетистими трояндами

Как садить и ухаживать за плетистыми розами

Цвітіння троянд завжди викликає захват, тому кущі часто висаджують у квітниках, уздовж садових доріжок, біля водойм або ганку. Розкішні плетисті троянди здатні прикрасити будь-яку ділянку, створюючи густе квітуче полотно. Стане відмінним варіантом для вертикального озеленення. Але, щоб досягти бажаного результату, необхідно забезпечити правильну посадку і докласти трохи зусиль на догляд за плетистою трояндою. Детальніше дізнатися про особливості цих процедур можна нижче в нашій статті.

Чим відрізняються плетисті троянди від в'юнких

Плетисті троянди

Обидва різновиди застосовуються для вертикального озеленення, але, не дивлячись на досить схожі форми кущів, плетисті і в'юнкі троянди мають ряд відмінностей. Перші мають звисаючі пагони або сланкі стебла, завдяки чому і отримали назву «плетисті». Довжина стебел може досягати 5 метрів. Кущі висаджують біля будівель або опор, до яких необхідно підв'язувати пагони, адже вони не здатні чіплятися самостійно і можуть ламатися під вагою великої кількості великих бутонів.

В'юнкі троянди характеризуються довгими стеблами, які досягають 15 метрів. Пагони чіпкі, тому вони запросто обвивають будь-яку опору і повзуть по направляючій. Вони легко приймають горизонтальний напрямок або розташовуються півколом. Відмінно підійдуть для створення квітучих арок або живоплотів.

Як садити плетисті троянди

Де краще посадити плетисті троянди

Троянди відносяться до вибагливих рослин, тому, щоб культура винагородила рясним цвітінням важливо приділяти їй увагу вже з моменту посадки і почати слід з вибору місця. Для вирощування підбирають добре освітлену в першій половині дня ділянку, що допоможе висушити ранкову росу і запобігти розвитку грибкових захворювань. Однак в полуденний час кущ повинен бути захищений від прямих сонячних променів, які можуть залишити опіки на листках і пелюстках. Обрана ділянка повинна бути захищена від холодних вітрів і протягів. Ґрунт повинен бути пухким, повітро-і вологопроникним, добре дренованим. Якщо на ділянці ґрунтові води залягають близько до поверхні ґрунту, чагарники слід висаджувати на спеціальних підвищеннях. За механічним складом добре підійде суглинний ґрунт.   

Як посадити троянди навесні

При весняній посадці в'юнкі троянди розвиваються на два тижні пізніше від посаджених восени. Перед посадкою пагони необхідно вкоротити до 15-20 сантиметрів, а коріння підрізати до 30 сантиметрів. Посаджені саджанці поливають, високо підгортають і накривають плівкою, яка допоможе створити парниковий ефект і захистить у випадку загрози зворотних заморозків. Троянди необхідно щодня розкривати для провітрювання поступово збільшуючи час, що допоможе їх загартувати. Якщо посадка проводилася після заморозків, пристовбурні кола слід укрити мульчею.

Як посадити троянди восени

Посадка плетистих троянд

Восени кращим часом для посадки стане середина вересня, що дозволить рослинам міцно вкоренитися і підготуватися до зимівлі. Заготовляють посадочні ями за кілька днів до посадки розмірами 50х50 сантиметрів на відстані не менше метра один від одного. Знятий верхній шар змішують з гноєм, розкладають на дно ям і добре поливають. Посадка щеплених і кореневласних рослин має свої відмінності. Перші необхідно висаджувати таким чином, щоб заглибити місце щеплення до 10 сантиметрів, в іншому випадку саджанець може загинути.

Рослини з відритою кореневою системою перед посадкою замочують у воді на один день перед самою висадкою. Також необхідно видалити все листя, пошкоджені і незрілі пагони, вкоротити секатором кореневу систему і зрізати все бруньки на щеплених культурах нижче місця щеплення. Саджанець розташовують в посадковій ямі і акуратно розправляють кореневу систему. Вільний простір заповнюється ґрунтом і ретельно утрамбовується поверхня. По завершенню посадки рослини рясно поливають, а коли вся вода вбереться саджанець, підгортають на висоту не менше 20 сантиметрів.

Догляд за плетистими трояндами

Полив

Плетисті сорти характеризуються хорошою стійкістю до засух, завдяки чому вимагають мінімального поливу. Саджанці поливають один раз в 7-10 днів, витрачаючи 1-2 відра води на кожну рослину. Для кращого ефекту рекомендується створити невисокий земляний вал навколо пристовбурного кола, що дозволить воді не розтікатися в усі сторони. Щоб волога довше зберігалася в ґрунті, його слід розпушувати, що до того ж поліпшить аерацію. Мульчування пристовбурного кола дозволить заощадити час і зусилля на розпушування та поливання рослин.

Підживлення

Молоді саджанці починають підгодовувати з серпня, оскільки до цього часу в ґрунті ще зберігаються поживні речовини. З приходом осені рекомендується використовувати калієві підгодівлі, які допоможуть саджанцям підготуватись до зимівлі. Для цього можна використовувати настої на основі деревної золи або мінеральні підгодівлі монофосфатом калію.

З другого року вирощування поєднують органічні і мінеральні добрива. Навесні з приходом теплої температури можна підгодувати рослини аміачною селітрою і повторити ту ж процедуру через два тижні. Азот допоможе наростити зелену масу, сформувавши пишний кущ. Наступна підгодівля проводитися перед бутонізацією комплексними сумішами з вмістом азоту. Перед першим цвітінням вносять органічне добриво на основі коров'яку або курячого посліду. Остання підгодівля включає внесення суперфосфату і калійної солі, які сприяють визріванню пагонів.

Як правильно обрізати троянди

Регулярна обрізка рослин забезпечить активне зростання, здоровий розвиток і рясне цвітіння чагарників. Весняна обрізка є основною і проводиться відразу після зняття укриття, але до розпускання бруньок. В цей період проводиться як санітарна, так і формуюча обрізка. Необхідно видалити пошкоджені та замерзлі пагони, які відрізняються бурою зморшкуватою корою. Весь кущ проріджують від зайвих і слабких гілок, залишаючи найсильніші, молоді пагони, що забезпечить їх рівномірне зростання. Для обрізки вибирають гострий секатор, щоб зріз вийшов рівним, який проводять на 0,5 сантиметрів вище міцної бруньки. Для товстих пагонів підбирають сучкоріз або пилку. Після закінчення обрізки кущі підгортають, щоб запобігти висиханню сплячих бруньок. Через два тижні можна повторити обрізку, коли бруньки почнуть розпускатися, щоб видалити хворі пагони, які були пропущені.

Якими повинні бути опори для плетистих троянд

Опора для плетистих трояндУстановка опори є обов'язковою умовою для вирощування плетистих троянд. Їх використання допоможе оформити зони відпочинку, місця входу, розділити ділянку на зони. Для цього підійдуть різні за формою металеві або дерев'яні опори не нижче 1,5 метра. Можуть застосовуватися шпалери, арки, прямокутні сітчасті екрани, перголи або стовпи. Курені, пірамідки, обеліски для троянд не підійдуть. Яку опору Ви б не вибрали чагарник необхідно підв'язувати, оскільки рослини самостійно чіплятися не можуть.

Як пересадити плетисті троянди

Якщо місце для посадки було вибрано невдало або з яких-небудь інших причин виникла необхідність змінити місце вирощування, слід звернути увагу на особливості пересадки плетистих троянд:

  1. Найкращим періодом пересадки стане початок осені, що допоможе чагарнику вкоренитися до зими. Пересадку можна провести і ранньою весною, але до розпускання бруньок

  2. При пересадці дорослих рослин насамперед необхідно зняти пагони з опори.

  3. Викопування слід проводити акуратно по колу на відстані двох штиків лопати від середини куща. Лопату слід заглиблювати якомога більше, щоб не пошкодити кореневу систему.

  4. Коли кущ буде викопаним, струшують землю і проводять огляд коренів, пошкоджені і кошлаті необхідно видалити секатором. Після чого кущ можна пересаджувати на нове місце.

  5. При розміщенні в посадковій ямі необхідно простежити, щоб корінці не загнулися вгору. Коренева шийка заглиблюється на 5 сантиметрів в ґрунт.

  6. Утрамбуйте землю по краях і рясно полийте. Якщо через кілька днів земля осяде, підсипають ще.

Боротьба з хворобами і шкідниками

Плетисті троянди також схильні до хвороб і шкідників. Серед шкідників на кущі можна зустріти тлю, павутинного кліща, листовійки, трипси. З появою ознак шкідників обробку кущів слід провести якомога раніше. Для боротьби застосовують інсектициди, які підбирають залежно від комахи: Кабофос, Актеллік, Актара, Фосбецід і ін.

Із захворювань у рослин можуть розвиватися іржа, борошниста роса, сіра гниль. Справитися з ними допоможуть фунгіциди: Магнікур, Топаз, Квадріс, Швидкість та інші.

Розмноження плетистих троянд

Розмноження плетистих троянд може відбуватися через посів насіння, живцювання, відводками, а також щепленням. Найбільш простим є поділ відводками і живцюванням.

В якості живців підійдуть як відцвілі стебла, так і квітучі. Їх зрізають в період з другої половини червня до початку серпня. Зріз проводять гострим секатором під кутом 45 градусів, безпосередньо під брунькою. Місце верхнього зрізу має бути віддаленим від бруньки на 16-20 сантиметрів. Готовий живець висаджують в ґрунт на глибину 1 сантиметр в суміш піску і землі, а зверху накривається банкою, яка забирається з моменту вкорінення рослини.

Для поділу відводами вибирають весняний період. Над брунькою робиться надріз, а пагін укладають в заготовлену канавку глибиною і шириною до 10-15 сантиметрів. На дно канавки засипають шар перегною, а сам пагін зверху засипається ґрунтом так, щоб верхня частина височіла над поверхнею ґрунту. Після закінчення відводку необхідний регулярний полив. На наступний рік відводок відрізається від рослини і висаджується на постійне місце.

Щеплення плетистих троянд

Плетисті троянди прищеплюються на корінь шипшини в період з кінця липня до кінця серпня. Для цього чагарник шипшини необхідно рясно поливати, після чого на кореневій шийці робиться Т-подібний надріз, піддягають кору і відокремлюють її від деревини. З троянди, яку збираються прищепити, вирізають живець, у якого зрізують вічко з корою і шаром деревини. Оброблений живець вставляють в розріз на корені і щільно обмотують окуліровочною плівкою. Після щеплення шипшину підгортають, а на другий рік знімають плівку з рослини.

Як вкривати на зиму

Укривання троянд відбувається при опущенні температури до -5 ºC. Якщо зробити це раніше троянда не встигне отримати загартування і є ймовірність, що рослина пуститися в зростання. Для укриття вибирають суху безвітряну погоду. Підготувати в'юнкі троянди до зимівлі можна наступним чином:

  • для початку стебла знімаються з опори;

  • листя знімають, верхівки невизрівших пагонів обрізають, пошкоджені стебла видаляють;

  • місця зрізів необхідно обробити протигрибковими препаратами;

  • стебла зв'язуються мотузкою і укладаються на шар з гілля або сухого листя, а зверху ховаються сухою травою або листям;

  • основа куща засипається піском або ґрунтом і накривається плівкою або іншим покривним матеріалом.

Плетисті троянди стануть вдалим рішенням для оформлення будь-якої ділянки. Забезпечуючи їм належний догляд, чагарники з сезону в сезон будуть радувати Вас рясним насиченим цвітінням і наповнювати сад приємним ароматом. Ознайомитися з широким асортиментом плетистих троянд, цінами, описом і фото сортів можна в інтернет-магазині «Світ рослин». На нашому сайті можна купити плетисті троянди з доставкою поштою в будь-яке зручне відділення. Поділитися своїми думками, задати питання або залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів. 

20.10.2021

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.